Op zoek naar een Wilan pool? - Laat het aanleggen door Wellness Tuinier
10 augustus 2022

Is het mogelijk om zelf een zwembad aan te leggen?

Er komt heel wat kijken bij de aanleg van een zwembad. Ben je van plan om zelf een zwembad aan te leggen, dan is het belangrijk om te beseffen dat er heel wat werk in gaat zitten. Het is zeker niet iets om te onderschatten. In dit blog geven we je een stappenplan voor de aanleg van een zwembad en leggen we je uit waarom het beter is om het over te laten aan een specialist. 

Stap 1: Keuze maken voor het type zwembad

Voordat je een zwembad kunt plaatsen moet je allereerst bepalen wat voor soort zwembad je wilt. Wordt het een houten zwembad, een betonnen zwembad, een zwemspa, een hydropool of een zwemvijver? De volgende vraag is hoe je het zwembad gaat gebruiken. Wil je het zwembad voornamelijk gebruiken om in te zwemmen, of gaat het er puur om dat je een frisse duik kunt nemen op hete zomerdagen? Wil je een zwembad om in te sporten, of wil je het liever gebruiken als een spa? 

Daarna is het belangrijk om je budget te bepalen. Hoeveel mag het zwembad kosten? Heb je bepaalde wensen als het gaat om de afwerking van het zwembad? Wil je het zwembad ook kunnen verwarmen? Wat voor type zwembadverwarming kies je dan? Wil je je zwembad ook kunnen afdekken? 

Stap 2: Locatie bepalen

De plek van het zwembad is zeer belangrijk, zeker als je de keuze hebt gemaakt voor een inbouwzwembad. Voordat je begint met de aanleg van een zwembad, moet je een goed idee hebben van waar het bad geplaatst moet worden. Een bouwkundig zwembad kun je niet meer verplaatsen nadat deze aangelegd is. Plaats je zwembad bijvoorbeeld niet vlak bij bomen. Bomen kunnen voor beschutting zorgen, maar als je zwembad in de schaduw staat, dan zal het water niet zo snel opwarmen. Daarnaast kunnen bomen ook zorgen voor vuil in het water. Hou ook rekening met alle installaties die geplaatst moeten worden bij je zwembad. Er is ruimte nodig voor de filterinstallatie en er moeten ook de nodige leidingen en kabels gelegd worden. 

Stap 3: Het zwembad ontwerpen

Weet je wat voor type zwembad je wilt en waar deze geplaatst moet worden? Dan kun je gaan nadenken over het ontwerp van het zwembad. Op basis van jouw wensen en budget kan een professionele zwembadbouwer een ontwerp opstellen. Deze ontwerptekening geeft je een goed beeld van hoe het zwembad eruit zal zien in jouw tuin. Ben je akkoord met het ontwerp? Dan zal de zwembadbouwer een definitieve offerte voorleggen. 

Stap 4: Planning en organisatie

Een zwembad plaats je niet zomaar in je tuin, hier gaan een hoop werkzaamheden aan vooraf. Uiteraard begint het bij het uitgraven van de put. Hierna moet het beton gegoten worden en worden de muren opgemetseld. Tot slot moet het zwembad afgewerkt worden. Dit vergt een goede planning en organisatie. Alle partijen moeten goed gecoördineerd worden, zodat het project vlot kan verlopen.

Stap 5: De aanleg van het zwembad

Wil je een klassiek bouwkundig zwembad laten aanleggen, dan zal dit project in verschillende fases verlopen. Allereerst zal de grond uitgegraven moeten worden met graafmachines. Hierna zal de zwembadvloer aangelegd worden. In de meeste gevallen zal er beton gestort worden. Als de vloer is aangelegd zijn de muren aan de beurt; deze worden opgemetseld. Wanneer de muren opgemetseld zijn wordt er een folie aangebracht op de muren. Hierna wordt er een filterinstallatie geplaatst en tot slot zal het zwembad afgewerkt worden. Denk dan aan het afwerken van de randen van het zwembad met tegels en de afwerking van de technische installaties, zoals het wegwerken van leidingen en het aanleggen van een pad rondom het zwembad. 

Zwembad aanleggen: zelf doen of laten doen?

Zoals je hebt kunnen lezen in dit blog is het aanleggen van een zwembad veel werk en het vereist veel expertise. Hier dien je rekening mee te houden als je overweegt om een zwembad zelf aan te leggen. Het is zeker mogelijk om je eigen zwembad aan te leggen, maar het is niet aan te raden. Wil je kosten besparen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een deel van de werkzaamheden uit te besteden. Je kunt de grond bijvoorbeeld laten uitgraven door een gespecialiseerde aannemer en de afwerking van het zwembad zelf doen. 

Zwembad laten aanleggen door Wellness Tuinier

Wil je een zwembad laten plaatsen? Het best kun je hiervoor een specialist inschakelen. Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij graven niet alleen een gat en plaatsen het bad, wij gaan eerst een uitgebreid gesprek aan met jou! Hierin kun jij je wensen aangeven en voorzien wij je van onze kennis en advies. Aan de hand van dit gesprek maken wij een mooi ontwerp waarin we het zwembad op exact de goede plek plaatsen. Wij kunnen tevens de gehele tuin renoveren na het plaatsen van het bad. Ook ben je voor onderhoud aan het zwembad bij ons aan het juiste adres.Heb je interesse in onze diensten en producten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.