09 februari 2021

Hoe onderhoud je een zwemspa?

Heeft u een zwemspa of overweegt u om dit apparaat aan te schaffen? Vraagt u zich af hoeveel onderhoudstijd en -werk een zwemspa vereist en wilt u graag weten hoe u een zwemspa moet onderhouden? Een zwemspa is hét perfecte apparaat voor sportievelingen die ook graag ontspannen of voor mensen die graag ontspannen maar het ook belangrijk vinden om fit te blijven of te worden.

Een zwemspa is een gebruiksvriendelijk product dat relatief weinig onderhoud vereist. Toch is het onderhouden van een zwemspa een klusje dat wel even gedaan moet worden om het gemak en plezier dat het bad kan bieden ook te benutten. In dit artikel vertellen we alles over het onderhouden van een zwemspa.

Wat is een zwemspa?

Voordat we gaan vertellen hoe een zwemspa onderhouden moet worden vinden we het belangrijk om nogmaals goed duidelijk te maken wat een zwemspa is en welke varianten en verschillen er zijn. Een zwemspa is een spa waarin men kan ontspannen en inspannen. Er zijn varianten waarbij het bad in twee delen is opgesplitst, maar er zijn ook varianten die één open zwemspa zijn.

Het zwemmen in een zwemspa is mogelijk omdat er stroming wordt opgewekt. Het opwekken van deze stroming kan op twee manieren. Er zijn propellers die kunnen zorgen voor de stroming, maar dit kan ook door middel van jets. Proppellers generen een natuurlijke krachtstroom, de jets hebben meer mogelijkheden en zijn beter te reguleren. Het prijsverschil is nogal groot. Qua onderhoud maakt het niks uit voor welke variant je kiest.

Hoe onderhoud je een zwemspa?

Het onderhouden van een zwemspa bestaat uit meerdere delen. Om op een fijne, verantwoorde, gezonde en comfortabele manier te kunnen geniet van het apparaat is het noodzakelijk dat het water schoon is. Om het water gezond te houden is het noodzakelijk om de pH-waarde en de chloorwaarde van het water te meten. Dit kan met speciale teststrips. Om de juiste waardes te behalen of te behouden moet er pH-plus/min of chloor aan het water worden toegevoegd.

De chloorwaarde dient tussen de 1.5 en 2.0 te zijn. De ideale pH-waarde ligt tussen de 7.2 en 7.8. Verder is het goed om het water dat in het bad zit eens per kwartaal te verversen. Wanneer het water eruit is kan men direct de binnen- en buitenkant van het bad schoonmaken. Doe dit met wat zeep en de zachte kant van een spons. Wanneer het bad leeg is kunnen de leidingen gelijk even worden schoongespoeld.

Filter schoonmaken en vervangen

Naast het schoonmaken van het bad en het water moeten ook verschillende onderdelen worden gecontroleerd. Denk aan het filter, de warmtepomp en andere onderdelen. Controleer ze op hun werking en vervang het filter 4-6 keer per jaar. Verder is het goed om wekelijks de filter even te verschonen. Zo hoopt vuil en andere onwenselijkheden niet op.

Zwemspa aanschaffen

Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van een zwemspa? Wilt u graag nog een paar prangende vragen aan ons stellen? In beide gevallen staat onze deur wagenwijd voor u open. Neem gerust contact met ons op voor geheel vrijblijvend advies op maat.

Misschien interessant?

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Spa

zwembad op noordwesten
Hoe ver moet beplanting van de zwembadrand afstaan?
zwembad wanneer er regen valt
Stroomt mijn zwembad over als het regent?
spa zelf aanleggen of laten doen
Een hydropool aanleggen; hoe lang duurt dat?
mogelijkheden van een zwemspa
Wat is het verschil tussen een whirlpool en een spa?
afmetingen spa
Een spa op maat laten maken; kan dat?
spa acht personen
Een spa samenstellen: zo doe je dat!
Bestaat er een 3-hoeks spa?
De kleur van de buitenbak van een spa; heb je daar keus in?