02 november 2020

Spa kopen: welke verschillende mogelijkheden en opties zijn er?

Bent u op zoek naar een ideale ontspanningsplek voor in uw tuin? Wilt u graag een spa aanschaffen? Spa’s zijn er in allerlei soorten, maten en hebben talloze mogelijkheden. Bent u benieuwd naar wat voor spa’s wij kunnen leveren en wat wij voor u kunnen doen? In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden.

Wat is een spa?

Een spa is een bad dat vanwege de warmte en massagestralen ontspanning biedt. Door in het bad te liggen en de jets aan te zetten kunt u na een lange (werk)dag heerlijk ontspannen in het water. Het woord spa is een afkorting voor Sanitas Per Aqua, dat Latijns is voor ‘gezond door water’. Spa’s hebben namelijk een rustgevende en gezonde invloed op uw fysieke en mentale gesteldheid.

Wat zijn de voordelen van een spa?

Een spa is een oase van rust en staat garant voor de nodige ontspanning en gezelligheid. Daarnaast heeft een spa nog vele voordelen. Bent u benieuwd naar de voordelen van een spa? We sommen ze voor uw gemak even hieronder op:

  • Een spa is de perfecte plek om tot rust te komen en samen met uw geliefden of vrienden te genieten.
  • Een spa is voorzien van comfortabele jets en massagestralen die uw spieren en gewrichten erg ontspannen.
  • Een spa is goed voor uw gezondheid. Zo is uw bloedcirculatie na het gebruik van een spa verbetert en voelt u zich vaak beter na afloop van uw spabezoek.
  • Een spa is geschikt voor iedereen.
  • Een spa vermindert uw stressniveau.
  • Een spa is gedurende het hele jaar te gebruiken. Daar waar u in de zomer kunt afkoelen, is een spa in de winter perfect om de warmte op te zoeken.
  • Een spa heeft weinig onderhoud nodig.
  • Een spa is een echte eyecatcher voor in uw tuin.

Hoe groot is een spa?

De grote van uw spa is zeer variabel. Zo zijn er kleine spa’s die geschikt zijn voor één volwassen persoon of zelfs kleuters of peuters, maar ook grote spa’s die tot wel tien personen, en alle aantallen die daar tussenin zitten, kunnen herbergen.

De hoeveelheid water die in een spa gaat verschilt in de meeste gevallen van zo’n 600 tot 5.000 liter. De meest gangbare modellen hebben zo’n 2.000 tot 3.000 liter water nodig.

Spa’s, zwemspa’s en opblaasbare spa’s

Er zijn verschillende soort spa’s. Zo zijn er spa’s om uitsluitend in te relaxen, spa’s om in te ontspannen en te zwemmen en opblaasbare spa’s. De spa’s die uitsluitend voor ontspanning moeten zorgen komen het meest voor. Deze spa’s zijn voorzien van verschillende zit- en ligplekken en vele jets en ontspanningsstralen.

De zwemspa’s bestaan uit twee delen. Een daarvan is het ontspanningsdeel zoals hierboven beschreven. Het andere deel is groter en geeft plek om te zwemmen. Omdat echt zwemmen in het bad lastig is, wordt er weerstand geboden door stroming in het water te brengen. De sterkte van de stroming is zelf te regelen. Een zwemspa is perfect om in te bewegen, maar is toch niet veel ruimte nodig.

Als laatste variant hebben we nog de opblaasbare spa’s. Die hebben hun lage aanschafsprijs als grote voordeel. Opblaasbare spa’s zijn perfect voor mensen die niet veel te besteden hebben of niet veel geld voor een spa over hebben, maar toch graag willen genieten in het verwarmde water. Opblaasbare spa’s kunnen tot 40 graden worden verwarmd en bieden meerdere zitplekken.

Zit- en liggelegenheden

Spa’s zijn dus voorzien van verschillende lig- en zitplekken. De indeling van uw spa is zeer divers. Zo zijn er tweepersoons spa’s met twee ligplekken, maar ook grotere spa’s met uitsluitend zitplekken. Voor elk gezin is een spa op maat te vinden waarbij iedereen een zit- of ligplek tot zijn of haar beschikking heeft. De zit- en ligplekken zijn voorzien van vele jets die op fijne plekken, zoals in de rug, (spier)ontspanning bieden.

Welke vormen spa’s zijn er?

Spa’s zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er rechthoekige, vierkante, ronde, driehoekige en zelfs hartjesvormige spa’s. De rechthoekige en vierkante varianten zijn qua plaatsing gemakkelijk in uw tuin te zetten. De ronde spa’s zijn redelijk zeldzaam, maar wel erg leuk voor groepen vanaf vier of vijf personen.

In een ronde spa zit iedereen namelijk zo dat iedereen elkaar ziet en niet beperkt wordt door het lichaam van een ander. Een ronde spa is misschien wel de perfecte spa voor het bieden van gezelschap in groepsverband.

Hoeveel jets heeft een spa?

De hoeveelheid jets en massagestralen die uw spa heeft is natuurlijk erg afhankelijk van de grote van uw apparaat. In het minimale geval moet u uitgaan van zo’n 35 jets. Hoe ruimer uw spa, hoe hoger dit aantal. In spa’s voor 4 tot 7 personen zit het aantal jets doorgaans tussen de 40 en 100 jets. In spa’s voor 8, 9 of 10 personen vindt u in sommige gevallen wel meer dan 150 jets.

Wat zijn de mogelijkheden qua audio en/of tv?

Er zijn vele spa’s die u een ingebouwde geluidsinstallatie hebben. Deze spa’s zijn voorzien van hoge kwaliteit speakers die ervoor zorgen dat u kunt genieten van achtergrondmuziek terwijl u ontspant in het verwarmde water. Spa’s met een tv-scherm zijn zeldzamer, maar wel mogelijk.

Doorgaans zijn spa’s met een ingebouwd tv-scherm voor de grotere spa’s. De geluidsinstallatie en eventueel tv-scherm nemen een hogere kostprijs met zich mee, maar zorgen het ultieme gevoel van ontspanning.

Hoe verloopt het waterafvoer van een spa?

Wanneer u een spa heeft aangeschaft wilt u hier natuurlijk zo optimaal mogelijk van genieten. Om de kwaliteit van het water zo hoog mogelijk te houden zal u zo’n 2 à 3 keer per jaar het water moeten verversen.

Het water zit na verloop van tijd namelijk vol bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. De afvoer van het water van uw spa kunt u zelf regelen door de waterafvoer die in het apparaat zit. Deze afvoer kunt u losdraaien en met een slang laten leegstromen op een plek die u wenst.

Waar plaats ik mijn spa?

Wanneer u een spa in de tuin laat plaatsen wilt u natuurlijk optimaal kunnen genieten. De plaatsing van uw ultieme ontspanningsapparaat is daarbij een belangrijke factor. Veel mensen vinden het belangrijk om een beetje beschut te kunnen zitten in hun spa. Zo heeft u geen last van pottenkijkers en buren die u begluren. Wij raden af om de spa onder of heel dicht in de buurt van een boom te plaatsen. De bladeren en andere smerigheden die van een boom afvallen en –waaien vervuilen de binnen- of buitenkant van uw spa en bezorgen u extra onderhoud. Klanten die een spa hebben aangeschaft willen niet graag dat zij uitkijken op een saaie muur. Daarom raden wij af om een spa te plaatsen op een plek waar u helemaal opgesloten zit. Wij adviseren u graag in de zoektocht naar de ideale plek voor uw spa.

Hoeveel kost een spa?

De prijzen van een vaste spa in uw tuin zijn zeer variabel. Spa’s verschillen namelijk erg qua formaat en andere voorzieningen. Zo kunt u een spa kopen van verschillende lengte-, breedte- en hoogtematen die is voorzien van vele comfortabele jets, ledverlichting en zelfs een geluidsinstallatie. Voor al deze extra functies betaalt u natuurlijk een meerprijs. Naast de aanschafskosten zijn er ook energiekosten die een spa met zich meebrengt. Gemiddeld gezien kost een spa tussen de 0,80 en 1,70 Euro per dag om op temperatuur te houden. Goed geïsoleerde spa’s zijn iets duurder in aanschaf, maar zorgen voor lagere energiekosten.

Onderhoud van een spa

Wanneer u een spa koopt wilt u hier zo lang mogelijk van kunnen genieten. Door een spa op de juiste manier te onderhouden zorgt u ervoor dat een spa lang mee gaat. Het onderhouden van een spa kost niet veel tijd, maar moet wel met enige regelmaat gebeuren. Zo moet het water eens per kwartaal worden ververst, de filtercartridge moet elke week worden schoongemaakt en moeten de leidingen 2 à 3 keer schoongemaakt worden per jaar.

Informatie aanvragen!

Bent u opzoek naar meer informatie betreffende plunge pools, jacuzzi’s, spa’s en hottubs? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Misschien interessant?

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Spa

zwembad op noordwesten
Hoe ver moet beplanting van de zwembadrand afstaan?
zwembad wanneer er regen valt
Stroomt mijn zwembad over als het regent?
spa zelf aanleggen of laten doen
Een hydropool aanleggen; hoe lang duurt dat?
mogelijkheden van een zwemspa
Wat is het verschil tussen een whirlpool en een spa?
afmetingen spa
Een spa op maat laten maken; kan dat?
spa acht personen
Een spa samenstellen: zo doe je dat!
Bestaat er een 3-hoeks spa?
De kleur van de buitenbak van een spa; heb je daar keus in?