zwembadwater schoon houden
17 augustus 2022

Moet ik zwembadwater regelmatig vervangen?

Als je een zwembad in je tuin hebt, dan vraag je je misschien af hoe vaak je het zwembadwater dient te vervangen. In principe kun je er vanuit gaan dat het zwembadwater één keer per jaar ververst moet worden, maar er zijn omstandigheden waarbij het nodig is om het vaker te doen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan zomers die extreem heet zijn, bij onweer, als je een poolparty hebt gehouden of wanneer het zwembad slecht onderhouden is.

Wat voor type zwembad heb je?

Als het gaat om het verversen van het zwembadwater, dan wordt er onderscheid gemaakt tussen twee types zwembaden. Een bouwkundig zwembad blijft het hele jaar door liggen. Een opzetzwembad daarentegen wordt elk jaar opnieuw opgebouwd en afgebroken. Bij een opzetzwembad is het dus vanzelfsprekend dat het water één keer per jaar ververst wordt.

Het is anders bij een bouwkundig zwembad. Hoewel het goed is om het water één keer per jaar in zijn geheel te verversen, volstaat het bij een bouwkundig zwembad ook om dit gedeeltelijk te doen. In de winter moet je het zelfs gedeeltelijk doen. Wanneer je het zwembad winterklaar maakt pomp je het water uit het zwembad tot het niveau onder de hoogste inspuiter en de skimmers. In het voorjaar vul je dit gedeelte weer aan.

Alleen als je het zwembad goed onderhoudt gaat het op om het water één keer per jaar te verversen. Doe je dit niet, dan zul je het water vaker moeten verversen om het veilig en schoon te houden.

Omstandigheden en onderhoud

Wil je de hele zomer van hetzelfde zwembadwater genieten, dan is goed onderhoud van je zwembad een vereiste. Heb je een bouwkundig zwembad? Dan is het aan te raden om een automatisch desinfectiesysteem aan te schaffen in combinatie met een UV lamp. Daarnaast is een goede filterinstallatie en een zwembadrobot onmisbaar. Volg ook goed de instructies op bij het zomerklaar of winterklaar maken van je zwembad en test het water regelmatig. Bij bepaalde omstandigheden is het belangrijk om het water te verversen, ook al is het gedeeltelijk. We zetten de belangrijkste gebeurtenissen voor je op een rijtje.

Extreem hete zomers

Als we te maken hebben met een hete en droge zomer, dan zal het zwembadwater sneller verdampen. Een gevolg hiervan is dat het zoutgehalte in het zwembadwater te hoog wordt. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een goede zwembadafdekking. Doe je dit niet, dan is het raadzaam om het zwembadwater 3 tot 5% per week te verversen.

Onweer

Wanneer het onweert wordt de waterbalans in het zwembad ernstig verstoord. Het is daarom belangrijk om het zwembadwater tijdig bij te sturen na een onweersbui. Doe je dit niet, dan kan je zwembadwater groen worden. Is je zwembadwater groen geworden dan kun je twee dingen doen: Een behandelingstraject van enkele weken volgen, of het water verversen.

Poolparty’s

Hoe gezellig het ook klinkt, een poolparty is funest voor de balans van het zwembadwater, tenzij de poolparty vrij is van drank en iedereen zich netjes doucht voordat ze het water ingaan. Bij een poolparty komen er bacteriën op kleding in het water terecht, samen met alcohol en andere zoete dranken. Verversen is dan de beste optie.

Zwembadwater onderhouden

Heeft jouw zwembad vers water nodig of weet je niet zo goed hoe je het water vers kunt houden? Wellness Tuinier kan je alle hulp bieden om jouw zwembad zo schoon mogelijk te houden. Wij leggen niet alleen zwembaden aan, we bieden ook onderhoud en hulpmiddelen aan. Heb je interesse in onze diensten of heb je vragen? Neem dan contact met ons op!

De Wellness Tuinier voor zwembad en tuin

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?