22 augustus 2022

Klein inbouw zwembad laten aanleggen; hoe lang duurt dat?

Een inbouwzwembad gaat een leven lang mee en is een ware aanwinst voor je tuin. een inbouwzwembad wordt volledig op maat gemaakt en je kunt daarnaast ook nog eens kiezen uit allerlei soorten afwerkingen? Maar hoe gaat de plaatsing precies in zijn werk? En hoe lang duurt het om een klein inbouwzwembad aan te laten leggen? In dit blog vertellen we je er meer over.

Hoe wordt een klein inbouw zwembad aangelegd?

Een klein inbouwzwembad kan op twee manieren gebouwd worden; volledig gegoten in beton of met gemetselde blokken die waterdicht gecementeerd worden. In de meeste gevallen wordt gekozen voor de eerste optie; dit levert namelijk enorm veel tijdsbesparing op. Het plaatsen van een betonnen zwembad gaat als volgt:

  1. Graafwerken; de locatie van het zwembad wordt gemarkeerd en voldoende diep uitgegraven.
  2. Het gieten van de vloerplaat; de betonplaat, die later als zwembadvloer zal dienen, wordt gegoten.
  3. Bekisting wordt aangebracht; als de vloerplaat goed droog is plaatst de specialist er een bekisting op van holle polystyreen blokken.
  4. Aanbrengen van inbouwdelen; de inbouwdelen van het zwembad (skimmers, leidingen, verlichting) worden in de kunststof blokken aangebracht.
  5. Het storten van de wanden; wanneer de bekisting gereed is en alle inbouwdelen op hun plek zitten, worden de wanden gestort.
  6. De afwerking; wanneer het beton voldoende uitgehard is wordt de bekisting verwijderd en wordt gestart met de binnenafwerking (tegels of liner) en de afwerking van de randen van het zwembad.
  7. Inrichten technische ruimte; als laatste wordt de technische ruimte ingericht. De filter installatie, pomp en verwarming worden geplaatst.

De binnenafwerking van een klein inbouwzwembad

Vraag je je af hoe lang het duurt voordat een klein inbouw zwembad aangelegd is? Naast de aanleg van het zwembad bepaalt ook de binnenafwerking van het zwembad hoe lang het duurt. Er zijn verschillende manieren om een zwembad af te werken:

Folie (liner)

Kunststof folie wordt veel toegepast voor het waterdicht afwerken van bouwkundige zwembaden, omdat het heel erg licht is en snel te plaatsen. Kunststof folie is verkrijgbaar in verschillende kleuren, motieven en diktes. Het nadeel van folie is dat het een beetje kan verkleuren op termijn en dat het in vergelijking met andere afwerkingen iets kwetsbaarder is. Kunststof folie is relatief goedkoop.

Gespoten polyester

Gespoten polyester is een alternatief voor kunststof folie. De binnenzijde van het zwembad wordt dan gecoat met meerdere waterdichte lagen. De voordelen van gespoten polyester zijn dat het een harde, slijtvaste toplaag heeft en dat het volledig naadloos is.

Tegels

Als je jouw zwembad wilt laten betegelen, dan kun je kiezen uit een groot scala aan uitvoeringen. Keramische tegels zijn populair, maar er wordt ook vaak gekozen voor natuursteen of mozaïek. Kies je voor tegels, dan neemt het meer tijd in beslag om een klein inbouwzwembad aan te leggen.

Wat is de prijs van een klein inbouwzwembad?

De prijs van een inbouw zwembad is geheel afhankelijk van de grootte van het zwembad, hoe het afgewerkt wordt, voor welke soort binnenafwerking je kiest en of je kiest voor extra’s, zoals een zwembadafdekking.

Een groot voordeel van een bouwkundig zwembad is dat je de zwembadafdekking onzichtbaar kunt laten integreren. Tijdens het openen schuiven de lamellen in de zwembad constructie. Hierdoor blijft de strakke look van het zwembad behouden. Als je dit systeem laat installeren, dan ben je ongeveer 9000 euro extra kwijt.

Hoe lang duurt het plaatsen van een klein inbouwzwembad?

De plaatsingsduur is afhankelijk van de grootte van het zwembad, de gewenste afwerking en de weersomstandigheden. Houd rekening met een plaatsingsduur van minstens een maand. De aanleg van een bouwkundig zwembad duurt juist zo lang omdat het beton (of het cement) tijd nodig heeft om te drogen.

Inbouw zwembad laten plaatsen door Wellness Tuinier

Wil je de kosten drukken? Dan kun je overwegen om je zwembad zelf te plaatsen. Dit is echter alleen mogelijk bij een opbouw-, of opzetzwembad. Wil je je zwembad in laten bouwen, dan kun je dit het beste overlaten aan een professional.

Wat voor bad je ook kiest, bij de Wellness Specialist ben je aan het juiste adres. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Specialist heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?