spa op krachtstroom
15 juli 2022

Moet je een spa aansluiten op krachtstroom?

Moet je een spa aansluiten op krachtstroom? Als je een spa gaat kopen, dan is het belangrijk om alvast voorbereid te zijn. Er komt namelijk aardig wat kijken bij de plaatsing van het bad. Zo is het belangrijk dat er voldoende ruimte is om de spa op zijn plek te krijgen, daarnaast moet er natuurlijk ook een stroomvoorziening zijn om de spa te kunnen laten werken. In dit artikel kun je meer lezen over deze voorbereidingen en wat voor stroom een spa nodig heeft. 

Voorbereidingen voor het plaatsen van een spa

Een spa wordt in zijn geheel bij jouw thuis geleverd. Dat betekent dat daar voldoende ruimte voor moet zijn. Zelfs de kleinste spa heeft namelijk al een flink formaat, deze past niet door een normale deur. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren een plek bepaalt waar de spa moet komen. Je kunt de spa buiten plaatsen, binnen, maar ook bijvoorbeeld onder een overkapping. Om de juiste plek te bepalen kun je de volgende vragen stellen: 

 • Zijn er elektrische voorzieningen op deze plek of moet ik deze installeren?
 • Hoe is de toegang tot deze plek? Is het breed genoeg voor een spa?
 • Is de plek geschikt voor een spa?
 • Is er een hijskraan nodig om de spa te kunnen plaatsen?

De meeste leveranciers maken gebruik van een hijskraan om de spa op de juiste plek te plaatsen. Bespreek dit van te voren met de leverancier, want dan kun je er rekening mee houden. De spa zal op een pallet geleverd worden, de spa staat hier op zijn zijkant op. De vrachtwagen moet ruimte hebben om redelijk dichtbij jouw woning te komen. De vrachtwagen kan bijvoorbeeld niet over gras rijden om bij jouw achtertuin te komen. 

Moet je een spa aansluiten op krachtstroom?

Een spa moet voorzien worden van 230V wisselspanning. De spa zal minimaal 20 ampère stroom trekken tijdens het gebruik. Een exclusiever, luxer en groter model zal echter nog meer stroom nodig hebben. Deze zijn namelijk voorzien van meer pompen. 

Het is daarom belangrijk om te zorgen voor gedegen elektrische voorzieningen. Deze voorzieningen moeten aan de volgende voorschriften voldoen: 

 • Sluit de spa op een aparte groep aan. Geen andere grootverbruikers mogen op deze groep aangesloten zijn;
 • Zorg voor een moderne installatie met groepsschakelaars en aardlekschakelaars. Dit is een stuk veiliger en je kunt dan de spa rechtstreeks op het lichtnet aansluiten. Je kunt dit echter het best dichtbij de spa doen via een spatwaterdichte lasdoos. 

Voorwaarden voor het aansluiten van de spa:

 • Afhankelijk van de spa is soms een 1-fase aansluiting mogelijk. Deze moet dan minimaal 20 ampère leveren;
 • Maak gebruik van 2 x 16 ampère. Vaak moet de groepenkast daarvoor aangepast worden. Om een hoge piekbelasting aan te kunnen moet de groepsautomaat traag zijn (Type C);
 • Het best is om te zorgen voor een 3-fase aansluiting. Sommige spa’s werken zelfs alleen maar via deze aansluiting. Ook hierbij is het belangrijk om een trage groepsautomaat te gebruiken; 
 • De stroomvoorziening voor de spa moet beveiligd zijn via een aardlekschakelaar. 

De meest praktische aansluiting bewerkstellig je door een kabel via een pvc buis onder de grond naar de zijkant of onderkant van de spa te installeren. 

Spa’s bij Wellness Tuinier

Wil jij ook graag een spa in de tuin? Bij Wellness Tuinier heb je een enorme keus aan verschillende spa’s. 

In ons assortiment kun je kiezen uit drie verschillende categorieën:

 • Aqualife line: Een duurzame spa van hoge kwaliteit. Zeer geschikt voor het hele gezin, keus uit meerdere vormen van 3 tot 6 personen. Heeft weinig onderhoud nodig;
 • Premium line: Zeer goed afgewerkte spa met hoog rendement en hoge duurzaamheid. Biedt een hoge therapeutische ervaring. Een modern en strak ontworpen spa. Verschillende indelingen van 5 tot 6 personen;
 • Exclusive line: Een uiterst exclusieve spa in een prachtig modern design. De spa heeft veel exclusieve kenmerken. Op dit moment is dit de beste en meest verfijnde spa die in Europa te koop is. Verschillende indelingen voor 4 of 5 personen.

Wil je één van deze spa’s bij ons bestellen? Via onze website kun je de verschillende spa’s geheel naar eigen wens bestellen. Heb je interesse maar wil je meer weten over de verschillende spa’s of over de mogelijkheden die wij je kunnen bieden? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

Wil je ons assortiment eens in het echt komen bekijken? Maak dan een afspraak om in onze showroom langs te komen!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Spa

zwembad op noordwesten
Hoe ver moet beplanting van de zwembadrand afstaan?
zwembad wanneer er regen valt
Stroomt mijn zwembad over als het regent?
spa zelf aanleggen of laten doen
Een hydropool aanleggen; hoe lang duurt dat?
mogelijkheden van een zwemspa
Wat is het verschil tussen een whirlpool en een spa?
afmetingen spa
Een spa op maat laten maken; kan dat?
spa acht personen
Een spa samenstellen: zo doe je dat!
Bestaat er een 3-hoeks spa?
De kleur van de buitenbak van een spa; heb je daar keus in?