Hoe maak ik een zwembad winterklaar?|Hoe diep moet een zwembad zijn om te duiken?
26 augustus 2022

Hoe maak ik een zwembad winterklaar?

De zomer loopt ten einde en het najaar staat voor de deur. Tijd om het zwembad winterklaar te maken dus! Door het zwembad winterklaar te maken voorkom je vorstschade en kun je het zwembad in het voorjaar direct weer in gebruik nemen. In dit blog vertellen we je alles wat je moet doen om het zwembad winterklaar te maken.

Stap 1: Zorg voor de juiste waterbalans

Voordat je het zwembad gaat afdekken, is het belangrijk om te zorgen voor de juiste waterbalans. Het zwembad winterklaar maken houdt in ieder geval in dat je het zwembad goed schoon maakt en dat je ervoor zorgt dat het water helder is. Bladeren, takjes en ander vuil dien je uit het water te halen. Je kunt dit doen met een zwembadstofzuiger.

Indien nodig kun je de juiste chemicaliën toevoegen om de waterbalans op peil te houden. Een juiste waterbalans en een goede voorbereiding zorgen ervoor dat je in het voorjaar weer in een helder en schoon zwembad kunt zwemmen.

Stap 2: Verlaag het waterpeil tot onder de inbouwdelen

Bij het winterklaar maken van je zwembad is het belangrijk dat de inbouwdelen beschermd worden tegen vorst. Skimmers en inspuiters kunnen gaan lekken of scheuren bij vorst. Het is daarom belangrijk om het zwembad leeg te pompen tot onder de bovenste skimmer en inspuiter. Je kunt hiervoor de backwash-functie gebruiken op het filtervat. Het filter wordt op deze manier ook direct grondig gereinigd. Als je geen backwash-functie hebt, dan kun je gebruik maken van een dompelpomp.

Wanneer het waterniveau een stukje is gezakt, doe je er goed aan om de ouder waterlijn even schoon te maken. Je kunt dit doen met een linerreiniger. Zo voorkom je dat vuil zich gedurende de winter aan gaat vreten.

Stap 3: Zandfilterpomp winterklaar maken

De zandfilterpomp is, net als de inbouwdelen, ook schadegevoelig in de winter. Het kan namelijk gebeuren dat er door bevriezing een breuk in de zandfilterpomp ontstaat. Haal daarom al het water uit de filterpomp en koppel het zoutsysteem af. Je kunt dit doen op de volgende manier:

  • Draai de koppelingen van de pomp en de kraan los;
  • Verwijder alle O-ringen en bewaar deze op een droge plek;
  • Tap het filtervat af via de aftapplug aan de onderkant van het vat;
  • Vervang indien nodig het filtermedium;
  • Schroef de drukmeter los en tap de zwembadverwarming af;
  • Verwijder tenslotte al het resterende water uit de filterpomp via de aftapplug.

Stap 4: Blaas het leidingwerk droog en sluit af

De leidingen kunnen droog geblazen worden wanneer alles losgekoppeld is. Je kunt hiervoor een compressor gebruiken. Vervolgens worden de leidingen met een winterplug afgesloten. Je kunt deze rechtstreeks in de stofzuigeraansluiting en inspuiters draaien. De skimmer dek je vervolgens af met een gizzmo.

Stap 5: Plaats winterdrijvers in het zwembad

Een winterdrijver zorgt ervoor dat het water bij bevriezing kan uitzetten, maar zonder dat het zwembad hierdoor schade oploopt. Je kunt winterdrijvers meerdere seizoenen gebruiken en het is daarom een goede investering voor je zwembadonderhoud.

Stap 6: Voeg overwinteringsvloeistof toe aan het zwembad

Overwinteringsvloeistof bevat stabilisatoren voor het stabiel houden van het water over een langere periode. Het is speciaal gemaakt voor het veilig overwinteren van het zwembad. Ook bevat het anti-alg, voor het tegengaan van algen en vermindert het de kalkafzetting.

Stap 7: Dek het zwembad af

We zijn beland bij de laatste stap van het winterklaar maken van het zwembad; het afdekken. Je doet dit bij voorkeur met een winterzeil. Andere afdekkingen, zoals bijvoorbeeld een bladernet, zijn niet lichtdicht. Algen krijgen dan nog steeds de kans om het water te infecteren. Dit wil je natuurlijk voorkomen, je hebt geen zin in een groen zwembad in het voorjaar.

Zwembad winterklaar maken met de hulp van Wellness Tuinier

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Als je op zoek bent naar een bedrijf dat de gehele tuin kan renoveren inclusief het plaatsen en onderhouden van een zwembad, dan ben je bij Wellness Tuinier aan het juiste adres.

Alles is namelijk mogelijk bij ons, wij kunnen daarom al jouw wensen laten uitkomen. Wellness Tuinier is gespecialiseerd in het ontwerpen van tuinen, de tuinaanleg, plaatsen van overkappingen zoals een pool house en natuurlijk het plaatsen van verschillende baden. Ook kunnen wij je helpen bij het onderhoud van je tuin en het zwembad.

Wij zijn een specialist omdat wij kennis en kunde hebben om het gehele project aan te pakken. Dit is voor de klant erg handig, omdat er dan maar één aanspreekpunt is. Heb je vragen over verschillende onderwerpen? Dan volstaat slechts één telefoontje om het op te lossen. Doordat wij alles in eigen hand houden klopt onze planning precies en kunnen wij zeer efficiënt werken.

Wellness Tuinier kan het project van a tot z uitvoeren. Wij zijn dan ook niet zomaar een hovenier, je kunt ons zien als dé wellness specialist van Nederland. Heb je interesse in onze producten en diensten? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.
Wellness Tuinier is gevestigd in Krimpen aan de IJssel.

Als je wil langskomen in onze showroom, neem dan even contact op om een afspraak te maken.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?