temperatuur zwemspa
15 april 2021

Wat is de maximale temperatuur van een zwemspa?

Houdt u van zwemmen en lijkt het u heerlijk om uw zwemlocatie in uw eigen achtertuin te hebben? Vindt u het heerlijk om te genieten van verwarmd water? Dan is een zwemspa hét apparaat voor u.

Maar tot welke temperatuur kan het water in een zwemspa verwarmd worden? We snappen dat u dit graag wilt weten en om die reden gaan we daar in dit artikel proberen zo goed mogelijk antwoord op te geven. Lees vooral even lekker door!

Wat is een zwemspa?

Niet voor iedereen is precies duidelijk wat een zwemspa is. Om deze reden doen we onze best om dit volstrekt helder te maken. Een zwemspa is een apparaat waar men kan ontspannen, maar ook kan zwemmen. Dit zwemmen gaat doormiddel van stroming die door het apparaat gegenereerd wordt.

De zwemmer zwemt tegen deze stroming in en verricht op deze manier zijn training. Naast een gedeelte om te zwemmen is er ook aan de kopse kant van het apparaat een gedeelte voor ontspanning. Hier kan men zitten en/of liggen terwijl er wordt genoten van het verwarmde water, jets en bubbels. Een zwemspa is dus een wat groter apparaat, maar desondanks toch in kleinere varianten beschikbaar.

Hoe warm kan een zwemspa?

Een zwemspa is er dus zoal voor ontspanning als voor inspanning. Hierdoor kan een zwemspa op allerlei temperaturen worden ingesteld. Wanneer u gaat zwemmen wilt u natuurlijk een andere temperatuur van het water dan wanneer u even heerlijk wegdroomt. Hierover vertellen we later meer.

Een zwemspa kan tot boven de 40 graden worden opgewarmd. Dit opwarmen neemt de nodige stroomkosten met zich mee, maar kan is dus zeker mogelijk. Toch raden we af om langdurig in water van boven de 40 graden te dobberen. Dit omdat dit kan leiden tot oververhitting. We raden aan om het water niet warmer te laten worden dan 40 graden Celsius.

Wat is de ideale temperatuur om te zwemmen?

Zoals we al zeiden; als u even lekker languit gaat liggen in uw zwemspa dan wilt u natuurlijk een andere watertemperatuur dan wanneer u fanatiek gaat sporten. Zwemmen in water dat te warm is leidt namelijk tot minder prestaties. In het zwembad is het water in het wedstrijdzwembad qua temperatuur ook altijd lager dan in een recreatiezwembad.

Volgens vele zwemmers ligt de ideale watertemperatuur om te zwemmen zo rond de 26 á 27 graden. Voor ongeoefende zwemmers kan dit als te koud worden ervaren. Ongeacht uw zwemniveau raden we niet aan om te gaan zwemmen in water dat warmer is dan zo’n 30 graden. Dit is niet bevorderlijk voor uw prestaties.

Hoelang duurt het om een zwemspa op te warmen?

We kunnen ons voorstellen dat u na het zwemmen graag even uitrust in het water. Door van fanatieke beweging naar totale rust te gaan koelt u af. Hierdoor wilt u waarschijnlijk dat het water warmer wordt. Een zwemspa heeft het vermogen om de watertemperatuur vrij snel omhoog te krijgen. Toch moet u bij het opwarmen van zo’n 5 graden of meer wel rekening houden met het feit dat dit wel enkele uren kan duren.

Zwemspa aanschaffen

Lijkt het u fantastisch om een apparaat in uw tuin te hebben waar u fanatieke work-outs kan voltooien, maar ook even helemaal kan wegdromen? Dan is een zwemspa perfect voor u. Wilt u meer weten over zwemspa’s en de mogelijkheid om er één bij u te installeren? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.