kan een zwembad in elke tuin
26 april 2022

Kan een zwembad in elke tuin?

Denk je erover na om een zwembad in de tuin te nemen? Dan is het allereerst belangrijk om te weten of je er voldoende ruimte voor hebt. Gelukkig is het tegenwoordig allang niet meer zo dat alleen mensen met een grote tuin de luxe hebben om een zwembad in de tuin aan te laten leggen, ook in kleine tuinen zijn er voldoende mogelijkheden voor een zwembad. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de ligging van de tuin en de invloed van de wind. Daarnaast is de ondergrond van de tuin erg belangrijk, want niet elke ondergrond is geschikt om een zwembad op te plaatsen. In dit blog nemen we de belangrijkste punten met je door.

De ligging van het zwembad

Als je een zwembad in je tuin wilt laten plaatsen, dan is het in eerste instantie belangrijk dat deze zoveel mogelijk in de zon staat. Een zwembad in de zon zorgt voor een natuurlijk opwarming van het water, waardoor de zwembadverwarming minder moeite hoeft te doen en je op de energiekosten kunt besparen. Voordat je een zwembad laat plaatsen kun je het beste in de warme zomermaanden kijken waar de zon de meeste uren schijnt. Dat is een perfecte plek voor het zwembad.

Is er een plek in je tuin waar veel schaduw valt, door bijvoorbeeld struiken of de woning van de buren, dan is dit geen geschikte plek voor een zwembad. Het water blijft koud als het niet opgewarmd kan worden door de zon. Daarnaast zijn struiken naast een zwembad niet handig in verband met al het vuil dat in het zwembad terecht kan komen. De beste plek voor een zwembad? Een zonnige en beschutte plek, ver weg van bladverliezende bomen of struiken.

De invloed van de wind

De waterpomp en de skimmer zijn beide verantwoordelijk voor een natuurlijke stroming van het zwembadwater. Als er vuil of bladeren in het zwembad vallen, dan worden deze naar de skimmer geleid en daarna afgevoerd. Als de wind met de stroming meeblaast, dan worden de bladeren als vanzelfsprekend sneller afgevoerd. Toch is het niet slim om een zwembad in de wind te plaatsen. Wanneer de wind snel draait, dan koelt het zwembadwater af.

De ondergrond

Als je weet waar je het zwembad wilt laten plaatsen, dan is de volgende stap het nadenken over de fundering. Kies je voor een zwembad dat ingegraven is, dan zal een gedeelte van de tuin afgegraven moeten worden. Vervolgens wordt er een betonlaag gestort die voor de stabiliteit van het zwembad zorgt. De samenstelling van de ondergrond in combinatie met de hoogte van het grondwater is hier erg belangrijk. Een zwembad kan in principe op iedere ondergrond aangelegd worden, maar de ene ondergrond zal iets meer moeten worden voorbereid dan de andere. Na het afgraven van de grond wordt het beton gestort. Dit zorgt ervoor dat het zwembad niet weg kan zakken in de tuin.

Waar moet je nog meer rekening mee houden bij het plaatsen van een zwembad?

Er zijn nog een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een zwembad, zoals de plaats van de machinekamer. Je hebt allerlei apparatuur nodig om het water van je zwembad in optimale conditie te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan een pompinstallatie en een warmteregelaar. Dit dient geplaatst te worden in een ruimte die vorstvrij en vochtvrij is, zoals een poolhouse. Heb je een geïsoleerde garage of schuur, dan kun je het hier ook prima kwijt. Het maakt niet uit wat de afstand is tussen het zwembad en de machinekamer, aangezien er PVC leidingen gelegd worden.

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

Ben je op zoek naar een vakkundig bedrijf die jou kan helpen bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van zwembaden? Heb je moeite met het maken van een keus voor een type zwembad? Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij kunnen namelijk het gehele project voor jou verzorgen. Van het ontwerpen van jouw nieuwe wellness tuin, het plaatsen van het zwembad tot het renoveren van de gehele tuin. Zo zit jij niet in een kale tuin na het plaatsen van het zwembad, maar kun je optimaal genieten van jouw zwembad en tuin.

Heb je interesse in onze diensten en producten? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar +31 (0)180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl Ook kun je gebruik maken van het contactformulier. Wil je onze producten in onze showroom komen bekijken? Maak dan vooraf een afspraak! Wij zijn gevestigd in Krimpen aan de IJssel.  

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?