verschil polypropyleen en polyester
30 mei 2022

Wat is het verschil tussen een polypropyleen en polyester zwembad?

Als je van plan bent om een zwembad in de tuin aan te laten leggen, dan is het verstandig om jezelf goed te laten informeren. Er zijn namelijk veel keuzes die je moet gaan maken zoals de beste plek voor het zwembad, het type zwembad en het materiaal waar het zwembad van gemaakt is. Je kunt kiezen voor verschillende materialen als je een zwembad wilt laten installeren. Twee veel gebruikte soorten zijn polypropyleen en polyester. Maar wat is het verschil tussen een polypropyleen en polyester zwembad?  

Om het verschil aan te geven kijken we naar de verschillende materialen en hun eigenschappen.

Wat is polypropyleen?

Polypropyleen is een soort plastic dat in 1950 werd ontwikkeld, het stond lange tijd ook bekend onder de naam polypropeen. Het materiaal heeft zeer goede eigenschappen, het is namelijk vrijwel onbreekbaar terwijl het wel licht buigzaam is. Bovendien kan het materiaal goed tegen hoge temperaturen, tegen zuren en invloeden van chemische oplossingen. Dankzij deze eigenschappen wordt polypropyleen voor veel toepassingen gebruikt zoals verpakkingen, tuinmeubels, vloerkleden, speelgoed etc. Sinds enkele jaren wordt het ook gebruikt om zwembaden mee te maken. Door het materiaal te verhitten kan het namelijk in elke vorm gebogen worden, daarnaast kan het ook gezaagd of gelast worden. Eén van de grote voordelen van polypropyleen voor gebruik voor zwembaden is de antibacteriële werking van het materiaal. Daarnaast biedt het nog enkele andere voordelen zoals: 

  • Sterk en flexibel;
  • Kan goed tegen Uv-stralen, is bestand tegen warmte en daardoor kleurvast;
  • Goede isolerende werking;
  • Kan in alle vormen en diktes gemaakt worden. 

Wat is polyester?

Polyester is een materiaal dat behoort tot de zogenaamde polymeren. Wanneer we het hebben over het materiaal polyester, dan verwijst het meestal naar polyethyleentereftalaat, wat bekend staat onder de afkorting PET. Polyesters komen in de natuur voor in planten en insecten, maar ze worden ook synthetisch gefabriceerd zoals stoffen als polybutyraat. Natuurlijke polyesters zijn biologisch afbreekbaar, maar de synthetische polyesters niet. De synthetische polyesters worden bijvoorbeeld veel gebruikt in kleding. Hierdoor worden mengsels met katoen een stuk sterker en beter bestand tegen kreuken en krimpen. Daarnaast staan synthetische vezels erom bekend dat ze bestendig zijn tegen water en wind. Een nadeel van synthetisch polyester is dat het minder brandwerend is, het smelt als het wordt aangestoken. 

Polyester wordt echter niet alleen als materiaal voor kleding gebruikt. Het materiaal blijkt namelijk ook heel geschikt om zwembaden van te maken. Het voordeel van een polyester zwembad is de duurzaamheid, de stevigheid en het gemak waarop het zwembad geplaatst kan worden. Binnen een dag heb je een polyester zwembad in je tuin. Daarnaast is een zwembad van dit materiaal uit één deel gemaakt, dus zonder naden of lasverbindingen. Lekkages zullen daarom niet snel voorkomen. Een zwembad van polyester is bestand tegen een temperatuur tot 32 graden Celsius. 

Het verschil tussen de materialen

Polypropyleen en polyester zijn beide zeer geschikte materialen voor een zwembad. Beide materialen zijn sterk, flexibel en duurzaam. Daarnaast kunnen de zwembaden van beide materialen in verschillende groottes besteld worden. Natuurlijk zitten er ook enkele verschillen tussen de twee materialen voor zwembaden. Zo heb je voor een polypropyleen zwembad altijd een betonnen ondervloer nodig. Polypropyleen biedt echter ook enkele belangrijke voordelen. Dit materiaal is namelijk sterker dan polyester, een polyester bad is minder goed bestand tegen krassen. Polyester kan bovendien niet zo goed tegen hoge temperaturen, het materiaal zal dan vervormen.  

Drie verschillen tussen een polypropyleen en polyester zwembad

Voor een consument bestaan er in principe drie belangrijke verschillen tussen een polypropyleen en polyester zwembad. Ten eerste is er de manier waarop ze gemaakt worden. Een polypropyleen zwembad wordt gemaakt van grote panelen, deze worden aan elkaar gelast om de vorm van het zwembad te bepalen. Hierdoor zijn de mogelijkheden bijna eindeloos, je kunt zelf de vorm van je zwembad bepalen. Polyester zwembaden worden vooraf gevormd in één geheel. Hierdoor hebben deze zwembaden geen naden, wat een strakkere uitstraling geeft.

Polyester zwembaden worden gemaakt door meerdere lagen op elkaar te persen. In de loop van tijd ontstaat er vaak osmose bij goedkopere zwembaden. Dit zijn luchtbellen die tussen de lagen gaan zitten. Bij polypropyleen zwembaden bestaat dit nadeel vrijwel niet.  

Daarnaast worden polyester zwembaden vervaardigd in een mal, deze zijn daarom in bepaalde standaard vormen en maten te krijgen. De mogelijkheden bij polypropyleen zijn enorm. Je kunt bepalen hoe groot het bad wordt, welke vorm het heeft en waar elementen als de trap komen te zitten. Het is bij polypropyleen echter niet mogelijk om te kiezen voor een rond zwembad. Wil je bijvoorbeeld een zwembad met een romeinse trap? Dan kun je beter voor een polyester zwembad kiezen. 

Voor welk materiaal moet ik kiezen?

Polyester zwembaden zijn bekender dan polypropyleen zwembaden, maar de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor polypropyleen. Polypropyleen biedt de consument de meeste mogelijkheden en voordelen. Als je echter een plunge pool, een voordelig voorgevormd zwembad of een rond zwembad wilt, kies dan voor een polyester zwembad! 

Op onze website kun je een goed beeld krijgen van beide soorten zwembaden. Heb je interesse in één van deze zwembaden? Vul dan een offerteformulier in. Twijfel je nog voor welk soort materiaal je wilt kiezen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij voorzien je graag van raad en advies! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?