03 november 2020

Hoe test je spa water?

Heeft u een spa of zou u er graag een aanschaffen? Bent u benieuwd naar hoe u de kwaliteit van het water goed houdt? Om de kwaliteit van het water goed te houden moet u het water regelmatig testen op pH- en chloorwaarde. Voor deze testwerkzaamheden zijn speciale en verschillende apparaten in omloop. Wij vertellen u alles over deze apparatuur.

Waarom moet ik het water testen?

Om zo fijn mogelijk te kunnen genieten van uw spa moet de waterkwaliteit goed zijn. Water dat vol bacteriën, algen of andere vervuilingen zit is niet prettig en bovendien schadelijk voor uw gezondheid. Zo kunt u last van uw ogen, luchtwegen en huid krijgen van ongezond en/of vies water. Het testen van het water is dus belangrijk.

De teststrips of –apparaten zijn er in verschillende gradaties en geven onder andere de pH- en chloorwaarde van uw water aan. Deze geven een indicatie van hoe de kwaliteit van uw water is.

Wat zijn de juiste waarden?

Wanneer de waarden die uw test niet goed zijn moet u chloor of pH-plus of pH-min aan uw spa toevoegen. Maar welke waarden zijn nou goed en welke zijn fout? De chloorwaarde is perfect tussen de 1.5 en 2.0, maar is prima tussen de 1.0 en 2.5. De pH-waarde is ideaal wanneer de tester 7.6 aangeeft, maar is tussen de 7.2 en 7.8 prima. Wanneer de pH-waarde te laag is moet u pH-plus toevoegen, is de pH boven de 7.8 dan moet u pH-min toevoegen.

Teststrips

Een van de testmogelijkheden zijn teststrips. Deze strips haal je uit de verpakking, dompel je vijf seconden in het water van de spa en laat je 15 seconden even met rust. Na 15 seconden is de kleur veranderd en kan je de kleur vergelijken met de kleurenkaart op de achterkant. De waarde die staat bij de kleur van de strip is de pH- en chloorwaarde van het water. De teststrips hebben een prima precisie en zijn erg voordelig in aanschaf.

Elektronische testapparatuur

Naast de teststrips zijn er ook elektronische testapparaten. Deze zijn wat duurder, maar kunnen veel vaker gebruikt worden dan de strips. De apparaten hebben een digitale display en zijn over het algemeen wat nauwkeuriger dan de hierboven beschreven strips.

De testapparatuur zijn er in verschillende gradaties. Zo zijn er eenvoudige modellen, maar ook ingewikkeldere en betere modellen die de informatie doorspelen naar jouw smartphone.

Testapparatuur aanschaffen

Wilt u graag testapparatuur aanschaffen of vraagt u zich af welk type tester het meest geschikt is voor u? U kunt ons ten alle tijden benaderen voor advies op maat.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Spa's en zwemspa's

spa twee personen
Wat zijn de mogelijkheden op gebied van een 2 personen spa?
zeven persoons spa
De voor- en nadelen van een 7-persoons spa
spa acht personen
Bestaat er ook een 8 persoons spa?
Ronde spa
Wat is beter: een ronde spa of een vierkante?
Wat zijn de voordelen van een vierkante spa?
exclusieve spa
Een exclusieve spa in je tuin? Dit zijn de mogelijkheden
Spa aanschaffen limburg
Spa kopen in de provincie Limburg
zwemspa plaatsen rotterdam
Zwemspa kopen in Rotterdam en omgeving