02 november 2020

Spa kopen: welke verschillende mogelijkheden en opties zijn er?

Bent u op zoek naar een ideale ontspanningsplek voor in uw tuin? Wilt u graag een spa aanschaffen? Spa’s zijn er in allerlei soorten, maten en hebben talloze mogelijkheden. Bent u benieuwd naar wat voor spa’s wij kunnen leveren en wat wij voor u kunnen doen? In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden.

Wat is een spa?

Een spa is een bad dat vanwege de warmte en massagestralen ontspanning biedt. Door in het bad te liggen en de jets aan te zetten kunt u na een lange (werk)dag heerlijk ontspannen in het water. Het woord spa is een afkorting voor Sanitas Per Aqua, dat Latijns is voor ‘gezond door water’. Spa’s hebben namelijk een rustgevende en gezonde invloed op uw fysieke en mentale gesteldheid.

Hoe groot is een spa?

De grote van uw spa is zeer variabel. Zo zijn er kleine spa’s die geschikt zijn voor één volwassen persoon of zelfs kleuters of peuters, maar ook grote spa’s die tot wel tien personen, en alle aantallen die daar tussenin zitten, kunnen herbergen.

De hoeveelheid water die in een spa gaat verschilt in de meeste gevallen van zo’n 600 tot 5.000 liter. De meest gangbare modellen hebben zo’n 2.000 tot 3.000 liter water nodig.

Spa’s, zwemspa’s en opblaasbare spa’s

Er zijn verschillende soort spa’s. Zo zijn er spa’s om uitsluitend in te relaxen, spa’s om in te ontspannen en te zwemmen en opblaasbare spa’s. De spa’s die uitsluitend voor ontspanning moeten zorgen komen het meest voor. Deze spa’s zijn voorzien van verschillende zit- en ligplekken en vele jets en ontspanningsstralen.

De zwemspa’s bestaan uit twee delen. Een daarvan is het ontspanningsdeel zoals hierboven beschreven. Het andere deel is groter en geeft plek om te zwemmen. Omdat echt zwemmen in het bad lastig is, wordt er weerstand geboden door stroming in het water te brengen. De sterkte van de stroming is zelf te regelen. Een zwemspa is perfect om in te bewegen, maar is toch niet veel ruimte nodig.

Als laatste variant hebben we nog de opblaasbare spa’s. Die hebben hun lage aanschafsprijs als grote voordeel. Opblaasbare spa’s zijn perfect voor mensen die niet veel te besteden hebben of niet veel geld voor een spa over hebben, maar toch graag willen genieten in het verwarmde water. Opblaasbare spa’s kunnen tot 40 graden worden verwarmd en bieden meerdere zitplekken.

Zit- en liggelegenheden

Spa’s zijn dus voorzien van verschillende lig- en zitplekken. De indeling van uw spa is zeer divers. Zo zijn er tweepersoons spa’s met twee ligplekken, maar ook grotere spa’s met uitsluitend zitplekken. Voor elk gezin is een spa op maat te vinden waarbij iedereen een zit- of ligplek tot zijn of haar beschikking heeft. De zit- en ligplekken zijn voorzien van vele jets die op fijne plekken, zoals in de rug, (spier)ontspanning bieden.

Welke vormen spa’s zijn er?

Spa’s zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er rechthoekige, vierkante, ronde, driehoekige en zelfs hartjesvormige spa’s. De rechthoekige en vierkante varianten zijn qua plaatsing gemakkelijk in uw tuin te zetten. De ronde spa’s zijn redelijk zeldzaam, maar wel erg leuk voor groepen vanaf vier of vijf personen.

In een ronde spa zit iedereen namelijk zo dat iedereen elkaar ziet en niet beperkt wordt door het lichaam van een ander. Een ronde spa is misschien wel de perfecte spa voor het bieden van gezelschap in groepsverband.

Hoeveel jets heeft een spa?

De hoeveelheid jets en massagestralen die uw spa heeft is natuurlijk erg afhankelijk van de grote van uw apparaat. In het minimale geval moet u uitgaan van zo’n 35 jets. Hoe ruimer uw spa, hoe hoger dit aantal. In spa’s voor 4 tot 7 personen zit het aantal jets doorgaans tussen de 40 en 100 jets. In spa’s voor 8, 9 of 10 personen vindt u in sommige gevallen wel meer dan 150 jets.

Wat zijn de mogelijkheden qua audio en/of tv?

Er zijn vele spa’s die u een ingebouwde geluidsinstallatie hebben. Deze spa’s zijn voorzien van hoge kwaliteit speakers die ervoor zorgen dat u kunt genieten van achtergrondmuziek terwijl u ontspant in het verwarmde water. Spa’s met een tv-scherm zijn zeldzamer, maar wel mogelijk.

Doorgaans zijn spa’s met een ingebouwd tv-scherm voor de grotere spa’s. De geluidsinstallatie en eventueel tv-scherm nemen een hogere kostprijs met zich mee, maar zorgen het ultieme gevoel van ontspanning.

Hoe verloopt het waterafvoer van een spa?

Wanneer u een spa heeft aangeschaft wilt u hier natuurlijk zo optimaal mogelijk van genieten. Om de kwaliteit van het water zo hoog mogelijk te houden zal u zo’n 2 à 3 keer per jaar het water moeten verversen.

Het water zit na verloop van tijd namelijk vol bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. De afvoer van het water van uw spa kunt u zelf regelen door de waterafvoer die in het apparaat zit. Deze afvoer kunt u losdraaien en met een slang laten leegstromen op een plek die u wenst.

Informatie aanvragen!

Bent u opzoek naar meer informatie betreffende plunge pools, jacuzzi’s, spa’s en hottubs? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Misschien interessant?