Wat doet een warmtepomp?
26 augustus 2022

Wat doet een warmtepomp?

Een zwembad in eigen tuin is een verrijking van je leven. Het is heerlijk om op een warme zomerdag een heerlijk verkoelende duik te kunnen nemen in de tuin. Maar het is natuurlijk niet altijd warm in Nederland. Toch kun je bijna het hele jaar zwemmen in je eigen tuin. Niet alleen dankzij een overkapping, maar mede dankzij de hoogwaardige kwaliteit van de moderne warmtepomp.

Maar wat doet een warmtepomp precies? In dit artikel gaan we in op dit onderwerp.

Wat is een warmtepomp voor een zwembad?

Een warmtepomp voor een zwembad is een apparaat dat het zwembadwater verwarmd. Warmtepompen voor het zwembad zijn vrij prijzig, maar het rendement is heel hoog. Hierdoor is het gebruik van de warmtepomp zeer aan te raden en de beste manier om het zwembadwater aangenaam op te warmen. De warmtepomp is bovendien energiezuinig en daardoor milieuvriendelijk.

Wat doet een warmtepomp?

De naam zegt het eigenlijk al: Een warmtepomp heeft als doel het opwarmen van het zwembadwater. Het systeem werkt dankzij een koelmiddel, de warmtepomp is hiermee gevuld. Het koelmiddel neemt warmte op van de buitenlucht. Als het koelmiddel warm wordt dan verdampt het naar een gas. Het gas verplaatst zich dan naar de compressor. Daar wordt het samengeperst waardoor het gas nog heter wordt.

Het koude zwembadwater stroomt door leidingen langs het hete gas van de warmtepomp. Hierdoor wordt het water opgewarmd en stroomt het warm terug het zwembad in. Het gas koelt af door dit proces, waardoor het weer verandert in een koelmiddel. Dit proces gaat continu door.

> Lees ook: Hoe snel warmt een warmtepomp een zwembad op?

Welke warmtepomp past bij mijn zwembad?

Er bestaan vele soorten warmtepompen voor zwembaden. Het hangt van verschillende factoren af welke warmtepomp het best past bij jouw zwembad. Deze factoren zijn de grootte van het zwembad en bij welke temperaturen jij gebruik wilt maken van het zwembad.

Dat is de reden waarom Wellness Tuinier de warmtepompen heeft gerangschikt naar vermogen en temperatuur. Voor jou als consument is dat heel handig. Je kunt eenvoudig kiezen voor de geschikte warmtepomp aan de hand van de grootte van jouw zwembad en/of gebruik van het zwembad in de koudere maanden.

Als tip willen wij meegeven dat je het best kunt kiezen voor een warmtepomp die iets meer capaciteit heeft dan je eigenlijk nodig hebt. Hierdoor weet je zeker dat jouw zwembad relatief snel en goed verwarmd wordt.

Kan ik een warmtepomp zelf aansluiten?

Het aansluiten van een warmtepomp is niet heel ingewikkeld. Je kunt het in principe zelf doen, bovendien zitten er duidelijke instructies bij de warmtepomp als je deze aanschaft. De warmtepomp moet aan een leiding gekoppeld worden dat van het zwembad naar de filterpomp loopt. De pomp wordt dus tussen het zwembad en het filter in geplaatst. De filterpomp zorgt er daardoor voor dat het water door de warmtepomp wordt gezogen.

Waar moet je een warmtepomp voor een zwembad plaatsen?

De warmtepomp voor het zwembad moet buiten geplaatst worden. Wel moet de warmtepomp droog staan. Je kunt deze daarom het best in een kast buiten plaatsen. Deze kast moet wel voldoende kunnen ´luchten´. De warmtepomp moet de warme lucht kwijt kunnen.

Een warmtepomp voor het zwembad kopen

Wat doet een warmtepomp? Een warmtepomp voor een zwembad is een apparaat dat ervoor zorgt dat jij kunt zwemmen in aangenaam warm zwemwater. Bij Wellness Tuinier kun je terecht voor alle diensten en producten op gebied van wellness; zwembaden, spa´s en Hydropools, maar natuurlijk ook warmtepompen.

Wij hebben een ruim assortiment warmtepompen. Ze staan handig onderverdeeld op capaciteit en temperatuur vermogen. Als je zelf een warmtepomp wilt installeren dan kun je deze bestellen via onze webshop. Wil je een warmtepomp laten installeren door ons? Neem dan contact met ons op, dan kunnen wij de meest geschikte pomp voor jou uitzoeken en plaatsen.

Je kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Heb je vragen over onze warmtepompen of over één van onze andere producten of diensten? Via onze website kun je op werkdagen met ons chatten, wij helpen je graag!