tuin met zwembad op het oosten
29 april 2022

Zwembad op het oosten? Hier moet je rekening mee houden

Heb je een tuin op het oosten en wil je graag een zwembad laten aanleggen? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. De ligging van je tuin is ontzettend belangrijk als het gaat om het ontwerpen van je tuin. Niet alleen voor de plaatsing van het zwembad, maar ook voor het terras en de eventuele beplanting. Waar bevindt zich gedurende de dag bijvoorbeeld de meeste zon? En welke plekken liggen voornamelijk in de schaduw?

Als je een tuin op het oosten hebt, dan heb je met name in de ochtenduren veel zon. Vaak verdwijnt de zon in de avond achter je huis, waardoor het al vroeg donker is in de tuin. Hier dien je rekening mee te houden als het gaat om het ontwerp van je tuin en de plaatsing van een zwembad. 

Tuin op het oosten

Een tuin op het oosten heeft voornamelijk in de ochtend veel zon. Vind je het heerlijk om ’s ochtends in de tuin te ontbijten in de opkomende zon? Dan is een tuin op het oosten voor jou ideaal. Ben je iemand die liever in de avond geniet van de zon. Plaats je terras dan zover mogelijk achter in de tuin. Zo kun je nog de laatste zonnestralen van de dag meepikken. 

Omdat er zoveel schaduw is in een tuin op het oosten, is de kans groot dat het snel afkoelt in de tuin. Wil je zo lang mogelijk van het buitenleven genieten? Dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een terrasoverkapping te laten plaatsen of een terrasverwarming te laten aanleggen. Of wat dacht je van een houtkachel op je terras? Zo blijft het nog lang aangenaam in de tuin. 

Daarnaast is het verstandig om geen hoge objecten te plaatsen in een tuin op het oosten, zoals hoge bomen. De tuin krijgt namelijk al veel schaduw en de tuin zal zo alleen maar donkerder en koeler aanvoelen. 

Beplanting in een tuin op het oosten

Niet alleen dien je rekening te houden met het terras, ook de beplanting in een tuin op het oosten dient enige aandacht. Een groot voordeel van een tuin op het oosten is dat planten niet de hele dag in de volle zon staan. Ze hebben ze minder last van verbranding en hebben ze op warme dagen voldoende tijd om te herstellen. 

Omdat een tuin op het oosten zowel voldoende zon als voldoende schaduw heeft, maakt het niet zoveel uit wat voor soort planten je in je tuin plant. In de avond zal je gazon als ook de planten vochtig aanvoelen, dit komt door de schaduw in je tuin. Het is verstandig om dan niet teveel over het gazon te lopen, omdat het hierdoor beschadigd kan raken. 

Zwembad op het oosten; hoe plaats ik mijn bad?

Heb jij een tuin op het oosten? Wil je een zwembad in je tuin laten plaatsen? Dan is het van groot belang hoe en waar het zwembad geplaatst gaat worden. Om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van het zwembad is het namelijk belangrijk dat het in en om het zwembad aangenaam vertoeven is. Schaduw kan voor kou in en om het zwembad zorgen. Een zonnige ligging van het bad zorgt ook nog eens dat je minder energiekosten zult hebben. De eigen woning zorgt vaak voor de meeste schaduw in de tuin. In geval van een zwembad op het oosten zal de woning later op de dag veel schaduw werpen, de zon gaat dan onder in het westen. 

Ben je iemand die vooral ’s middags en ’s avonds wil genieten van het zwembad? Bij een zwembad op het oosten kun je dan het best het zwembad vanaf het midden van de tuin tot zo oostelijk mogelijk plaatsen. Daarbij moet je natuurlijk wel opletten of er nog andere factoren zijn die kunnen zorgen voor een schaduw over het bad. Om optimaal de zon zijn werking op het bad te laten doen, kun je het zwembad het best in de breedte van de tuin aanleggen. Dat betekent de lengte zijden in zuidelijke richting. 

Zwembad laten plaatsen? Kies voor Wellness Tuinier!

Wil jij een zwembad laten plaatsen in je tuin? Heb je een tuin op het oosten? De kans is dan groot dat je bijna de hele dag zon hebt in je tuin, behalve in de avonduren. Dit is iets om goed rekening mee te houden tijdens het plaatsen van het bad. Je kunt daarom ook het best een specialist inschakelen die met alle factoren rekening houdt.

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Als wij een ontwerp voor jouw tuin maken, inclusief zwembad, dan houden we rekening met alle factoren. Zo kunnen wij in samenspraak met jou de beste plek bepalen voor het bad. Neem eens een kijkje op onze website, daar kun je een goed idee krijgen van de mogelijkheden. Wil jij iets speciaals wat je nergens terugziet? Wij vinden niets te gek en voldoen graag aan al jouw wensen!

Heb je interesse in onze diensten en producten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?