inspuiters monteren
17 augustus 2022

Zwembad aanleggen met inspuiters

Wil je zelf inspuiters plaatsen in je zwembad? In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. 

Hoeveel inspuiters plaatsen?

Het is allereerst belangrijk om te bepalen hoeveel inspuiters je moet plaatsen. Dit is afhankelijk van de grootte van je bad. In een rechthoekig zwembad worden over het algemeen vier inspuiters geplaatst. We gaan dan uit van een zwembad met een lengte van 5 tot 10 meter en een breedte van 2,5 tot5 meter. Is je bad kleiner dan dit? Dan heb je aan twee inspuiters genoeg. Is je bad groter? Dan plaats je twee extra inspuiters. 

Bij het plaatsen van vier inspuiters plaats je er twee aan de korte zijden van het zwembad, de andere worden in het midden van de lange zijde van het zwembad geplaatst. Aan de korte zijde plaats je ze tegenover de skimmers. 

Vanaf de bovenrand kun je meten op welke hoogte de inspuiters geplaatst moeten worden. De inspuiters moeten namelijk 30-35 centimeter vanaf de bovenrand geplaatst worden.

Aanleg zwembad met inspuiters; een stappenplan

Het lijkt misschien een hele opgaaf om inspuiters te plaatsen, maar met dit stappenplan kun je het helemaal zelf doen. Wil je het toch liever uitbesteden aan een specialist? Neem dan contact op met Wellness Tuinier.

1. Gat aftekenen en uitzagen

Voordat je begint met zagen is het belangrijk om het gat af te tekenen, zaag deze daarna uit met een schrobzaag. Het is hierbij belangrijk dat je het gat kleiner maakt dan de diameter van de inspuiter; zaag het gat dus niet te groot. 

2. Doorvoer er doorheen duwen

Vervolgens kun je de doorvoer er doorheen duwen. De lengte van de inspuiter is 25 centimeter; het is belangrijk dat ze zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het zwembad er niet uitsteken. 

3. Monteren van de doorvoer

Vervolgens kun je de muurdoorvoeren in de wanden monteren. Volg de handleiding om dit op de juiste manier te doen. Je kunt ze eventueel vastzetten met plankjes, zodat ze op hun plek blijven zitten wanneer het beton gestort wordt. Op een later tijdstip worden de leidingen verlijmd in de muurdoorvoeren. 

Plaatsen andere inbouwdelen

Voordat je de inspuiters kunt afmonteren, zijn er nog een aantal tussenstappen te nemen, zoals het plaatsen van de skimmers, de zwembadlampen en de stofzuigeraansluiting. Het beton kan pas gestort worden als deze stappen gezet zijn. 

Aanvullen van water

Wanneer de liner geplaatst is kun je beginnen met het vullen van het zwembad. Het waterpeil kan nu verhoogd worden tot een paar centimeter onder de inspuiter. Het is hierbij belangrijk dat je eerst de lager staande inbouwdelen afmonteert, zoals bijvoorbeeld de zwembadlampen. Heb je inspuiters in de traptreden? Dan is het belangrijk dat er minimaal 75 centimeter water in het zwembad staat. 

6. Monteren inspuiters

Bij de inspuiter zit een flensring en rubberen pakking. De rubberen pakking dient op de flensring van de inspuiter geplaatst te worden. Vervolgens schroef je de flensring op de wanddoorvoer van de inspuiter, met de rubberen pakking ertussen. Je kunt vervolgens de liner aan de binnenkant van de flens verder uitsnijden. Tot slot plaats en monteer je het opzetstuk / de sierdop van de inspuiter volgens handleiding.

Aanleg zwembad met inspuiters door Wellness Tuinier

Het plaatsen van inspuiters in je zwembad kun je prima zelf doen, maar het is verstandig om het uit te besteden aan een specialist, zoals Wellness Tuinier, dé Wellness Specialist van Nederland

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?