hdpe zwembad
16 juli 2021

Wat is HDPE?

HDPE staat voor High Density Polyethyleen en is gemaakt van aardolie. Gemiddeld is een kwart van het gefabriceerde polyethyleen van het type HDPE. Voor driekwart van het overige gefabriceerde polyethyleen wordt gebruik gemaakt van LDPE, een zachtere variant van de plasticsoort.

HDPE wordt echter niet alleen in de harde vorm gebruikt, er worden ook vuilniszakken of plastic tassen van gemaakt.

HDPE is recyclebaar

HDPE kan worden omgesmolten, wat het maakt tot een uitstekend recyclebaar materiaal. Het materiaal bestaat uit waterstof en koolstof en is heel veilig. Er zullen geen schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding. Het is echter wel belangrijk om HPDE afval te scheiden van uw restafval.

Na inzameling van HPDE worden de kunststoffen gesorteerd en vervolgens gewassen en gemalen. Uiteindelijk blijft er granulaat over en dit wordt gebruikt voor de kunststofindustrie.

Waar wordt HDPE voor gebruikt?

HDPE kunststof is sterk, stug, ondoorzichtig en waterafstotend. Het is een plasticsoort die vooral veel gebruikt wordt voor het maken van containers voor shampoo en frisdranken. Daarnaast wordt het gebruikt in producten die lang mee moeten gaan, zoals onderdelen van een auto of speelgoed. HPDE wordt niet alleen als hard materiaal gebruikt. Ook vuilniszakken of plastic tassen worden van dit materiaal gemaakt. Daarnaast wordt het gebruikt voor emmers, kratten, flessen, vaten en onderdelen van computers.

HDPE wordt voor verschillende producten gebruikt vanwege de lage kostprijs en de geringe belasting voor het milieu. Leidingen, fittingen en appendages worden ook gemaakt van HDPE.

Hoe wordt HDPE gefabriceerd?

HPDE wordt bij een lage druk gefabriceerd. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een katalysator. Bij de lage druk komen lineaire ketens tot stand. Dit zorgt ervoor dat er een kunststof kristallijn wordt opgebouwd. LDPE wordt daarentegen gefabriceerd onder hoge druk.

Hierdoor ontstaat een lagere dichtheid. HDPE heeft dus een hoge dichtheid, maar wordt gefabriceerd onder lage druk. De polymeren zijn kristallijn door de lage druk. LDPE wordt onder hoge druk gefabriceerd en heeft een lage dichtheid. De polymeren hebben een hoge vertakkingsgraad door de hoge druk.

HDPE zwembad kopen bij Wellness Tuinier

Wilt u een duurzaam en stijlvol alternatief voor bijvoorbeeld een betonnen zwembad? Kies dan voor een HDPE zwembad. Een HDPE zwembad is slijtvast, duurzaam en UV resistent. Dit zorgt ervoor dat het bad niet kan verkleuren door de zon. Omdat het materiaal ook nog eens door en door gekleurd is, zijn krassen bijna niet zichtbaar.

Een HDPE zwembad is ook nog eens milieuvriendelijk en is volledig te recyclen. Het oppervlak is zeer onderhoudsvriendelijk en bevat geen lasnaden. Wilt u meer informatie over HDPE zwembaden? Neem dan gerust contact met ons op.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembad

Wat is een plons alarm?
Wat is een plonsalarm?
Hoe maak je een zwembad kindveilig?
Hoe maak je een zwembad kindveilig?
zwembad voor normale tuin
Welk zwembad past het best bij een gemiddelde tuin?
geschikt zwembad
Welk type zwembad is geschikt voor mijn tuin?
wat is een prefab zwembad
Wat is een prefab zwembad?
voordelen metalen zwembad
Wat zijn de voor-, en nadelen van een stalen zwembad?
wat is rvs zwembad
Wat is een RVS zwembad?
prijs rvs bad
Wat is de prijs van een RVS zwembad?