spa zelf aanleggen of laten doen
31 mei 2022

Professionele spa aanleggen; zelf doen of laten doen?

Wil je een professionele spa aanleggen in je tuin? Dan sta je voor de volgende keuze: Ga je het zelf doen of laat je het doen door een wellness specialist? Voor beide opties geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Niet alleen bevordert het een goede en veilige installatie, je kunt ook nog eens op de kosten besparen door een gedeelte van de werkzaamheden zelf op te pakken. Maar wat komt er allemaal kijken bij het aanleggen van een professionele spa? Waar moet je rekening mee houden? In dit blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Professionele spa aanleggen; waar moet je op letten?

Voordat een spa geïnstalleerd kan worden is het belangrijk om de volgende punten te bepalen:

  • Waar wil je de spa plaatsen (binnen of buiten)?
  • Zorgdragen voor een stevige, vlakke ondergrond;
  • Zorgen voor een goede elektriciteitsaansluiting;
  • Zorgen voor een watertappunt voor het vullen van het bad.

Spa’s worden in de meeste gevallen in de tuin geplaatst, hoewel het een enkele keer voorkomt dat een spa binnenshuis geplaatst wordt. Dit betekent echter niet dat je een spa alleen in de zomermaanden kunt gebruiken. Een spa is niet seizoensgebonden en je kunt er dus het hele jaar gebruik van maken. Wil je een spa buiten laten plaatsen, dan dien je rekening te houden met de volgende punten:

  • Het is belangrijk om de spa dicht bij je huis te plaatsen. Wanneer het buiten koud is, is het niet prettig als je ver moet lopen om de spa te bereiken.
  • Plaats de spa niet onder bomen. Dit zorgt ervoor dat er bladeren en ander vuil in het water terechtkomen, wat extra werk oplevert bij het schoonmaken van je spa.
  • Om blootstelling aan weer en wind te verminderen zou je een windscherm of afdak kunnen plaatsen. Hou er echter wel rekening mee dat dit ten koste gaat van je uitzicht.

Stappenplan professionele spa aanleggen

Om de aanleg van een professionele spa in goede banen te leiden, is het belangrijk om een stappenplan te volgen. De belangrijkste stappen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Inbouwen spa

Als een spa verzonken wordt in een grondplaat of bodem, dan is het belangrijk dat de installatie op zodanige wijze plaatsvindt dat er toegang blijft tot servicedoeleinden en de uitrusting voor onderhoud. In de zijwanden worden hiervoor speciaal luiken, deuren of panelen aangebracht. Deze dienen vrijgehouden te worden en moeten makkelijk te bereiken zijn.

Bereikbaarheid locatie

Een spa bestaat uit één geheel en kan dus niet uit elkaar gehaald worden. Het is daarom belangrijk dat de locatie waar de spa geplaatst moet worden goed bereikbaar is. Is er een toegang via een tuinpoort, of zijn de deuren ruim genoeg om de spa door te verplaatsen? Dan is er geen probleem. Hou er echter rekening mee dat een spa in de meeste gevallen te groot is om door een standaard deuropening te passen.

De ondergrond

De ondergrond van de spa dient effen, vlak en genivelleerd te zijn. Dit is belangrijk, omdat het gewicht van de spa inclusief het water gedragen moet worden. Een goede ondergrond voorkomt verzakkingen of verplaatsing van de ondergrond. Een betegelde vloer die goed aangelegd is voldoet, maar een houten vlonder bijvoorbeeld is weer minder geschikt, aangezien deze eventuele trillingen van het bad kan versterken.

Aansluiting elektriciteit

De spa dient altijd aangesloten te worden op twee apart geaarde groepen. Deze groepen moeten voorzien zijn van zekeringen van 16 of 20 amp. of één groep van 25 amp. Dit is belangrijk voor je eigen veiligheid en het voorkomt overbelasting op het elektriciteitsnet. Een spa kan om veel stroom vragen, vooral wanneer alle jets ingeschakeld zijn tegelijkertijd met de verwarming en de waterval.

Het verschilt per bad hoeveel stroom er nodig is. Grotere spa’s dienen aangesloten te worden op krachtstroom. Het is belangrijk dat de stroomkabel rechtstreeks loopt van de meterkast naar waar de spa komt te staan. Hou een extra 5 meter aan voor het naar binnen voeren van de kabel. Op twee meter afstand van de spa kun je een waterdichte schakelaar plaatsen, zodat je de stroom naar de spa op alle gewenste momenten uit kunt zetten.

Het vullen met water en de afwatering

Een spa kun je het beste vullen met een tuinslang. Het is niet verstandig om een vast watertappunt aan te leggen bij de spa, aangezien deze op kan vriezen. Een spa dien je om de 60 dagen te ledigen en te reinigen bij normaal gebruik (max. twee personen). Als het water minimaal vervuild is, dan kun je 1/3e van de spa laten leeglopen en vervolgens aanvullen met schoon water. Het is belangrijk om de spa op zo’n manier te installeren, dat wanneer je deze leeg laat lopen, dat het water ongehinderd weg kan lopen.

Professionele spa aanleggen door Wellness Tuinier

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Bij ons kun je terecht voor alle mogelijke zwembaden, spa’s, plunge pools, hydro pools etc. Daarnaast bieden wij het belangrijke voordeel dat we het gehele project van A tot Z kunnen uitvoeren. Als je een spa door ons wilt laten plaatsen, dan zullen we eerst met je in gesprek gaan. Wij vinden het namelijk belangrijk om jouw wensen te vervullen.

Door een aantal vragen te stellen krijgen wij een goed beeld hoe we aan jouw wensen kunnen voldoen. Hierna maken wij een ontwerp waardoor jij een goed beeld krijgt hoe het geheel eruit komt te zien. Je kunt enige aanpassingen aangeven of het ontwerp goedkeuren. Daarna ontvang jij een offerte waarin alle aanlegkosten gespecificeerd staan. Dan gaan we aan de slag met het aanleggen van een spa en eventuele tuinrenovatie.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?