planten om zwembad
26 april 2022

Welke planten zet ik om mijn zwembad heen?

De meeste zwembaden zijn voorzien van bestrating rondom het zwembad, zodat je helemaal om het zwembad heen kunt lopen. Maar is het ook mogelijk om planten rondom het zwembad te plaatsen? En waar moet je dan allemaal rekening mee houden? In dit blog geven we je een aantal tips.

Planten rondom het zwembad, kan dat?

Als je een goed beplantingsplan hebt, dan is het zeker mogelijk om planten rondom je zwembad te plaatsen. Je kunt dan kiezen uit groenblijvende planten, bamboe of siergrassen. Het is wel verstandig om te kiezen voor planten die geen blad verliezen of uit de windrichting van je zwembad staan – anders heb je de hele tijd vuil en bladeren in je zwembadwater. Hetzelfde geldt voor bomen. Als je bomen rondom je zwembad wilt planten, zorg er dan voor dat ze ver genoeg van je zwembad staan en hou rekening met de richting van de wind.

Het is het beste om de planten minimaal 180 centimeter te verwijderen van de zwembadrand. Als het mogelijk is nog iets verder. Op deze manier hou je een groot gedeelte van het plantafval verwijderd van je zwembadwater. Maak de keuze voor relatief laag groeiende planten en plaats geen planten met stekels of loofbomen.

Welke planten rondom het zwembad?

Bij de keuze voor bomen en planten rondom het zwembad; kies je dan voor grote of kleine bladeren? Beide hebben zo hun voor-, en nadelen. Grote bladeren kun je makkelijker uit het zwembad verwijderen, maar zorgen er wel voor dat het filter eerder verstopt raakt. Kleine bladeren daarentegen kunnen snel weggefilterd worden door de skimmers.

Wil je bomen dicht bij het zwembad plaatsen? Kies dan voor bladhoudende bomen zoals de Quercus ilex (steeneik) of de Photinia fraseri ‘Red Robin’. Helaas zijn er niet veel wintergroene bomen. In plaats daarvan zou je ook kunnen kiezen voor Catalpa, Liquidambar of Liriodendron. Je kunt het beste geen platanen, linden of berken rondom het zwembad plaatsen.

Struiken kunnen ook voor veel rommel zorgen, net als bomen. Afvallende bladeren, bessen en bloemen komen in je zwembad terecht en vervuilen het water. Als je kiest voor struiken, plaats ze dan op ruime afstand van het zwembad. Wil je toch liever wat dichter bij het zwembad planten, kies dan voor Viburnum Tinus, Leucothoe, Skimmia of Prunus lusitanica. Ook niet woekerende bamboe’s zijn geschikt, zoals bijvoorbeeld de Fargesia soorten. Voor vaste planten kun je het beste Lavendel, Geranium, Vinca, Hosta of Liriope gebruiken.

Waar rekening mee houden?

Het eerste waar je aan denkt bij het plaatsen van planten rondom je zwembad, is dat je zwembadwater niet vervuild raakt door afvallende bladeren, takjes en bloemen. Maar de planten dienen ook beschermd te worden tegen opspattende zwembadwater met chloor. Nu is de verdunning van chloor in water vrij groot, dus het vormt in eerste instantie niet een heel groot probleem. Echter, als het heel erg warm is en de omstandigheden voor de planten niet optimaal zijn, zal het chloor de planten verbleken. Als planten al last hebben van de droogte, zullen ze wanneer ze in aanraking komen met chloor verbranden. Ook de kalk die in het water zit kan zorgen voor bladvlekken.

Hetzelfde geldt voor gras rondom je zwembad. Door in het water te springen spat het zwembadwater op het gras. Het gazon kan hierdoor verbranden, omdat het water snel verdampt. Dit veroorzaakt gele plekken in je gras.

Reinig de zwembadfilters regelmatig

Je kunt natuurlijk kiezen voor planten die zo min mogelijk vuil afgeven, maar je ontkomt er niet aan dat er takjes, bladeren of zand in je zwembad terecht komt. Takken en grote bladeren zijn makkelijk te verwijderen, maar zand, kleine takjes en kleine bladeren verwijderen wordt al een stuk lastiger. Reinig daarom je filters met grote regelmaat. Dit zorgt ervoor dat je zwembadwater schoon en helder blijft en ontstaan er geen verstoppingen.

Wil je toch zo min mogelijk vuil rondom je zwembad? Kies dan voor vetplanten. Als je meerdere varianten met elkaar combineert dan ziet dit er hartstikke leuk uit en ze veroorzaken weinig vuil. Denk bijvoorbeeld aan de agave, de aloë en de yucca. Wil je een tropisch tintje aan het zwembad geven, kies dan voor kleine palmen, zoals sagopalmen, waaierpalmen en varens.

De Wellness Specialist voor zwembad en tuin

Bij de Wellness Specialist kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Specialist heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?