zwembad op noordwesten
10 augustus 2022

Hoe ver moet beplanting van de zwembadrand afstaan?

Verreweg de meeste zwembaden hebben een verharding rondom het bad, zodat je om het zwembad heen kan lopen. Dit zorgt ervoor dat je met schone voeten het zwembad in kunt duiken. Je zou ook beplanting rondom het zwembad kunnen plaatsen, al zul je wel met enkele zaken rekening moeten houden. Want hoe ver moet beplanting van het zwembad afstaan? Voor wat voor soort beplanting kun je het beste kiezen? En hebben planten last van opspattend water? In dit blog lees je er alles over.

Kunnen planten direct naast het zwembad?

In principe kun je planten direct naast het zwembad plaatsen, mits je een uitgekiend beplantingsplan hebt. Groenblijvende planten, zoals bamboe en siergrassen, kunnen direct naast het zwembad geplaatst worden. Zorg er wel voor dat deze planten op een dusdanige manier opgesteld worden, dat vallende bladeren, bloemen en bessen van het zwembad afwaaien en niet in het zwembad terecht komen.

Wil je bomen naast je zwembad planten? Hou er dan rekening mee dat ze ver genoeg van het zwembad afstaan, zodat de bladeren zo min mogelijk in het zwembad terecht kunnen komen. Je dient hierbij dus rekening te houden met de windrichting. Ook is het zinvol om na te denken of je bomen met een groot blad of een klein blad wilt. Kleine bladeren worden sneller weggefilterd door de skimmers, terwijl je grote bladeren weer gemakkelijker uit het zwembad haalt.

Wil je een boom dichtbij je zwembad plaatsen, kies dan voor bladhoudende bomen, zoals de steeneik. Kies liever niet voor berken, platanen of linden.

Struiken en vaste planten

Niet alleen bomen kunnen zorgen voor vuil in het zwembad, ook struiken en vaste planten kunnen zorgen voor rommel. Denk bijvoorbeeld aan bladeren, bloemen en bessen. Het is dus altijd verstandig om beplanting niet te dicht bij de zwembadrand te plaatsen. Wil je toch graag struiken dicht bij je zwembad plaatsen, kies dan voor Viburnum Tinus, Leucothoe, Skimmia of Prunus lusitanica. Je kunt ook kiezen voor niet woekerende bamboes. zoals de Fargesia soorten.

Vaste planten sterven elk jaar af, waardoor je altijd zit met afgestorven plantendelen en bladval. Op plantengebied kun je het beste kiezen voor Lavendel, Geranium, Vinca, Hosta of Liriope.

Is opspattend water een probleem voor planten?

Meestal bevat zwembadwater zout of chloor, maar het is zo verdund dat het in de meeste gevallen geen problemen oplevert voor omliggende planten. Echter, wanneer het warm weer is en de omstandigheden niet al te best zijn voor de planten, dan moet je wel extra oppassen. Tijdens warme periodes zal het zwembad vaker gebruikt worden en zal het water met chloor vaker op de planten terecht komen. Het chloor in het water bleekt de plant en zal het verbrandingsproces versnellen, vooral als planten last hebben van droogte stress. Kalk in het water kan zorgen voor witte bladvlekken.

Niet alleen planten hebben een hogere kans op verbranding, ook het gazon kan hier last van hebben. Wanneer je op een hete zomerdag in het zwembad duikt, spat het water op het gras, waardoor het behoorlijk nat kan worden. Door de hitte verdampt het water zo snel, dan het gezon kan verbranden. Hierdoor ontstaan gele, droge plekken.

Conclusie

Heb je een goed beplantingsplan? Dan is het zeker mogelijk om planten rondom je zwembad te plaatsen. Kies dan voor groenblijvende planten, zoals siergrassen of bamboe. Het beste kun je kiezen voor planten die uit de windrichting van het zwembad staan en die geen blad verliezen. Hetzelfde geldt voor bomen. Als je bomen rondom je zwembad wilt planten, zorg er dan voor dat ze ver genoeg van je zwembad staan en hou rekening met de richting van de wind.

Hou voor het plaatsen van bomen en planten een afstand van 1 meter 80 aan rondom de zwembadrand. Op deze manier hou je een groot gedeelte van het plantafval verwijderd van je zwembadwater. Maak de keuze voor relatief laag groeiende planten en plaats geen planten met stekels of loofbomen.

De Wellness Tuinier voor zwembad en tuin

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Spa

zwembad wanneer er regen valt
Stroomt mijn zwembad over als het regent?
spa zelf aanleggen of laten doen
Een hydropool aanleggen; hoe lang duurt dat?
mogelijkheden van een zwemspa
Wat is het verschil tussen een whirlpool en een spa?
afmetingen spa
Een spa op maat laten maken; kan dat?
spa acht personen
Een spa samenstellen: zo doe je dat!
Bestaat er een 3-hoeks spa?
De kleur van de buitenbak van een spa; heb je daar keus in?
Kun je kiezen voor een kleur van de binnenbak van een spa?