17 augustus 2022

Is bleekwater schadelijk voor planten?

Is bleekwater schadelijk voor planten? Bij het gebruik van een zwembad is het onvermijdelijk dat er water uit het zwembad komt. Je hebt altijd te maken met spatwater door zwemmen, springen of spelen in het bad en het water wordt er uitgelopen als je het zwembad verlaat. Op zo’n manier komt er bleekwater uit het zwembad wat terecht zou kunnen komen op het gazon of op planten die langs het bad geplaatst zijn. Is dit schadelijk en wat kun je hieraan doen? In dit artikel lees je er alles over. 

Waarom wordt er bleekwater voor het zwembad gebruikt?

Er ontstaan algen en bacteriën in een zwembad als er geen ontsmettingsmiddelen worden gebruikt. Om het water schoon te houden voeg je korrels of tabletten toe aan het water of een geconcentreerde oplossing zoals vloeibare chloor of bleekwater. Algen en andere bacteriën kunnen niet tegen deze chemische stoffen en zullen daardoor doodgaan. Dit zorgt ervoor dat er veilig gezwommen kan worden.

Er worden nog andere stoffen aan het water toegevoegd om de pH waarde van het water te controleren. Hiervoor worden oplossingen gebruikt op basis van zuren en basen zoals zoutzuur, zwavelzuur en natriumhydroxide. Al deze oplossingen hebben een effect op de kwaliteit van het zwemwater. 

Is bleekwater schadelijk voor planten?

Er wordt bleekwater aan het zwemwater toegevoegd om algen tegen te gaan. Algen zijn planten dus de vraag: Is bleekwater schadelijk voor planten is heel logisch. Het antwoord is dan ook kort: Ja! Een plant zal niet onmiddellijk dood gaan als het een druppel water uit het zwembad op zich krijgt. Maar een plant dat te dicht aan het zwembad geplant is zal gedurende langere tijd redelijk wat water op zich krijgen. Het zal dan ook na een tijd gaan verbranden door de chemicaliën en dood gaan. Dat geldt voor alle planten en bijvoorbeeld ook gras. Let daarom ook goed op als je gras naast een zwembad wilt plaatsen. Hier zul je een goed plan voor moeten hebben. 

Onthoud dat bleekwater (chloor) al het leven dood; algen in het zwembad, planten in de tuin en op den duur ook het gazon.  

Kun je planten vlak langs een zwembad zetten?

Het planten van struiken en andere planten vlak langs een zwembad is niet verstandig. De planten zullen door het opvangen van bleekwater doodgaan. Toch is het wel mogelijk om in de buurt van je zwembad planten te zetten en goed te houden. Je hebt daar een goed beplantingsplan voor nodig. Je kunt het best de planten minimaal 180 cm van de zwembadrand aanplanten. Zo heb je planten in de buurt van het zwembad, maar op veilige afstand. 

Dit heeft twee voordelen: De planten zullen niet doodgaan door het bleekwater en er is minder kans dat je vuil van de planten in het zwembad krijgt. De meeste planten hebben bladeren die ze loslaten. Staan ze dicht aan het zwembad, dan zullen deze bladeren in het zwembad waaien of terecht komen. Hierdoor wordt het zwembad sneller vuil en zul je meer bleekwater moeten gebruiken. 

Als je planten in de buurt van het zwembad wilt, houd dan rekening met de windrichting en plant ze op voldoende afstand van het bad.  

Welke planten kunnen tegen bleekwater?

Er bestaan geen planten die tegen bleekwater kunnen. Je zult daarom altijd de planten op veilige afstand van het zwembad moeten plaatsen. Wil je planten in de buurt van het zwembad plaatsen voor een mooie natuurlijke look? Het best kun je dan kiezen voor laag groeiende planten zoals lavendel, geranium, vinca, hosta of liriope. Wil je toch een mooie struik in de buurt van het zwembad? Kies dan voor Viburnum Tinus, Leucothoe, Skimmia of Prunus lusitanica. Niet woekerende bamboe’s zijn ook geschikt.

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

Is bleekwater schadelijk voor planten? Ja, helaas kunnen ze daar niet goed tegen. Toch is het mogelijk om planten in de buurt van het zwembad te plaatsen. Dat levert toch het mooiste plaatje op! Je zult dan echter moeten zorgen voor een gedegen beplantingsplan. Wellness Tuinier helpt je daar graag bij!

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij hebben vele tuinen in Nederland voorzien van mooie zwembaden. Wij installeren echter niet alleen zwembaden, bij ons kun je terecht voor het gehele project. Wij kunnen bijvoorbeeld een mooi ontwerp maken voor het zwembad waar een beplantingsplan in meegenomen wordt. Natuurlijk voeren wij het gehele plan van A tot Z zelf uit, wij hebben immers onze eigen hoveniers in huis! 

Heb je interesse in onze diensten en producten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?