zwembad voor normale tuin
28 april 2022

Hoe weer ik planten uit mijn zwembad?

Hoe weer ik planten uit mijn zwembad? Veel zwembadbezitters stellen deze vraag. Een zwembad in eigen tuin is erg fijn om te hebben. Een mooie tuin eromheen hoort er gewoon bij, maar dit geeft wel een nadeel; planten en bomen zorgen voor vervuiling van het bad. Een paar keer per dag het zwembad moeten schoonmaken om erin te kunnen zwemmen neemt het plezier een beetje weg. Toch is het belangrijk om planten, bladeren en ander natuurlijk vuil uit het water te houden. Het zorgt namelijk voor bacteriën en algengroei. In dit artikel geven we enkele tips hoe je planten uit het zwembad kunt weren. 

Hoe weer ik planten uit mijn zwembad?

In een tuin horen planten, maar ze zorgen er wel voor dat er bladeren en ander vuil in het zwembad terecht komen. Er zijn enkele manieren waarop je dit zou kunnen voorkomen. Ten eerste zou je kunnen kiezen voor een tuin waar weinig planten in staan. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor veel bestrating om het zwembad of een houten overkapping met terras. Combineer dit met een mooie groene grasmat en enkele strategisch geplaatste planten in potten en je hebt een prachtige tuin. 

Het verminderen van het aantal planten en bomen in de tuin is dus een optie. Een zeer functionele manier om planten te weren is door een zwembadoverkapping te laten plaatsen. Deze overdekt het bad geheel met een aluminium overkapping voorzien van glas of kunststof. Hierdoor komt het zonlicht gewoon naar binnen, maar wordt het water beschermd tegen vuil van planten.

Wil je toch planten om het zwembad, omdat dit gewoon het mooiste resultaat geeft? Dat kan, maar dan zul je rekening moeten houden met een aantal factoren. Er zal daarom een uitgekiend beplantingsplan gemaakt moeten worden. Een hovenier kan je daarbij helpen, wij geven je alvast enkele tips.

Kunnen planten vlak naast het zwembad?

Met een gedegen beplantingsplan kun je planten naast het zwembad plaatsen. Je kunt dan het beste kiezen voor groenblijvende planten, zoals bamboe of bepaalde siergrassen. In het plan dien je ook rekening te houden met de richting waaruit de wind het meest waait. In Nederland staat vaak een zuidwestelijke wind. Zet de beplanting dus niet aan de zuidwestelijke kant van het zwembad, zo verminder je de kans dat vuil van de planten evengoed in het water kan belanden. 

Beplantingsplan per soort

Als je een grote tuin hebt, dan is het mooi om enkele bomen in de tuin te hebben. Wanneer je deze gaat aanplanten, houd dan rekening met het zwembad. Plaats de bomen zo dat de kans klein is dat bladeren in het zwembad kunnen vallen. Je doet dit door de bomen ver van het bad te planten en uit de meest voorkomend windrichting (zuidwest). Het maakt niet uit hoe groot de bladeren van de bomen zijn. Grote of kleine bladeren hebben beide hun voor- en nadelen wat vervuiling betreft. Grote bladeren zijn makkelijker te verwijderen, maar verstoppen de skimmer sneller en andersom. 

De keus voor bomen die hun blad niet verliezen in de winter is erg beperkt. Ze bestaan echter wel zoals de steeneik en de Red Robin (Photinia fraseri). Je kunt beter niet kiezen voor berken, linden of platanen. Deze verliezen veel blad en vuil van de stam. 

Ook struiken kunnen voor vuil in het zwembad zorgen zoals bladeren, bloemen en bessen. Je doet er daarom goed aan om struiken op afstand van het bad te plaatsen en op een strategische plek. Vind je het toch mooi om vlak langs het water een struik te hebben? Kies dan voor de volgende soorten: Viburnum Tinus, Leucothoe, Skimmia of Prunus lusitanica. Een bamboe soort dat niet woekert is ook een zeer goede keus. 

Vaste planten sterven elk jaar af, dit zorgt voor veel vuil dat in het zwembad kan belanden. Planten die redelijk in stand blijven en daarom rond het zwembad zouden kunnen zijn Lavendel, Geranium, Vinca, Hosta en Liriope. 

Is zwembad water een probleem voor de planten?

Planten hebben water nodig, maar geen zwembadwater. Toch zal er water van het zwembad op de planten terecht komen wanneer deze vlak langs het zwembad staan. Meestal is dit geen probleem, het chloor in het water is in dusdanige beperkte mate aanwezig dat de planten daar geen last van hebben. Alleen in hele droge periodes met warm weer moet je opletten. De planten hebben het dan al zwaar en kunnen door het zwembadwater snel verbranden. 

Dit risico op verbranding bestaat ook voor het gazon. Als je een grasmat naast het zwembad hebt, dan komt daar veel zwembadwater op als je gaat zwemmen. Hierdoor kan het gras flink nat worden. Op hete dagen zal dit snel verdampen en daardoor kan het gras verbranden. Het gevolg is een gazon met gele droge plekken. 

Planten uit het zwembad weren

Hoe weer ik planten uit mijn zwembad? In dit artikel hebben we je enkele tips gegeven. Je zou kunnen kiezen voor een zwembadoverkapping, een tuinontwerp zonder veel planten of voor een gedegen beplantingsplan. Welke optie je ook kiest; Wellness Tuinier helpt je graag! Wij zijn dan ook dé wellness specialist van Nederland. Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jou of heb je vragen? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.  

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?