spa isoleren
14 juli 2022

Moet je een spa isoleren?

Moet je een spa isoleren? Dat vraag je je misschien af als je een spa in je tuin wilt laten plaatsen. Over het algemeen zal een spa goed geïsoleerd zijn. Enerzijds om te besparen op de energiekosten, anderzijds om geluidsoverlast te voorkomen. In dit artikel bespreken we kosten en bespaartips voor een opblaasbare spa en en gaan we wat dieper in op warmte-, en geluidsisolatie voor een spa in je eigen tuin.

Kosten en bespaartips voor een opblaasbare spa

Opblaasbare spa’s zijn de laatste jaren niet aan te slepen. Dat is logisch, want hoe lekker is het om een bubbelbad in je achtertuin te hebben? Helemaal als het water lekker warm is. In vergelijking met een ingebouwde spa lijkt een opblaasbare spa een goedkope oplossing, maar hoe zit het met de energiekosten?

Allereerst blaas je je bad waarschijnlijk op met een elektrische pomp, maar gelukkig hoef je dit niet zo vaak te doen. Op dat gebied zullen de stroomkosten dus meevallen. Het wordt een ander verhaal als je het water op moet warmen en warm moet houden. Ook kost het energie om bubbels te creëren. Wil je het bad opwarmen tot zo’n 37 graden Celsius, dan kun je ervan uitgaan dat dit per keer rond de 6 euro kost. Dat lijkt mee te vallen qua kosten, maar als je elke dag gebruik wilt maken van je spa, dan kunnen de energiekosten flink oplopen. Om de kosten een beetje binnen de perken te houden kun je een aantal tips toepassen.

Tip 1: Het water verwarmen met solarmatten

Met behulp van solarmatten kun je het water in je spa verwarmen zonder dat je gebruik hoeft te maken van stroom. Solarmatten zijn matten die het water met de energie van de zon opwarmen en dit werkt erg goed. Je kunt de matten eenvoudig aan een dompelpomp vastmaken met zwarte slangen. De pomp pompt het water het bad in en uit.

Tip 2: Dek de spa af als je hem niet gebruikt

Wanneer je geen gebruik maakt van je spa, zal het water snel afkoelen, vooral in de avond en nacht. Om de temperatuur van het water vast te houden, kun je gebruik maken van een goede isolerende afdekhoes. Je kunt hiervoor het beste een zwart afdekzeil gebruiken, aangezien het water dan extra opgewarmd wordt als de zon erop schijnt. Een afdekzeil beschermt je water daarnaast ook nog eens tegen regen en bladeren.

Wil je je spa weer gebruiken? Dankzij de isolerende hoes ben je minder tijd en stroom kwijt aan het opnieuw opwarmen van het water.

Tip 3: Isoleer ook de ondergrond van je spa

Warmte verlaat je bad niet alleen via de bovenkant, maar ook via de onderkant van de spa. Als je wilt besparen op je energiekosten, dan doe je er goed aan om ook de onderkant van je spa te isoleren. Je kunt hiervoor een isolerende mat gebruiken, maar ook een grondzeil of isolerende tegels. Dit houdt de temperatuur van het water beter vast. Grond isolatie beschermt jouw spa ook nog eens tegen beschadiging veroorzaakt door takjes en steentjes.

Warmte-, en geluidsisolatie voor je spa

Bij de aanschaf van een spa zul je niet direct denken aan geluidsoverlast. Maar een spa die niet goed geïsoleerd is kan zeker zorgen voor geluidsoverlast. Het is dus verstandig om je spa te isoleren, maar hoe kun je dit het beste doen? Lees snel verder om hier meer over te weten te komen.

Hoe kan je een spa isoleren?

Je verwacht het niet, maar bijna alle spa’s zorgen voor problemen met het geluid. Deze geluiden zijn afkomstig van de pomp van het bad. Als de pomp niet goed geïsoleerd is, dan kan deze zorgen voor geluidsoverlast. Dit is voor jezelf niet prettig, maar de buren zullen er ook niet blij van worden. Om zo min mogelijk geluidsoverlast te veroorzaken kun je je spa het beste achter in de tuin laten installeren. Veel mensen hebben achter in de tuin schuttingen staan die het geluid enigszins kunnen absorberen.

De behuizing van spa pompen is meestal gemaakt van licht materiaal. De isolatiewaarde is daardoor minimaal. Het isoleren van de behuizing is daarom een oplossing om geluidsoverlast te minimaliseren.

Je spa isoleren om verlies van warmte tegen te gaan

Een spa verliest in vergelijking met een normaal bad meer warmte. Dit komt omdat bij een spa koude lucht aangevoerd wordt voor de pomp, zodat de pomp bubbels kan creëren. Als je een spa hebt die goed geïsoleerd is, dan levert dit je een flinke besparing op in de energiekosten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een isolerend doek. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van het water behouden blijft.

Een spa kopen bij Wellness Tuinier

In dit blog heb je een antwoord gekregen op de vraag ‘Moet je een jacuzzi isoleren?’ We hebben aangegeven dat een jacuzzi hetzelfde is als een spa, en je hebt kunnen lezen dat het erg belangrijk si om je spa goed te isoleren. Wil je een spa laten plaatsen in je tuin? Dan ben je bij Wellness Tuinier aan het juiste adres.

In ons assortiment kun je kiezen uit drie verschillende categorieën spa’s:

  • Aqualife line: Een duurzame spa van hoge kwaliteit. Zeer geschikt voor het hele gezin, keus uit meerdere vormen van 3 tot 6 personen. Heeft weinig onderhoud nodig;
  • Premium line: Zeer goed afgewerkte spa met hoog rendement en hoge duurzaamheid. Biedt een hoge therapeutische ervaring. Een modern en strak ontworpen spa. Verschillende indelingen van 5 tot 6 personen;
  • Exclusive line: Een uiterst exclusieve spa in een prachtig modern design. De spa heeft veel exclusieve kenmerken. Op dit moment is dit de beste en meest verfijnde spa die in Europa te koop is. Verschillende indelingen voor 4 of 5 personen.

Wil je één van deze spa’s bij ons bestellen? Via onze website kun je de verschillende spa’s geheel naar eigen wens bestellen. Heb je interesse maar wil je meer weten over de verschillende spa’s of over de mogelijkheden die wij je kunnen bieden? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

Wil je ons assortiment eens in het echt komen bekijken? Maak dan een afspraak om in onze showroom langs te komen!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Spa

zwembad op noordwesten
Hoe ver moet beplanting van de zwembadrand afstaan?
zwembad wanneer er regen valt
Stroomt mijn zwembad over als het regent?
spa zelf aanleggen of laten doen
Een hydropool aanleggen; hoe lang duurt dat?
mogelijkheden van een zwemspa
Wat is het verschil tussen een whirlpool en een spa?
afmetingen spa
Een spa op maat laten maken; kan dat?
spa acht personen
Een spa samenstellen: zo doe je dat!
Bestaat er een 3-hoeks spa?
De kleur van de buitenbak van een spa; heb je daar keus in?