Wat zijn de gevolgen als het zwembad bevriest?
30 augustus 2022

Wat zijn de gevolgen als het zwembad bevriest?

Is een zwembad bestand tegen vorst? Het antwoord daarop is ‘ja’. Je zwemban kan tegen vorst, al heb je wel met een aantal zaken rekening te houden. Je moet je zwembad bijvoorbeeld goed winterklaar maken om bevriezing van bepaalde onderdelen tegen te gaan. In dit blog vertellen we je meer over de gevolgen als je zwembad bevriest.

De noodzaak van winterdrijvers

Het is geen probleem als je zwembad bevriest, al is het wel belangrijk dat je jouw zwembad hier goed op voorbereid. Je kunt je zwembad hierop voorbereiden met winterdrijvers. Winterdrijvers nemen de druk af die ontstaat door uitzetting van het ijs. Eventuele vorstschade die ontstaat aan je zwembad kun je hiermee voorkomen.

Is je zwembad bevroren? Sla het ijs dan niet kapot. Er ontstaan namelijk scherpe ijsbrokken als je dit wel doet en deze kunnen de liner of de wanden van je zwembad beschadigen. Het gevolg hiervan is een lekkage. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, laat dan de zwembadpomp af en toe draaien wanneer het vriest. Hierdoor blijft het zwembadwater in beweging en bevriest het niet. je kunt dit automatisch instellen met een vorstbeveiliging.

Maak je zwembad winterklaar

Is jouw zwembad voorzien van een verwarmingselement? Dan zou je het hele jaar door gebruik kunnen maken van je zwembad. Toch gebruiken de meeste mensen het zwembad alleen in de zomerperiode. Als je jouw zwembad in de wintermaanden niet gebruikt, dan dien je deze winterklaar te maken.

Bescherm de inbouwdelen van het zwembad tegen vorst

Als water bevriest, dan zet het uit. Het is daarom belangrijk dat je de inbouwdelen tegen vorst beschermt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat ze zullen gaan scheuren als er in de winter nog water in zit. Pomp daarom het zwembad altijd leeg tot net onder de bovenste inspuiter en skimmer.

Heeft jouw zwembadpomp een backwashfunctie? Gebruik die dan ook, dit zorgt er namelijk voor dat het filter direct gereinigd wordt.

Bereid de techniek installaties en bijbehorende componenten voor

Ook in de installaties van het zwembad zit natuurlijk allerlei water, zoals bijvoorbeeld in de pomp. Als je hier niet het benodigde onderhoud pleegt, dan kunnen deze onderdelen door de vorst kapot gaan. Draai daarom alle koppelingen los en verwijder de 0 ringen. Tap ook het filtervat af en vervang als het nodig is de filter.

Vervolgens verwijder je al het water uit de filterpomp en blaas je al het leidingwerk droog met een compressor. Daarna kunnen ze worden afgesloten met een winterstop.

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

Zoals je hebt kunnen lezen in dit blog kan een zwembad prima tegen vorst, mits je je zwembad goed winterklaar maakt. Het hoeft dan geen gevolgen te hebben als het zwembad bevriest. Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Of heb je iemand nodig die jouw zwembad onderhoudt? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?