Hoe werkt een zwembadverwarming?
29 augustus 2022

Hoe werkt zwembadverwarming?

Als je een zwembad in de tuin hebt, dan kun je dankzij zwembadverwarming zo goed als het hele jaar gebruik maken van het zwembad. Op gebied van zwembadverwarming bestaan er verschillende systemen.

Hoe werkt zwembadverwarming? Je kunt kiezen voor een traditionele maar niet zo energiezuinige manier of voor modernere en duurzame systemen. In dit artikel kun je alle drie de methoden lezen, zodat jij de juiste keus kunt maken.

Waarom kiezen voor zwembadverwarming?

Een zwembad is een geweldige aanvulling van jouw tuin en woning. Het is werkelijk heerlijk om in je eigen tuin een verkoelende duik te kunnen nemen. Maar het is ook heerlijk om op koudere dagen in een lekker warm zwembad te kunnen genieten. Een zwembad is een flinke investering, het zou daarom zonde zijn als je een groot deel van het jaar geen gebruik ervan maakt.

Als je in de winter ook gebruik wilt maken van het zwembad, dan zul je zwembadverwarming moeten hebben. Het zwembad zou anders alleen opgewarmd worden door de buitenlucht en het zonlicht. Eigenlijk is het alleen in de zomer warm genoeg om het zwembad alleen door de zon en de buitenlucht te laten verwarmen. Als je voor of na de zomer wilt blijven zwemmen, dan is zwembadverwarming onmisbaar.

Hoe werkt zwembadverwarming?

De traditionele zwembadverwarming kun je vergelijken met een verwarmingsinstallatie voor je huis. Het werkt namelijk met een ketel en boiler. Door middel van verbranding van gas wordt hitte ontwikkeld. Deze hitte verwarmd het water in de ketel, waarna het in het zwembad gepompt wordt. Helaas is dit niet zo´n energiezuinige manier van warmtevoorziening. Je moet namelijk een enorme hoeveelheid water van warmte voorzien.

Water dat bovendien snel afkoelt door de koude buitenlucht. De klassieke zwembadverwarming wordt daarom tegenwoordig zo goed als niet meer gebruikt, zeker nu de prijzen voor gas zo hoog zijn. Andere en modernere methoden zijn veel duurzamer.

> Lees ook: Wat zijn de gevolgen als een zwembad bevriest?

Warmte door middel van zonnepanelen

Een andere methode om zwembadwater te verwarmen werkt via zonnepanelen. Je maakt dan tevens gebruik van de zon, maar dan door de warmte van de zon om te zetten in elektriciteit. Deze methode wordt toegepast door zonnepanelen te plaatsen op een bepaalde plek vlakbij het zwembad.

Verwarming door zonnepanelen is veel duurzamer dan de klassieke boiler, maar het systeem heeft niet veel vermogen en een laag rendement. Als je wilt gaan zwemmen, dan wil je natuurlijk wel dat het zwembad zo snel mogelijk wordt opgewarmd. Zonne-energie kan een duurzame keus zijn, maar dan alleen om een warmtepomp te voorzien van stroom.

Het zwembad verwarmen met een warmtepomp

De beste, de modernste en meest duurzame manier om een zwembad te verwarmen is door middel van een warmtepomp. Een warmtepomp is een zeer effectief apparaat dat gebruik maakt van de warmte in de buitenlucht. Dit is een uitputbare bron van warmte, daardoor is het systeem zeer duurzaam. Bovendien kan de warmtepomp zeer snel het zwembadwater opwarmen.

Afhankelijk van de grootte van het zwembad heeft het slechts 24-72 uur nodig om het zwembadwater 11 graden op te warmen. Een warmtepomp is vrij prijzig, maar het werkt zeer zuinig. Dankzij de warmtepomp kun je bovendien het hele jaar gebruik maken van het zwembad. Het is daarom zeker de investering waard.

Een warmtepomp voor het zwembad kopen bij Wellness Tuinier

Hoe werkt zwembadverwarming? Dat kan op drie verschillende manieren: Een ouderwetse boiler, via zonnepanelen of met een warmtepomp. Wil jij ook een warmtepomp kopen voor jouw zwembad? Bij Wellness Tuinier kun je terecht voor alle diensten en producten op gebied van wellness; zwembaden, spa´s en Hydropools, maar natuurlijk ook warmtepompen.

Wij hebben een ruim assortiment warmtepompen. Ze staan handig onderverdeeld op capaciteit en temperatuur vermogen. Als je zelf een warmtepomp wilt installeren dan kun je deze bestellen via onze webshop. Wil je een warmtepomp laten installeren door ons? Neem dan contact met ons op, dan kunnen wij de meest geschikte pomp voor jou uitzoeken en plaatsen.

Je kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Heb je vragen over onze warmtepompen of over één van onze andere producten of diensten? Via onze website kun je op werkdagen met ons chatten, wij helpen je graag!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?