zwembad voor grote tuin
04 april 2022

Zwembad in de zon; de voor- en nadelen

Het plaatsen van een zwembad in de zon lijkt de meest logische keus. Toch heeft dit zijn voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk, als je van plan bent een zwembad te gaan plaatsen, om goed na te denken waar je het zwembad wilt hebben. Maak gerichte afwegingen van alle voor- en nadelen en overweeg alle opties die je hebt. In dit blog kun je lezen wat alle voor- en nadelen zijn van een zwembad in zon. Ook geven we je tips hoe de eventuele nadelen zou kunnen oplossen. Zo kun jij een weloverwogen keus maken.  

zwembad voor grote tuin

De voordelen van een zwembad in de zon

Als je een zwembad in je eigen tuin wilt, dan zal er vrijwel overal aangeraden worden om het bad op een zonnige plek te laten plaatsen. Dit heeft namelijk enkele grote voordelen:

  • De zon zorgt voor warmte in en rond het bad;
  • De zon warmt het bad sneller op;
  • Een zonnige plek is meer open, zonder begroeiing.

Het water van het zwembad kan opgewarmd worden door middel van een warmtepomp. Dankzij deze pomp kun je ook zwemmen als het buiten minder warm is. Maar het is natuurlijk een stuk aangenamer vertoeven in en rond het bad als de zon voor warmte zorgt. Als een bad in de schaduw ligt, dan kan dit voor onaangename kou zorgen. 

Een ander voordeel van een zwembad in de zon is het feit dat zonnestralen helpen om het water op te warmen. Dat zorgt ervoor dat de warmtepomp minder hard hoeft te werken. Dat scheelt een hoop stroom en kosten. 

Schaduw in een tuin wordt vaak veroorzaakt door struiken, bomen en planten. Deze werken zeer vervuilend voor een zwembad. Er komen niet alleen veel bladeren, takken en mossen van de planten in het water terecht, er zitten ook vogels in de planten die het water vervuilen. Dat zorgt voor meer onderhoud en kosten om het water schoon te houden. 

Zwembad in de zon; de nadelen

Ondanks alle voordelen heeft een zwembad in de zon ook enkele nadelen. Deze nadelen zijn:

  • Het kan erg warm worden rond het zwembad;
  • Je kunt sneller verbranden door de zonnestralen;
  • Warm water heeft meer onderhoud nodig.

Een nadeel van een zwembad dat volledig in de zon ligt is dat het rond het zwembad erg warm kan worden. Een zwembad dat omringd is met tuintegels zorgt voor een groot vlak oppervlak dat erg warm kan worden door de brandende zon. Het kan daardoor te heet worden om aangenaam in en rond het bad te vertoeven. 

In een zwembad dat in de volle zon ligt zul je bovendien eerder verbranden. Je kunt jezelf natuurlijk beschermen met zonnebrandcrème, maar dit zorgt er juist weer voor dat het water sneller vuil wordt. 

Het laatste nadeel van een zwembad in de zon is de warmte die de zonnestralen brengen. In warm water zullen eerder bacteriën en algen verschijnen. Het is daarom belangrijk om de temperatuur van het water goed in de gaten te houden en om voldoende onderhoud te plegen om groei van algen tegen te gaan. 

Oplossingen voor de nadelen

Een zwembad in de zon heeft nog één belangrijk voordeel; je kunt de eventuele nadelen oplossen. Niet iedereen heeft een keus waar het zwembad geplaatst kan worden. Is de optimale plaats voor het zwembad een zonnige plek? Dan kun je de nadelen van deze plek wegnemen door bepaalde maatregelen te nemen. Je zou speciale tegels rond het bad kunnen leggen die niet warm worden of juist veel gras rond het bad plaatsen. Beide oplossingen gaan veel warmte tegen. Een andere mooie oplossing is om een overkapping op een strategische plaats naast het zwembad te plaatsen. Deze kan voor aangename schaduw zorgen in en rond het zwembad. Je hebt dan een optimale plek gecreëerd om te genieten van het buitenzijn. 

Wellness Tuinier; jouw wellness specialist

Komt jouw zwembad in de zon te liggen? In dit blog heb je de voor- en nadelen daarvan kunnen lezen. Ook hebben we enkele tips gegeven hoe je de nadelen zou kunnen oplossen. Ben jij van plan om een zwembad te laten plaatsen in je eigen tuin? Wellness Tuinier helpt je daar graag bij! Wij zijn dé wellness specialist van Nederland. Wij kunnen namelijk het hele project voor jou verzorgen. Van het ontwerpen van de tuin, het plaatsen van het zwembad tot de renovatie. Wij bieden een grote keus aan zwembaden, spa’s, een hydro pool en plunge pools. Daarnaast kunnen wij natuurlijk ook jouw gehele tuin renoveren. Je kunt dan denken aan het plaatsen van nieuwe tegels die niet warm worden of een overkapping plaatsen. 

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken door te bellen via+31 (0)180 554 666  of mailen naar info@wellnesstuinier.nl Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier. Als je onze producten wilt komen bekijken in onze showroom in Krimpen aan de IJssel, maak dan eerst een afspraak!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?