vier persoons spa
14 juli 2022

Wat is het verschil tussen een hottub en een spa?

Als je hebt besloten om een spa in je tuin te plaatsen, dan kom je op internet vele benamingen tegen, zoals spa, hottub, whirlpool en bubbelbad. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al deze baden? Als mensen het hebben over een spa of een whirlpool, bedoelen ze dan hetzelfde? Of zit er toch een verschil tussen? En hoe zit het dan met een hot tub? Al die warmwaterbaden hebben een hoop verschillende benamingen. In dit blog bespreken we ze allemaal, wat de verschillen zijn en waar je het beste voor kunt kiezen als je een spa in je tuin wilt.

Wat is een hot tub?

Oorspronkelijk verwijst de term hottub naar de houten, tonvormige kuipen die vooral in de jaren ’60 en ’70 enorm populair waren. Vroeger werden bubbelbaden gemaakt van ceder of redwood, gebaseerd op oude Aziatische en Romeinse warmwaterbaden.

Dit type bubbelbad was in die tijd erg diep. Qua stijl kon je de hottub het beste vergelijken met een wijnvat, met stalen hoepels voor het op hun plek houden van de planken. Om het water warm te houden gebruikten ze houtgestookte kachels. Deze baden waren niet erg hygiënisch, omdat ze geen filtersysteem hadden. Toch werd er in die tijd veel gebruik gemaakt van de hottubs.

Wat is een spa?

Eind jaren ’70 werd gestart met het bouwen van bubbelbaden van gegoten glasvezel schalen. Er werden toen ook jets, filters, kachels en pompen toegevoegd aan het bubbelbad. Dit was de geboorte van de ‘moderne spa’.

Het werd vanaf die tijd een spa genoemd, om het product te kunnen onderscheiden van de hottubs. Daarnaast vond men het ook belangrijk om de enorme verschillen tussen een moderne spa en een ouderwetse hottub te benadrukken. De nieuwe spa was voorzien van een filtersysteem, waardoor het water een stuk schoner en veiliger was. Het water kon voor lange tijd warm gehouden worden door de ingebouwde kachels, waardoor men langer van de spa kon genieten. Ook werden er jets en pompen toegevoegd aan de spa. Dit massage element hielp bij spier,- en gewrichts ongemakken.

Het verschil tussen een spa en een kuuroord

Vaak wordt het woord spa geassocieerd met een kuuroord. Een kuuroord richt zich op recreatie en ontspanning, maar heeft een medische gevoelswaarde. Als je in een kuuroord verblijft, dan heeft dit een positief effect op je gezondheid. Dit komt door de gezonde lucht en geneeskrachtige bronnen. Een spa in je tuin kan dezelfde voordelen hebben.

Wat is een whirlpool?

Whirlpool is het Engelse woord voor bubbelbad. Een whirlpool is een warmwaterbad met massagestralen, jets en krachtige waterpompen. Dit alles samen zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt in het bad, waardoor er draaikolken ontstaan. Deze draaikolken worden ook wel ‘whirlpools’ genoemd.

Eigenlijk is whirlpool niet de letterlijke vertaling van bubbelbad. De letterlijke vertaling van het woord bubbelbad is namelijk bubble bath. Hier wordt een bad met bubbels mee bedoeld; een bad dat schuimt met een heerlijk aroma.

Wat is het verschil tussen een hottub en spa?

In de praktijk is er dus wel degelijk een verschil tussen hottubs en spa’s. Een hottub is van hout gemaakt en wordt verwarmd met een ingebouwde houtkachel. Een spa is een bad van acryl die elektrisch verwarmd wordt en met waterjets voor bubbels zorgt. Een whirlpool is in feite hetzelfde als een spa, maar is een andere benaming. 

Een bubbelbad is gewoon een bad met bubbels. Omdat een hottub niet bubbelt, valt deze niet onder de categorie bubbelbad. Een spa en een whirlpool zijn hetzelfde en vallen wel onder de categorie bubbelbaden.

Een spa in je eigen tuin? Kies voor Wellness Tuinier!

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Bij ons kun je terecht voor alle mogelijke zwembaden, spa’s, plunge pools, hydro pools etc. Daarnaast bieden wij het belangrijke voordeel dat we het gehele project van A tot Z kunnen uitvoeren. Als je een spa door ons wilt laten plaatsen, dan zullen we eerst met je in gesprek gaan. Wij vinden het namelijk belangrijk om jouw wensen te vervullen.

Door een aantal vragen te stellen krijgen wij een goed beeld hoe we aan jouw wensen kunnen voldoen. Hierna maken wij een ontwerp waardoor jij een goed beeld krijgt hoe het geheel eruit komt te zien. Je kunt enige aanpassingen aangeven of het ontwerp goedkeuren. Daarna ontvang jij een offerte waarin alle aanlegkosten gespecificeerd staan. Dan gaan we aan de slag met het aanleggen van een spa en eventuele tuinrenovatie.

Wil je een spa laten installeren in je tuin? In ons assortiment kun je kiezen uit drie verschillende categorieën:

  • Aqualife line: Een duurzame spa van hoge kwaliteit. Zeer geschikt voor het hele gezin, keus uit meerdere vormen van 3 tot 6 personen. Heeft weinig onderhoud nodig;
  • Premium line: Zeer goed afgewerkte spa met hoog rendement en hoge duurzaamheid. Biedt een hoge therapeutische ervaring. Een modern en strak ontworpen spa. Verschillende indelingen van 5 tot 6 personen;
  • Exclusive line: Een uiterst exclusieve spa in een prachtig modern design. De spa heeft veel exclusieve kenmerken. Op dit moment is dit de beste en meest verfijnde spa die in Europa te koop is. Verschillende indelingen voor 4 of 5 personen.

Wil je één van deze spa’s bij ons bestellen? Via onze website kun je de verschillende spa’s geheel naar eigen wens bestellen. Heb je interesse maar wil je meer weten over de verschillende spa’s of over de mogelijkheden die wij je kunnen bieden? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

Wil je ons assortiment eens in het echt komen bekijken? Maak dan een afspraak om in onze showroom langs te komen!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Spa

zwembad op noordwesten
Hoe ver moet beplanting van de zwembadrand afstaan?
zwembad wanneer er regen valt
Stroomt mijn zwembad over als het regent?
spa zelf aanleggen of laten doen
Een hydropool aanleggen; hoe lang duurt dat?
mogelijkheden van een zwemspa
Wat is het verschil tussen een whirlpool en een spa?
afmetingen spa
Een spa op maat laten maken; kan dat?
spa acht personen
Een spa samenstellen: zo doe je dat!
Bestaat er een 3-hoeks spa?
De kleur van de buitenbak van een spa; heb je daar keus in?