onderhouden van zwembad
19 april 2022

Hoe duur is de aanleg van een zwembad?

Er zijn veel mensen die dromen van een eigen zwembad in de tuin, maar wat kost dat nu eigenlijk? Als je een zwembad in je tuin wilt laten plaatsen, dan moet je rekening houden met een aantal kosten. Hoe duur de aanleg van een zwembad uiteindelijk is, hangt af van een verschillende factoren. In dit blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een zwembad?

Een gemiddelde prijs van de aanleg van een zwembad is moeilijk te geven. Vaak starten de kosten van een zwembad bij 30.000 euro en dit kan wel oplopen tot 100.000 euro of meer. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de grote variatie aan materialen, formaten en andere opties.

De belangrijkste factoren die van invloed zijn op de prijs van een zwembad zijn:

  • Het bouwtype; kies je voor een inbouwzwembad, een opbouw zwembad of een opzetzwembad?
  • Het constructiemateriaal; kies je voor kunststof, inox, hout of beton?
  • Toebehoren en afwerking.

Kies je voor een inbouw-, opbouw-, of opzetzwembad?

Het bouwtype van het zwembad is de eerste factor die bepaalt hoe duur de aanleg van een zwembad is. Kies je voor een inbouw zwembad, een half ingebouwd zwembad, een opbouw zwembad of een opzetzwembad?

Voor een inbouwzwembad betaal je het meest; de prijs van een inbouwzwembad start vanaf 30.000 euro. Een opbouwzwembad heb je vanaf 2000 euro en een opzetzwembad vanaf 150 euro. Je ziet dat er nogal wat prijsverschil is tussen de verschillende bouwtypes. De prijs voor een ingebouwd zwembad ligt zo hoog, omdat er een gat in je tuin gegraven moet worden. Daarnaast wordt er een kwalitatieve bekuiping gebruikt die een lange levensduur heeft.

Een inbouw zwembad is zeer populair, omdat het bad perfect geïntegreerd kan worden in je tuin en een strakke look heeft. Een inbouw zwembad is ook zeer sterk. waardoor er minder kans bestaat dat de constructie doorbuigt en er lekkages ontstaan. Een ingebouwd zwembad wordt volledig of deels op maat gemaakt.

Welk materiaal kies je voor je zwembad?

Niet alleen het bouwtype van het zwembad bepaalt de uiteindelijke prijs van de aanleg van het zwembad, ook het materiaal speelt een belangrijke rol. Zwembaden van beton en RVS zijn het duurst, kunststof zwembaden zijn iets goedkoper. We bespreken de belangrijkste materialen voor een zwembad.

Betonnen zwembad (bouwkundig): vanaf 45.000 euro

Een bouwkundig zwembad is altijd van beton. Dit soort zwembad wordt op locatie gebouwd, of het nu een opbouw of een inbouw zwembad is. Een betonnen zwembad is altijd geheel op maat; je hebt een volledig vrije keuze als het gaat om de vorm, de afmetingen en de afwerking.

De plaatsing van een betonnen zwembad neemt veel meer tijd in beslag dan zwembaden die van kunststof zijn gemaakt. Alles gebeurt immers op locatie. De grote keuzevrijheid zorgt er ook voor dat betonnen zwembaden duurder zijn. Een groot voordeel van betonnen zwembaden is dat ze enorm sterk zijn en erg lang mee gaan.

RVS zwembad: vanaf 45.000 euro

Inox zwembaden zijn relatief nieuw, maar erg populair. Inox is roestvrij staal (RVS) en gaat erg lang mee, omdat het zo goed bestand is tegen corrosie. Daarnaast ziet een RVS zwembad er uniek en stijlvol uit. Een RVS zwembad kan geplaatst worden als een inbouwzwembad of een opbouwzwembad en is zowel standaard als op maat verkrijgbaar. Een Inox zwembad wordt gemaakt door één plaat in een bepaalde vorm te plooien of door verschillende RVS platen aan elkaar te lassen.

Kunststof zwembad (monoblok): vanaf 30.000 euro

Een kunststof zwembad wordt ook wel een monoblok zwembad genoemd. Het is een zwembad dat in de fabriek wordt gemaakt en kant-en-klaar op de locatie aangeleverd wordt. De kosten van dit type zwembad zijn lager, omdat de plaatsing sneller uitgevoerd kan worden. Maatwerk is niet mogelijk bij standaard monoblok zwembaden. Deze worden gemaakt via een mal en bestaan uit één stuk. Het is wel mogelijk om een modulair zwembad op maat te maken. Dit type zwembad bestaat uit aan elkaar vastgemaakte panelen.

Houten zwembad: vanaf 3500 euro

Een houten zwembad kan vrijstaand geplaatst worden en is een stuk goedkoper dan de andere type zwembaden. Een houten zwembad van goede kwaliteit kost zo’n 3500 euro voor 16 vierkante meter. De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van het zwembad en de houtsoort.

Afwerking en toebehoren van het zwembad

Naast het type zwembad en het materiaal zijn ook de afwerking en de toebehoren van het zwembad van invloed op de uiteindelijke prijs van het zwembad.

Zwembad afwerking

De binnenkuip van het zwembad kun je in verschillende materialen laten afwerken. Dit is bij monoblok zwembaden (kunststof) minder van toepassing. De kunststof is namelijk al gekleurd en afgewerkt. Hetzelfde geldt voor RVS zwembaden.

Bij betonnen zwembaden wordt het afwerken van de binnenkuip met name door ander materiaal gedaan. Het is het goedkoopste om te kiezen voor de originele betonlook. Als je liever een andere afwerking wilt voor je binnenkuip, dan kun je kiezen voor mozaïek, tegels, pleisterwerk, folie of coating.

Zwembad toebehoren

Bij een zwembad horen ook zwembadtoebehoren, zoals een zwembadfilter, een pomp, luchtbehandeling, zwembadverwarming, etcetera. Daarnaast kun je nog kiezen voor een grote verscheidenheid aan accessoires, zoals een trap in het zwembad, zwembadverlichting en zwembadafdekking. Dit alles zorgt voor extra kosten en is dus bepalend voor de uiteindelijke prijs van het zwembad.

Hoe duur de aanleg van een zwembad uiteindelijk is, is natuurlijk ook nog eens afhankelijk van de grootte van het zwembad, de locatie van het zwembad en hoe je het afgewerkt wilt hebben. Zwembadverwarming voor een klein zwembad is vanzelfsprekend goedkoper dan voor een groot zwembad. Kies je voor design zwembadverlichting, dan ben je meer geld kwijt dan wanneer je kiest voor standaard zwembadverlichting.

Overige kosten zwembad

De kosten van een zwembad houden niet op bij de plaatsing van het zwembad. Je hebt vervolgens ook nog te maken met jaarlijks terugkerende kosten, zoals de kosten voor het onderhouden van het zwembad, de energiekosten en overige kosten.

Onderhoud van het zwembad

Ben je van plan om je zwembad zelf te onderhouden? Reken dan op gemiddeld 600 euro aan onderhoudsproducten per jaar. Het is echter aan te raden om een specialist in te huren voor het zwembadonderhoud. Een specialist weet precies waar hij op moet letten en kan eventuele problemen op voorhand vaststellen. Je weet dan zeker dat je zwembad te allen tijde in een optimale conditie verkeert. Als je jouw zwembad laat onderhouden door een zwembadspecialist dan ben je hier ook ongeveer 600 euro per jaar aan kwijt.

Energiekosten verwarming zwembad

Niet alleen moet je rekenen op de installatiekosten voor zwembadverwarming, je energierekening gaat er ook van omhoog. Er wordt het meest gebruik gemaakt van een warmtepomp om het zwembad te verwarmen. Wil je jouw zwembad met overdekking verwarmen, reken dan op 600 euro per jaar aan energiekosten.

Overige kosten

Onder overige kosten kun je de aanleg van een terras scharen, het plaatsen van een poolhouse of een buitendouche. Alles is natuurlijk afhankelijk maken van jouw persoonlijke wensen; je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Tot slot: Plaats je het zwembad zelf of laat je het plaatsen?

Wil je de kosten drukken? Dan kun je overwegen om je zwembad zelf te plaatsen. Dit is echter alleen mogelijk bij een opbouw-, of opzetzwembad. Wil je je zwembad in laten bouwen, dan kun je dit het beste overlaten aan een professional.

Wat voor bad je ook kiest, bij de Wellness Specialist ben je aan het juiste adres. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Specialist heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

renoveren of vervangen zwembad
Zwembad renoveren of vervangen?
welke toevoeingen zwembad
Toevoegingen voor dé perfecte zwembad ervaring!
zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?