Hoe zwembadwater schoonhouden?
26 augustus 2022

Zwembadwater schoonhouden; hoe doe ik dat?

Door een zwembad in jouw eigen tuin te plaatsen, kun je niet alleen het plezier vergroten van jouw gezin, vrienden en familie, maar je verbetert ook de uitstraling van je woning. Het onderhouden van een zwembad is echter niet gemakkelijk, zeker wanneer je de hele zomer lang wilt zwemmen in kristalhelder water.

Als je niet voldoende onderhoud pleegt aan het zwembadwater, dan kan het water troebel, onhygiënisch en zelfs groen worden door algen. Door een paar eenvoudige stappen te volgen kun je het zwembadwater schoonhouden. Zo kun jij en alle andere gebruikers het hele jaar met een gerust hart zwemmen.

Voordat we bespreken hoe je goed wateronderhoud pleegt, gaan we eerst in op andere belangrijke zaken omtrent het schoonmaken van het zwembad.

Waarom moet zwembadwater schoongehouden worden?

Het is van groot belang om het zwembadwater schoon te houden. Het is geen enorm karwei, maar als je het niet doet, dan kan het voor gezondheidsproblemen zorgen. Een zwembad kan namelijk erg snel smerig worden, afhankelijk van een aantal factoren. Je zult daarom elke dag wat tijd vrij moeten maken om het zwembad schoon te houden. Doe je dit dagelijks, dan zul je geen problemen ondervinden.

Het goed onderhouden van het zwembad heeft nog een reden. Een zwembad is een flinke investering. Door het goed te onderhouden kan het zwembad enkele tientallen jaren meegaan. Als je de levensduur van jouw zwembad wilt verlengen, sla het dagelijkse onderhoud dan niet over!

Hoe vaak moet een zwembad worden schoongemaakt?

Om goed onderhoud aan het zwembad te plegen moet je wekelijks en maandelijks onderhoud uitvoeren. Je doet dit als volgt:

Wekelijks onderhoud:

Besteed wekelijks voldoende tijd om het oppervlak van het zwembadwater af te schuimen. Je doet dit met behulp van een skimmer. Door dit te doen voorkom je dat vuil naar de bodem van het zwembad zakt. Ook moet één keer per week de zeefmand geleegd worden.

Daarnaast kun je gebruik maken van een zwembadstofzuiger om de zwembadvloer te reinigen. Als laatst voer je een controle uit op de kwaliteit van het water. Dit doe je door de pH-waarde te meten, deze moet tussen 7,2 en 7,8 liggen.

Maandelijks onderhoud:

De wekelijkse reiniging is belangrijk, maar door te veel te reinigen kun je het zwembad beschadigen. Het is daarom belangrijk om specifieke onderhoudsschema´s door professionals te laten uitvoeren. Je kunt daarbij denken aan het reinigen van het filter. Wat je wel zelf maandelijks kunt doen is het waterniveau controleren.

> Lees ook: Hoe maak ik de bodem van mijn zwembad schoon?

Het zwembadwater schoonhouden; hoe doe ik dat?

Hoe houd je het zwembadwater schoon?

Stap 1: Zwembadwater filteren

Voor goed onderhoud van een zwembad moet het water gefilterd worden, daarnaast moet de filter in goede staat zijn. Hierdoor kan 80% van de problemen met zwembadwater voorkomen worden. Het filtersysteem van het zwembad moet minstens 8 uur draaien per dag. Is de temperatuur van het water hoog? Dan moet het filtersysteem nog langer draaien.

Stap 2: Controleer de zuurgraad van het zwembadwater

Als de pH-waarde van het zwembadwater niet goed in balans is, dan verlaagd dit de effectiviteit van de ontsmettingsmiddelen. Daarom moet regelmatig de pH-waarde gemeten worden, deze moet tussen 7,2 en 7,8 liggen. Ook de alkaliteit moet gemeten worden, deze moet liggen tussen 100 en 200 mg per liter.

Stap 3: Desinfecteer het zwembadwater

Elke week moet het desinfecterende niveau van het zwembadwater gecontroleerd worden. Hierdoor weet je zeker dat het water schoon genoeg is om in te zwemmen. Je kunt kiezen uit verschillende manieren van behandelen, zoals chloor of zoutelektrolyse.

Stap 4: Algen verwijderen

Het zwembadwater moet wekelijks worden behandeld met een anti-algenproduct. Zo kun je de opbouw van algen in het zwembadwater voorkomen. Voordat je dit product toevoegt moeten de filters schoon zijn en goed werken en het water moet in balans zijn.

Stap 5: Het zwembadwater helder maken

Zelfs als de balans van het water goed is en er voldoende desinfectiemiddelen in het water zitten, kan het water nog troebel worden. Dat komt doordat er minuscule deeltjes achterblijven, zelfs na het filteren. Om het water weer helder te krijgen voeg je een verhelderend product toe. Het zorgt voor kristalhelder water en het zorgt voor meer effectiviteit van het chloor.

Producten voor wateronderhoud bij Wellness Tuinier

Heb jij een zwembad en wil je het zwembadwater schoonhouden? Wellness Tuinier heeft alles in huis om te zorgen voor hygiënisch en kristalhelder water. Je kunt onze producten bestellen in onze webshop.

Wil jij een zwembad laten plaatsen en oriënteer jij je op gebied van onderhoud? Wij geven je graag advies waarin we de mogelijkheden uiteen zetten. Wellness Tuinier kan je van A tot Z helpen, van het ontwerpen van het zwembad en tuin tot het plaatsen en renoveren. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op!