wat is polypryleen
24 mei 2022

Wat is polypropyleen?

Wat is polypropyleen? En wat zijn polypropyleen zwembaden? Polypropyleen wordt afgekort als PP en het is een thermoplastisch polymeer dat ook wel eens polypropyleen genoemd wordt. Het is een hoogwaardige soort kunststof dat UV bestendig is en zeer sterk. Een zwembad van polypropyleen kan zowel binnen als buiten geplaatst worden en heeft een hogere kwaliteit dan een zwembad gemaakt van polyester.

Een polypropyleen zwembad kun je aanschaffen in standaard maten, maar het zwembad kan ook geheel op maat gemaakt worden. Je kunt dat zelf de breedte, lengte en diepte bepalen.

Wat zijn de voordelen van een polypropyleen zwembad?

Steeds meer mensen kiezen voor een polypropyleen zwembad, omdat een PP zwembad zeer veel voordelen heeft. Zo is een PP zwembad nagenoeg onverwoestbaar en daarom zeer duurzaam. Ze zijn eenvoudig te onderhouden en zeer sterk. Daarnaast is het bad gemakkelijk te onderhouden door de gladde en strakke afwerking. Je kunt een PP zwembad is diverse kleuren krijgen. Het zwembad is UV bestendig, waardoor de kleur niet snel zal vervagen.

Polypropyleen is een kunststof die zeer duurzaam is. Het gaat lang mee en heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Het materiaal is bestand tegen chemicaliën, chloor en andere zuren. Daarnaast is een polypropyleen zwembad krasvrij, vuilafstotend en UV bestendig.

Waarom kiezen voor een polypropyleen zwembad?

Polypropyleen is een thermoplastisch polymeer en een multi-inzetbare grondstof. Als polypropyleen verhit wordt, kan het elke vorm aannemen. Je vindt dit materiaal daarom terug in flessen, auto-onderdelen, boten, bloempotten en zelfs in medische apparatuur. Polypropyleen is enorm sterk en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Dit zijn echter niet de enige voordelen van polypropyleen. PP is van nature uit antibacterieel en daarnaast osmose vrij. Dit betekent dat je zwembad langer schoon blijft en zeer gemakkelijk te onderhouden is.

Ook is polypropyleen een zeer duurzaam materiaal. Het is krasvrij en bijzonder slijtvast. Ook chemicaliën, chloor en zuren maken geen kans tegen polypropyleen. Daarnaast is het UV bestendig. Zwembaden van polyester kunnen nog wel eens aangetast worden door de zon; UV stralen zijn krachtig en kunnen vlekken creëren. Bij een polypropyleen zwembad heb je hier geen last van. Het zwembad verkleurt niet.

Een polypropyleen zwembad is in vergelijking met andere zwembaden relatief snel geïnstalleerd. Muren hoeven niet gemetseld te worden, de zwembadkuip wordt kant en klaar gemaakt in de fabriek. De kuip kan direct geplaatst worden wanneer de grondwerken afgerond zijn.

Meer waarde voor je tuin met een PP zwembad

Wanneer je kiest voor een polypropyleen zwembad, dan maak je een milieuvriendelijke keuze. Het materiaal is namelijk voor meer dan 90% recyclebaar en tijdens het verbrandingsproces komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Kies je voor een polypropyleen zwembad, dan kies je voor het beste materiaal. De prijs-kwaliteitverhouding is de investering meer dan waard. Het zwembad blijft zeer lang mooi en intact en is daarom een duurzame keuze.

Wat is het verschil tussen een polypropyleen en een polyester zwembad?

Wil jij een zwembad in je tuin laten plaatsen? De kans is groot dat je uitkomt op een polyester of een polypropyleen zwembad, aangezien dit de bekendste zwembad soorten zijn. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee zwembaden?

De manier van fabriceren

Eén van de grootste verschillen tussen een polyester en een polypropyleen zwembad is de manier van fabriceren. Een polypropyleen wordt gemaakt van grote panelen die aan elkaar gelast worden. Een zwembad dat gemaakt wordt van polyester bestaat uit één stuk. Dit maakt een polyester zwembad een stuk strakker qua design, aangezien en geen naden te zien zijn. Een zwembad van polypropyleen geeft echter meerdere uitvoeringsmogelijkheden.

Opbouw van het materiaal

Een polyester zwembad bestaat uit meerdere lagen die onder hoge druk op elkaar geperst zijn. Bij goedkopere polyester zwembaden kan na verloop van tijd osmose ontstaan, wanneer er lucht achterblijft tussen de lagen. Het is daarom erg belangrijk dat je bij een polyester zwembad kiest voor kwaliteit. Er is een minimale kans op osmose bij een polypropyleen zwembad. Daarom wordt er vaak gekozen voor dit type zwembad.

Keuzemogelijkheden

Kies je voor een polyester zwembad? Dan heb je qua vormen en maten een aantal keuzemogelijkheden. Bij een polypropyleen zwembad zijn deze keuzes eindeloos. Een zwembad gemaakt van polyester wordt gemaakt door gebruik te maken van een speciale mal. Dit maakt het onmogelijk om het zwembad volledig op maat of naar wens te maken. In principe kan alles gemaakt worden met polypropyleen, waardoor je zelf de afmetingen van het bad kunt bepalen. Een polypropyleen bad is dus volledig op maat te maken. Echter, ronde vormen zijn niet mogelijk bij een polypropyleen bad, bij een polyester bad wel.

Polyester of polypropyleen zwembad laten plaatsen door Wellness Tuinier

Wat voor soort zwembad je kiest is geheel afhankelijk van jouw wensen en eisen. Als je veel eisen hebt en een minimale risico wilt op osmose, dan kies je voor een polypropyleen zwembad. Wil je een Romeinse trap of andere ronde vormen in het zwembad, dan kun je het beste kiezen voor een polyester zwembad.

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Bij ons kun je terecht voor alle mogelijke zwembaden, spa’s, plunge pools, hydro pools etc. Daarnaast bieden wij het belangrijke voordeel dat we het gehele project van A tot Z kunnen uitvoeren. Als je een zwembad door ons wil laten plaatsen, dan zullen we eerst met je in gesprek gaan. Wij vinden het namelijk belangrijk om jouw wensen te vervullen.

Door een aantal vragen te stellen krijgen wij een goed beeld hoe we aan jouw wensen kunnen voldoen. Hierna maken wij een ontwerp waardoor jij een goed beeld krijgt hoe het geheel eruit komt te zien. Je kunt enige aanpassingen aangeven of het ontwerp goedkeuren. Daarna ontvang jij een offerte waarin alle aanlegkosten gespecificeerd staan. Dan gaan we aan de slag met het aanleggen van het zwembad en eventuele tuinrenovatie.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?