tuin met zwembad op westen
29 april 2022

Zwembad op het westen; waar moet je rekening mee houden?

Heb je een tuin op het westen en wil je graag een zwembad laten plaatsen? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Een zwembad op het westen vraagt om een goed tuinontwerp; je wilt je natuurlijk volledig kunnen ontspannen en het optimale uit je tuin halen. In dit blog gaan we in op waar je rekening mee moet houden als je een zwembad op het westen wilt, hoe je je tuin het beste in kunt delen en voor welke planten je het beste kunt kiezen als je een tuin op het westen hebt. 

Een tuin op het westen

In de meeste gevallen ligt een tuin niet in zijn geheel in het westen; vaker in het noord-westen of het zuid-westen. Heb je een tuin in het westen, dan heb je veel schaduw in de ochtend, maar staat je tuin in de middag en de avond in de zon. Dit zijn belangrijke aandachtspunten bij het ontwerp van de tuin en de plaatsing van het zwembad. 

Zit jij graag in de schaduw op warme zomerdagen? Kijk dan goed naar waar je schaduwplekken kunt creëren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een overkapping of een veranda te bouwen, maar je kunt ook kiezen voor het planten van bomen of struiken om zo een natuurlijke schaduw te creëren. 

Kiezen voor beplanting

Een tuin op het westen heeft in de middag en avond veel zon. Hier moet je rekening mee houden als je kiest voor planten in je tuin. Planten die het goed doen in een schaduwrijke omgeving passen dus niet in een tuin op het westen. Welke planten doen het dan wel goed in een tuin op het westen? We noemen er een paar:

  • Duizendblad (Achillea)
  • Ridderspoor (Delphinium)
  • Rode zonnehoed (Echinacea)
  • Margrieten (Leucanthemum)
  • Kattenkruid (Nepeta)
  • Asters

Als je een tuin op het westen hebt, dan zal de tuin het grootste gedeelte van de dag in de zon liggen. In de ochtend heb je echter voornamelijk schaduw. Bovenstaande planten doen het goed in een zonrijke omgeving, maar je kunt ook kiezen voor planten die het in halfschaduw goed doen. 

Waar kun je het beste je terras plaatsen?

Heb je een tuin op het westen? Dan is het belangrijk om goed na te denken over de plaatsing van het terras. Begin je de dag graag in de zon? Plaats je terras dan zover mogelijk bij je huis vandaan, het liefste achterin de tuin. Ben je iemand die het liefste in de middag en de avond van de zon geniet? Plaats je terras dan aan het begin van de tuin. Een tuin op het westen is in principe de hele middag en avond blootgesteld aan zonlicht. Natuurlijk zullen er altijd schaduwplekken zijn in de tuin, gecreëerd door bomen, struiken of het huis van de buren. Zorg ervoor dat je dit inzichtelijk hebt voordat je begint met het tuinontwerp.

Zwembad op het westen; hoe en waar plaats je het bad?

Als je een tuin hebt op het westen, dan heb je gedurende de ochtenduren vrij veel schaduw dichtbij het huis. Wil je een zwembad op het westen plaatsen, dan kun je deze daarom het best zo ver mogelijk in de tuin plaatsen. Het zwembad ligt dan dus zo westelijk als mogelijk. Hierdoor is de kans het grootst dat de zon al vanaf de ochtenduren over het huis kan schijnen en het zwembad en omgeving kan verwarmen. Als je een zwembad in je eigen tuin wilt, dan wil je daar natuurlijk wel zo veel mogelijk van genieten. De kans om te kunnen zwemmen kun je vergroten door het bad op de juiste te plek te plaatsen. 

Het is niet alleen belangrijk op welke plek het zwembad geplaatst wordt, maar ook hoe. De meeste zwembaden zijn rechthoekig van vorm, de lengte zijden zijn langer dan de breedte zijden. Als je de lengte zijden zoveel mogelijk richting de zon plaatst, dan warmt het bad optimaal op. In geval van een zwembad op het westen is het verstandig om het zwembad met de lengte zijden richting het westen te plaatsen. 

Wellness Tuinier; dé specialist van Nederland

Heb je een tuin op het westen en wil je een zwembad laten plaatsen? Een tuin op het westen krijgt gedurende de dag vrij veel zon, vooral in de middag. De juiste plaatsing is echter wel belangrijk om het gebruik en het comfort van het bad te optimaliseren. Het is daarom aan te raden om een specialist in te schakelen als je een zwembad wilt laten plaatsen. Een specialist denkt verder dan alleen een gat graven en een zwembad erin leggen. 

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Je kunt bij ons terecht voor alles op gebied van wellness. Natuurlijk kun je in onze webshop veel verschillende zwembaden kopen, maar je kunt bij ons ook terecht voor een compleet pakket. Wij kunnen namelijk het gehele project van A tot Z voor jou verzorgen. Daarbij luisteren wij natuurlijk goed naar jouw wensen en geven bijvoorbeeld advies waar het zwembad het best geplaatst kan worden. 

Heb je interesse in onze producten en diensten? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?