Hoe zwembadwater schoonhouden?
26 augustus 2022

Zwembad schoon maken en houden; hoe doe ik dat?

Door een zwembad in je eigen tuin te plaatsen, vergroot je niet alleen het plezier voor je gezin, vrienden en familie, maar verbeter je ook de uitstraling van je woning. Het onderhouden van een zwembad is echter niet gemakkelijk, vooral als je de hele zomer wilt genieten van kristalhelder water.

Zonder voldoende onderhoud kan het zwembad en het water snel vies worden en troebel raken. Dit is erg onhygiënisch en kan zelfs leiden tot serieuze klachten.

In dit artikel bespreken we eenvoudige stappen om het zwembadwater in goede conditie te houden. Ook leggen we uit hoe je de zwembadwand en -bodem schoonmaakt en houdt.

 

Waarom moet zwembadwater schoongehouden worden?

Het is van groot belang om het zwembadwater schoon te houden. Het is geen enorm karwei, maar als je het niet doet, dan kan het voor gezondheidsproblemen zorgen. Een zwembad kan namelijk erg snel smerig worden, afhankelijk van een aantal factoren. Je zult daarom elke dag wat tijd vrij moeten maken om het zwembad schoon te houden. Doe je dit dagelijks, dan zul je geen problemen ondervinden.

Het goed onderhouden van het zwembad heeft nog een reden. Een zwembad is een flinke investering. Door het goed te onderhouden kan het zwembad enkele tientallen jaren meegaan. Als je de levensduur van jouw zwembad wilt verlengen, sla het dagelijkse onderhoud dan niet over!

Het zwembadwater schoonhouden; hoe doe ik dat?

Hoe houd je het zwembadwater schoon?

Stap 1: Zwembadwater filteren

Voor goed onderhoud van een zwembad moet het water gefilterd worden, daarnaast moet de filter in goede staat zijn. Hierdoor kan 80% van de problemen met zwembadwater voorkomen worden. Het filtersysteem van het zwembad moet minstens 8 uur draaien per dag. Is de temperatuur van het water hoog? Dan moet het filtersysteem nog langer draaien.

Stap 2: Controleer de zuurgraad van het zwembadwater

Als de pH-waarde van het zwembadwater niet goed in balans is, dan verlaagd dit de effectiviteit van de ontsmettingsmiddelen. Daarom moet regelmatig de pH-waarde gemeten worden, deze moet tussen 7,2 en 7,8 liggen. Ook de alkaliteit moet gemeten worden, deze moet liggen tussen 100 en 200 mg per liter.

Stap 3: Desinfecteer het zwembadwater

Elke week moet het desinfecterende niveau van het zwembadwater gecontroleerd worden. Hierdoor weet je zeker dat het water schoon genoeg is om in te zwemmen. Je kunt kiezen uit verschillende manieren van behandelen, zoals chloor of zoutelektrolyse.

Stap 4: Algen verwijderen

Het zwembadwater moet wekelijks worden behandeld met een anti-algenproduct. Zo kun je de opbouw van algen in het zwembadwater voorkomen. Voordat je dit product toevoegt moeten de filters schoon zijn en goed werken en het water moet in balans zijn.

Stap 5: Het zwembadwater helder maken

Zelfs als de balans van het water goed is en er voldoende desinfectiemiddelen in het water zitten, kan het water nog troebel worden. Dat komt doordat er minuscule deeltjes achterblijven, zelfs na het filteren. Om het water weer helder te krijgen voeg je een verhelderend product toe. Het zorgt voor kristalhelder water en het zorgt voor meer effectiviteit van het chloor.

Lees ook: hoe zorgen inspuiters voor schoner zwembadwater 

Stap 6: investeer in een dekzeil

Een heel eenvoudige stap is het gebruik van een dekzeil over het zwembad. Dit zorgt ervoor dat er geen takjes, blaadjes en insecten in het water terechtkomen wanneer je het bad niet gebruikt. Hierdoor blijft het zwembad schoner en blijft het water in betere conditie. Bovendien bespaart dit je automatisch veel onderhoudswerk.

Wanden van je zwembad schoonmaken

Met het blote oog is het niet altijd te zien of een zwembadwand schoon of vies is. Daarom is het belangrijk om de wanden en de bodem van het bad regelmatig grondig te reinigen. We nemen de mogelijkheden met je door.

De wanden van het zwembad handmatig schoonmaken

Je kunt ervoor kiezen om de wanden van je zwembad handmatig schoon te maken. Dit kun je doen met een handborstel of een zwembadborstel. Drijvend vuil kun je verwijderen met een schepnet. Denk dan aan bladeren en ander afval.

Semi-automatisch het zwembad schoonmaken

Doe je zelf liever niet teveel moeite om de wanden van je zwembad schoon te houden? Dan kun je gebruik maken van een elektrische zwembadstofzuiger. De wanden en de bodem van het zwembad maak je nog steeds schoon met de hand, maar de zwembadstofzuiger gaat helemaal onder water en verzamelt daar al het vuil. Dit vuil komt in een intern filter terecht.

Geheel automatisch het zwembad schoonmaken

Zit je liever aan de rand van het zwembad, genietend van een drankje, terwijl het zwembad voor je schoongemaakt wordt? Maak dan gebruik van een zwembadrobot. Een zwembadrobot maakt de bodem en wanden van jouw zwembad snel en helemaal zelfstandig schoon, vaak al binnen een paar uur.

Een robotstofzuiger wordt ook wel een automatische zwembadreiniger genoemd. Dit apparaat weet precies wat hij wel en niet heeft schoongemaakt in het zwembad.

Bodem van je zwembad schoonmaken

We hebben net de zwembadwand besproken, maar de bodem is nog gevoeliger voor viezigheid omdat vuil naar beneden zakt. Daarom is het schoonmaken van de bodem van je zwembad ook een belangrijke taak. Net als bij de zwembadwand is het niet altijd met het blote oog te zien; het kunnen hele kleine deeltjes zijn zoals huidschilfers en haren. Een paar hiervan zijn niet erg, maar na verloop van tijd beïnvloedt het de hygiëne serieus. Bovendien wordt de bodem vetter, waardoor het meer vuil aantrekt en je uiteindelijk nog meer werk hebt.

Hoe maak ik de bodem van het zwembad schoon?

Hoe kun je de bodem van het zwembad nu het beste schoonmaken? Als het gaat om groot vuil, dan kun je dit gemakkelijk met een schepnet uit het water vissen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan bladeren en ander ronddrijvend vuil. Heb je te maken met groene aanslag of bodemvuil? Dan kun je gebruik maken van een zwembadstofzuiger of zwembadrobot.

De keuze voor een zwembadstofzuiger is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het type zwembad belangrijk, maar ook de aansluitingsmogelijkheden spelen een belangrijke rol. Heb je een losstaand zwembad, dan kun je het beste gebruik maken van een elektrische zwembadstofzuiger. Bij een vast zwembad kun je het beste kiezen voor een zwembadrobot.

Ook de aansluitingen zijn belangrijk. Sluit je de stofzuiger aan op een tuinslang of een pomp? En wat als je geen stroompunt in de buurt hebt? Dan kun je kiezen voor een zwembadstofzuiger die werkt op een accu.

Hoe voorkom je een vieze zwembadbodem?

  • Gebruik je het zwembad niet? Dek het dan goed af;
  • Vis groter vuil direct uit het zwembad als je dit ziet;
  • Maak de zwembadpomp regelmatig schoon.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?