08 februari 2021

Waar moet u op letten bij het onderhouden van een spa?

Heeft u een spa of bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van dit apparaat? Wilt u graag meer weten over het onderhoud dat deze apparaten vereisen en wilt u advies over hoe u dit moet aanpakken? Het onderhouden van een spa is erg belangrijk voor uw ontspanmomenten, het genot dat u ervaart in het bad en de levensduur van uw spa. Het onderhouden van een spa is geen hogere wiskunde, maar is wel zeer belangrijk.

In dit artikel vertellen we u alles over het onderhouden van uw (toekomstige) ontspanplek.

Onderhoud van spawater

Het water onderhouden is erg belangrijk. Water dat vies is of van slechte kwaliteit is kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en zal u niet bevredigen in uw behoefte. Het water in uw spa moet aan bepaalde waardes voldoen. Zo moet de pH-waarde tussen de 7.2 en 7.6 zijn en dient de chloorwaarde tussen de 1.5 en 2.0 te zijn.

Deze waardes zijn te meten met speciale teststrips. Probeer dit elke week even te doen en breng de waardes op het juiste niveau met chloor of pH-plus/min. Het is belangrijk om dit te doen voor het behouden van schoon water. Een filter en pomp zijn namelijk niet genoeg om het water schoon en gezond te houden.

Onderhoud van het bad en de onderdelen

Het water is natuurlijk niet het enige dat onderhouden moet worden. Controleer regelmatig de pomp en het filter en vervang deze wanneer dat nodig is. Het vervangen van het filter dient doorgaans wel zo’n 5-6 keer per jaar te gebeuren. Tussendoor is het belangrijk om het filter van binnen schoon te maken. Daarnaast raden we aan om het bad elk kwartaal leeg te laten lopen om er vervolgens nieuw water aan toe te voegen.

Wanneer het bad schoon is kunt het dit voorwerp van binnen en buiten helemaal schoonmaken. Pak ook gelijk de leidingen mee voordat er nieuw water in uw spa gaat. Zo komt er schoon en fris water in uw spa waarmee u weer lang vooruit kan. Het reinigen van het bad kan met groene zeep en de zachte kant van een schuursponsje. De leidingen kunnen met ontkalker schoongemaakt worden.

onderhoud jacuzzi

Stinkend spawater schoonmaken

Wanneer het water in uw spa stinkt dan wilt u hier natuurlijk verandering in aanbrengen. Dit kan door het water te verversen, maar dat is in de meeste gevallen niet noodzakelijk. Vaak komt de geur vanwege een tekort of overschot aan schoonmaakmiddelen. Probeer te achterhalen wat het probleem kan zijn en onderneem actie om de stank te laten verdwijnen.

Is er na enkele dagen nog steeds een vervelende lucht die uit het water komt? Dan kan het zijn dat het verversen van het water wel noodzakelijk is.

Spa met accessoires kopen

Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van een spa? Wilt u graag extra informatie ontvangen of graag met ons in contact komen? Wij helpen u graag en staan met advies op maat graag voor u klaar. Neem eens contact op!