Op zoek naar een Wilan pool? - Laat het aanleggen door Wellness Tuinier
28 april 2022

Hoe wordt een zwembad aangelegd?

Hoe wordt een zwembad aangelegd? Als je van plan bent om een zwembad te laten plaatsen, dan wil je natuurlijk alles weten wat erbij komt kijken. Zo kun je je goed voorbereiden op alles wat er gaat komen. Het aanleggen van een zwembad is namelijk een flinke klus, zeker als ook de tuin daarna gerenoveerd moet worden.

In dit artikel kun je precies lezen wat er allemaal bij komt kijken. Voor het gemak hebben we het hele plan in stappen uitgezet. Het is belangrijk om het aanleggen van het bad door een specialistisch bedrijf te laten uitvoeren. Je weet dan zeker dat alles goed wordt uitgevoerd, je wilt niet achteraf last krijgen van lekkages en verzakkingen. 

Hoe wordt een zwembad aangelegd? Een stappenplan

Hieronder volgt een opsomming van hoe een zwembad wordt aangelegd in een stappenplan. Een zwembad ligt namelijk niet zomaar in jouw tuin, daar gaat een heel proces aan vooraf. Als je een zwembad in je tuin wilt plaatsen, dan is het handig om inspiratie op te doen. Je kunt dat doen door online te zoeken, bijvoorbeeld bij verschillende aanbieders. Deze hebben altijd voorbeelden op hun website staan. Als je een bedrijf benaderd, dan is het handig om ongeveer te kunnen uitleggen wat je wensen zijn. 

Stap 1: Wat voor zwembad wil je?

Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden op gebied van zwembaden. Misschien wil je een polypropyleen bad, een plunge pool, een spa of een hydro pool? De specialist die je benaderd hebt zal je wensen op een rijtje willen zetten. Dat doen ze door de volgende vragen te stellen:

 • Hoe wil je het zwembad gaan gebruiken? Voor de kinderen, om te relaxen of baantjes trekken voor de gezondheid?
 • Je gebruik bepaalt wat voor soort bad het best past bij jouw situatie. Een polyester of polypropyleen bad, een spa, plunge pool of zwemvijver etc. 
 • Wat is je budget?
 • Heb je wensen wat betreft de stijl en afwerking?
 • Hoe wil je zorgen voor verwarming van het water?
 • Waar moet het zwembad komen in de tuin?
 • Wil je het zwembad afdekken door middel van een doek of overkapping?
 • Wil je de rest van de tuin ook laten renoveren?

Stap 2: Een ontwerp maken

Als het bedrijf een goed beeld heeft gekregen van jouw wensen dan zal de specialist een ontwerp maken. Het ontwerp is een soort samenstelling van jouw wensen en beschikbare budget. Aan de hand van het ontwerp kun je goed zien hoe de tuin en het zwembad eruit komen te zien. Het is aan jou om aanpassingen door te geven of akkoord te gaan met het ontwerp. Hierna zul je een offerte ontvangen, zodat je precies op de hoogte bent van de kosten. 

Stap 3: Het organiseren en plannen

Het aanleggen van een zwembad is een hoop werk. Niet alleen wat arbeid betreft, ook qua planning en organisatie komt er een hoop bij kijken. De meeste bouwers van zwembaden werken namelijk samen met andere bedrijven, zoals een hoveniers. Er komt een hoop expertise bij kijken, dus moet het geheel goed gecoördineerd worden. Als de organisatie en planning tussen deze partijen niet klopt, dan zou het vertraging kunnen opleveren, maar uiteindelijk ook een zwembad met gebreken. Je zou dit kunnen opvangen door een specialist in te schakelen die het gehele project zelf kan uitvoeren. 

Stap 4: Aanleg van het zwembad

Als de planning is gemaakt, dan gaat het bedrijf van start met de aanleg van het zwembad. Als voorbeeld hebben we een polypropyleen zwembad gekozen. Het plaatsen van dit bad gaat in de volgende stappen:

 1. Bepalen of de grondsoort geschikt is voor het plaatsen van een zwembad;
 2. Uitgraven van het gat voor het zwembad. Dit wordt gedaan met graafmachines;
 3. Eventueel aanleggen van een extra zandbed;
 4. Aanleggen van een dubbel bewapende betonvloer van 15 cm dikte;
 5. Plaatsen van het polypropyleen bad;
 6. De filterinstallatie wordt geplaatst;
 7. De randen van het zwembad worden afgewerkt met de gewenste afwerking;
 8. Technische installatie en overige werkzaamheden aan het zwembad;
 9. Eventuele tuinrenovatie. 

Zwembad laten aanleggen door Wellness Tuinier

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag: Hoe wordt een zwembad aangelegd? Wij hopen dat je een goed beeld hebt gekregen van al het werk. Wil jij een zwembad laten aanleggen? Kies dan voor Wellness Tuinier! Wij kunnen namelijk het hele proces zelf uitvoeren, van A tot Z en van ontwerp tot tuinrenovatie. Zo kunnen wij heel efficiënt werken en heb jij het voordeel dat je te maken hebt met slechts één aanspreekpunt. 

Heb je interesse in onze producten en diensten? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?