17 november 2020

Hoe verwarm je een hottub?

Wilt u graag een plek in uw tuin waar u heerlijk kunt ontspannen? Wilt u graag een hottub aanschaffen en bent u benieuwd naar hoe u deze moet verwarmen? Traditioneel worden hottubs met een houtkachel opgewarmd, maar tegenwoordig kan dit ook elektrisch. Wilt u alles weten over het opwarmen van een hottub en de bijbehorende stook- of energiekosten?

Wat is het verschil tussen een hottub en jacuzzi?

Een hottub is een bad dat vanwege de warmte van het water perfect is voor ontspanning. Een jacuzzi is dit ook, maar heeft wat meer opties en heeft vele jets en massagestralen. Een hottub wordt van origine met een houtkachel op de gewenste temperatuur gebracht, terwijl een jacuzzi altijd elektrisch wordt opgewarmd.

Dit houdt in dat een jacuzzi hogere en ergiekosten heeft. Deze energie kosten kunnen in stand-by stand al snel variëren van 0,70 tot 1,30 Euro per dag. Bij gebruik neemt dit nog iets toe. Een hottub die met hout wordt opgewarmd heeft geen elektriciteit nodig en heeft dus lagere energiekosten.

Hoe warm je een hottub op?

Een hottub opwarmen doormiddel van een houtkachel gaat als volgt:

  • Controleer of er voldoende water in de kuip zit. Vul dit aan tot de bovenste warmtedoorvoer.
  • Verwijder al het as uit de aslade en maak de kachel klaar voor ontbranding. Droog brandhout van hoge kwaliteit is de beste manier om tot een snelle verwarming van het water te komen.
  • Voeg elke tien of vijftien minuten hout toe aan het vuur. Zo blijft het vuur groot en warmt het water zo snel mogelijk op.
  • Controleer de temperatuur tijdens het verhitten enigszins regelmatig, maar laat de deksel zoveel mogelijk op de hottub. Zo bevordert u de snelheid van het opwarmen.
  • Wanneer de watertemperatuur de 32 graden Celsius heeft bereikt kunt u het vuur wat kleiner laten worden. Zorg ervoor dat het vuur echter wel blijft branden.
  • Wanneer het water een aangename temperatuur heeft bereikt kunt u nog eenmaal de kachel een beetje bijvullen en vervolgens in het water stappen. Zorg ervoor dat u niet te veel hout toevoegt waardoor het vuur weer groot wordt. Hierdoor kan het water pijnlijk heet worden.

De snelheid van opwarmen hangt af van de buitentemperatuur, begintemperatuur van het water, droogte en kwaliteit van het hout, het vermogen van de kachel en nog een aantal andere zaken. Een schatting van hoe lang het kan duren is zo’n anderhalf tot 2,5 uur. Deze tijd kunt u gebruiken om even wat andere werkzaamheden te doen, alvorens u uitgebreid kunt ontspannen.

Wat zijn de energiekosten van een hottub?

Een hottub die met een houtkachel wordt opgewarmd heeft geen energie nodig en dus ook geen energiekosten. Het hout kost natuurlijk wel geld, maar dit is vele malen lager dan wanneer u een elektrische warmtepomp gebruikt.

Qua energiekosten komt een elektrisch verwarmde hottub namelijk, bij regelmatig gebruik, op jaarbasis in de buurt van de energiekosten van een jacuzzi. Dit is grotendeels afhankelijk van de grote van uw hottub.

Hottub aanschaffen?

Bent u op zoek naar een hottub een wilt u graag in gesprek over de mogelijkheden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Heeft u nog een aantal prangende vragen? Ook dan staat onze deur voor u open.

Misschien interessant?

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Hottub

Hoeveel water gaat er in een hottub? En hoelang duurt het vullen?
Van welk materiaal wordt een hottub gemaakt?
Elektrische hottub kopen
Waar moet u op letten bij het onderhouden van een hottub?
Waar moet je opletten bij het kopen van een hottub?
Hoelang duurt het opwarmen van een hottub?
Hoe werkt een houtgestookte hottub?
Hottub met bubbels kopen