Hoe vaak moet ik een ingebouwd zwembad schoonmaken?
30 augustus 2022

Hoe vaak moet ik een ingebouwd zwembad schoonmaken?

Heb jij een ingebouwd zwembad in je tuin en vraag je je af hoe vaak je deze schoon moet maken? Lees dan snel verder. In dit blog geven we je namelijk 7 tips voor het reinigen van je zwembad.

7 tips voor het schoonmaken van een ingebouwd zwembad

Een ingebouwd zwembad dient regelmatig schoongemaakt te worden, zodat het water helder blijft en je geen last hebt van bacteriën in je zwembad. Het schoonmaken van een ingebouwd zwembad behelst een aantal verschillende taken, die we hier één voor één uiteenzetten.

1. Reinigen van de zwembadrand

Het reinigen van de zwembadrand is een arbeidsintensieve taak, die om deze reden vaak uitgesteld wordt. Toch is het belangrijk om de zwembadrand regelmatig te reinigen, want op deze manier verwijder je kalkaanslag ter hoogte van de waterlijn. Wanneer je dit niet regelmatig doet, zal het verwijderen van de kalkaanslag steeds lastiger worden.

2. Toevoegen vlokkingsmiddel

Gebruik je langdurig hetzelfde water in je zwembad? Dan kunnen bepaalde concentraties, zoals ijzer, calcium en koper, flink oplopen. Hierdoor kunnen bruine vlekken in het zwembad ontstaan. Om dit te vermijden kun je gebruik maken van een vlokkingsmiddel.

Een vlokkingsmiddel slaat alle vuildeeltjes neer, die je vervolgens gemakkelijk kunt verwijderen met een zwembadstofzuiger. Je kunt de zakjes vlokkingsmiddel gewoon in de skimmers leggen en de filtering zorgt ervoor dat het product verspreid wordt en zijn werk doet.

3. Zwembad reinigen met stofzuiger

Met behulp van een zwembadstofzuiger kun je vuildeeltjes verwijderen. Je kunt dit doen met een manuele stofzuiger of een automatische stofzuiger. Hoe vaak je een ingebouwd zwembad moet schoonmaken met een stofzuiger ligt eraan hoe vuil het bad wordt.

4. Bladeren verwijderen

Wist je dat bladeren een slechte invloed hebben op de kwaliteit van het water? Dit komt omdat bladeren veel chloor opnemen. Het is daarom noodzakelijk om dagelijks bladeren uit het zwembad te verwijderen. Je kunt dit doen met een schepnet. Ook het skimmermandje vangt veel bladeren op. Leeg deze dus regelmatig.

> Lees ook: Zwembadwater schoonhouden; hoe doe ik dat?

5. Zwembadrolluik reinigen

Er verzamelen zich veel vuildeeltjes in en op het zwembadrolluik. Daarom is het belangrijk om het zwembadrolluik goed en volledig te reinigen. Je kunt dit doen met een product dat speciaal is ontwikkeld om zwembadrolluiken schoon te maken, zoals bijvoorbeeld Roldeck Ontkalker.

6. Zwembadfilter backwashen

Het backwashen of terugspoelen van de zwembadfilter is een absolute noodzaak. Zonder terugspoeling kan je filter namelijk volledig verstopt geraken. In de meest extreme omstandigheden kan dit zelfs leiden tot het ontploffen van het filter. Spoel je filter één keer per week terug om zo alle vuildeeltjes uit het filter te verwijderen.

7. Ververs het water regelmatig

Ongeveer één keer per jaar dien je het zwembadwater te verversen. Je kunt dit heel gemakkelijk doen door vers water aan het zwembad toe te voegen. Om een goede ontsmetting van het water te garanderen, dienen de concentraties van metalen en zouten verlaagd te worden.

Zijn de concentraties ijzer, chlorides en koper te hoog, dan kunnen er bruine vlekken in het zwembad ontstaan. Als je dit wilt vermijden, vul dan drie keer per jaar 3 tot 5% van het totale watervolume toe aan het zwembad.

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

Heb je vragen over het schoonmaken van je zwembad? Aarzel dan niet om onze specialisten te raadplegen. We helpen je graag verder!

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Of heb je iemand nodig die jouw zwembad onderhoudt? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.