water uit vaste spa
14 juli 2022

Inbouw spa; hoe verwijder je het water?

Inbouw spa; hoe verwijder je het water? Het is een logische vraag die kan opkomen als je op zoek bent naar een spa voor in je huis, tuin of onder een overkapping. Een spa is heerlijk om in te ontspannen, maar het heeft toch regelmatig onderhoud nodig. Het water in de spa blijft dankzij de chemicaliën die gebruikt worden tot zo’n drie maanden schoon genoeg om te gebruiken, daarna zal het water verschoond moeten worden. Als je de spa een tijd niet gaat gebruiken, dan is het ook verstandig om het water te verwijderen. Maar hoe verwijder je het water van een inbouwspa? 

Inbouw spa; hoe verwijder je het water?

Er bestaan veel verschillende soorten spa’s, maar de afvoer van een spa zit vrijwel altijd aan de onderzijde van één van de zijkanten van de spa. Als een spa ingebouwd wordt, dan moet er daarom altijd rekening worden gehouden met toegang tot de spa. Niet alleen de afvoer moet makkelijk bereikt kunnen worden, maar ook onderdelen die onderhouden of vervangen moeten worden. 

Er zijn drie methoden om een ​​spa leeg te laten lopen: via de afvoer (ook wel aftapplug genoemd), met behulp van een pomp of door middel van een nat-droogzuiger. Voordat je het bad gaat legen moet je echter wel de stroomtoevoer afsluiten. De jets en pompen kunnen anders beschadigd raken. 

Het water verwijderen met een afvoerslang

Een spa is uitgerust met een afvoer spie, deze bevindt zich aan de buitenkant van de kuip en vlakbij de onderrand. Er bestaan spa’s die twee afvoeren hebben, een primaire en een secundaire. In dat geval moet je de primaire tap gebruiken, de secundaire is voor het ontluchten van de leidingen. 

Als de tap direct boven een afvoer in de grond zit, dan hoef je alleen maar de klep te openen om het water weg te laten stromen. Ligt een afvoer naar het riool verder weg, dan moet je een tuinslang aan de spie bevestigen. Breng het andere uiteinde van de slang naar het riool en open de klep. 

Als de afvoer zich boven de spa bevindt, dan zul je een dompelpomp nodig hebben om al het water uit het bad te kunnen pompen. 

Het kan tot twee uur duren om het hele bad leeg te laten lopen. Er zouden wat plassen water achter kunnen blijven, dit is afhankelijk van de vormen van de spa. Je kunt een nat- droogzuiger gebruiken om deze weg te zuigen. Heb je dit niet, veeg of schep het resterende water dan richting de afvoer. Maak het bad daarna goed schoon met een doek. 

Maak gebruik van een dompelpomp

Een snellere manier om het water te verwijderen uit een spa is door gebruik van een dompelpomp. Deze verplaatst het water met kracht naar buiten. Bevestig de uitstroomslang aan de pomp en leg de pomp plat in het midden van de vloer van de spa. Zorg dat het andere uiteinde van de tuinslang lang genoeg is om het riool te bereiken. Zet de pomp aan en laat het zijn werk doen. Ook nu zullen er waarschijnlijk plassen water achterblijven. Deze kun je verwijderen door middel van een nat-droogzuiger of door het water naar de afvoer van de spa te vegen. 

Water verwijderen uit een spa met een nat-droogzuiger

Dit is een langzamere methode dan met een dompelpomp, maar sneller dan via de afvoer spie van de spa. Deze methode werkt door middel van het vacuüm van de zuiger. Je doet dit als volgt:

Bevestig de slang van de nat-droogzuiger aan de machine en plaats het open uiteinde van de slang in het water. Zet de zuiger aan zodat het water door de slang stroomt. Is dit op gang gekomen, schakel de zuiger dan uit en koppel de slang los. Het water moet blijven stromen. Plaats het open uiteinde van de slang in een afvoer of riool om het water weg te laten stromen.

Wordt het water te ondiep om weg te hevelen? Bevestig dan weer de slang aan de zuiger en zuig zo het overige water weg. 

Spa’s bij Wellness Tuinier

Inbouw jacuzzi; hoe verwijder je het water? In dit artikel heb je antwoord gekregen op deze vraag. Wil jij ook graag een spa in de tuin? Bij Wellness Tuinier heb je een enorme keus aan verschillende spa’s. 

In ons assortiment kun je kiezen uit drie verschillende categorieën:

  • Aqualife line: Een duurzame spa van hoge kwaliteit. Zeer geschikt voor het hele gezin, keus uit meerdere vormen van 3 tot 6 personen. Heeft weinig onderhoud nodig;
  • Premium line: Zeer goed afgewerkte spa met hoog rendement en hoge duurzaamheid. Biedt een hoge therapeutische ervaring. Een modern en strak ontworpen spa. Verschillende indelingen van 5 tot 6 personen;
  •  Exclusive line: Een uiterst exclusieve spa in een prachtig modern design. De spa heeft veel exclusieve kenmerken. Op dit moment is dit de beste en meest verfijnde spa die in Europa te koop is. Verschillende indelingen voor 4 of 5 personen.

Wil je één van deze spa’s bij ons bestellen? Via onze website kun je de verschillende spa’s geheel naar eigen wens bestellen. Heb je interesse maar wil je meer weten over de verschillende spa’s of over de mogelijkheden die wij je kunnen bieden? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

Wil je ons assortiment eens in het echt komen bekijken? Maak dan een afspraak om in onze showroom langs te komen!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Spa

zwembad op noordwesten
Hoe ver moet beplanting van de zwembadrand afstaan?
zwembad wanneer er regen valt
Stroomt mijn zwembad over als het regent?
spa zelf aanleggen of laten doen
Een hydropool aanleggen; hoe lang duurt dat?
mogelijkheden van een zwemspa
Wat is het verschil tussen een whirlpool en een spa?
afmetingen spa
Een spa op maat laten maken; kan dat?
spa acht personen
Een spa samenstellen: zo doe je dat!
Bestaat er een 3-hoeks spa?
De kleur van de buitenbak van een spa; heb je daar keus in?