zwembad op noordoosten
29 april 2022

Zwembad op het noordoosten? Hier moet je rekening mee houden

Heb je een tuin op het noordoosten en wil je graag een zwembad laten aanleggen? Dan heb je rekening te houden met een aantal belangrijke punten. Hoe kun je het maximale halen uit een tuin op het noordoosten? Waar plaats je het terras en waar het zwembad? En hoe zit het met de beplanting? In dit blog leggen we het aan je uit.

Een tuin op het noordoosten

Heb je een tuin op het noordoosten? Dan heb je gedurende de hele dag veel schaduw in je tuin. Dit is belangrijk om te weten wanneer je aan de slag gaat met het ontwerp voor je tuin. Zit je graag in de schaduw in de zomer? Dan zit je met een tuin op het noordoosten goed. Een tuin op het noordoosten ligt namelijk vrijwel de hele dag in de schaduw. Een voordeel hiervan is dat je woning lekker koel blijft tijdens de hete zomermaanden.  

Wil je toch een zonnige plek creëren in je tuin? Je hebt dan de meeste kans als je een diepe tuin hebt, zodat je een terras aan kan leggen aan het einde van je tuin. Zorg er ook voor dat je tuin niet teveel hoge objecten bevat die zonnestralen kunnen tegenhouden, zoals hoge bomen of pergola’s.

Planten in een tuin op het noordoosten

Als je een tuin op het noordoosten hebt, dan heb je over het algemeen veel schaduw. Er zijn veel planten die hier goed tegen kunnen. Toch dien je rekening te houden met de ligging van je tuin. Je wilt geen planten kiezen die het het beste doen in een zonrijke omgeving. Een tuin op het noordoosten vraagt om planten die het goed doen in een schaduwrijke omgeving. Denk dan bijvoorbeeld aan planten als Klimop, Schoenlappersplant, Vergeet mij nietjes, Wilde Wingerd of Bosrank.

Ook het onderhoud van een tuin op het noordoosten vraagt om wat extra aandacht. Bepaalde onderhoudswerkzaamheden komen vaker voor in een schaduwrijke tuin. Als je een gazon hebt in de schaduw, dan is de kans groot dat hier een moslaag doorheen groeit. Op plekken waar weinig zonlicht komt groeit mos het beste. Het is daarom belangrijk dat je het gazon regelmatig verticuteert. Dit verwijdert de viltlaag van het gazon, zodat het gras weer de bewegingsvrijheid heeft om te groeien. Wat ook veel voorkomt in een schaduwrijke tuin is groene aanslag. Dit zal ook regelmatig verwijderd moeten worden.

Zwembad op het noordoosten; hoe en waar plaats ik het bad?

Als je een tuin op het noordoosten hebt, dan is het erg belangrijk om het zwembad op de juiste plek te plaatsen. Jouw eigen woning zorgt gedurende de dag namelijk voor veel schaduw in een deel van de tuin. Een zwembad kan het best in de zon geplaatst worden. Dit geeft bepaalde voordelen zoals meer comfort in en om het bad en een lagere energierekening. Je zult dus op zoek moeten gaan naar de zonnigste plek van de tuin.

Als we rekening houden met de schaduw van jouw eigen huis, dan ligt de zonnigste plek aan de achterkant van jouw tuin. Als je daarom een zwembad op het noordoosten wil, dan kun je deze het best op de meest noordoostelijke plek plaatsen.

De exacte plek van plaatsing kun je daarna het best laten afhangen van andere factoren zoals omringende gebouwen of bomen. Deze zouden ook voor schaduw kunnen zorgen. De richting waarop het bad geplaatst wordt is ook belangrijk. Een zwembad kan natuurlijk in de lengte van de tuin of in de breedte worden aangelegd. Een lengteligging is meestal optimaal in dit geval, maar ook hierbij moet rekening houden met factoren die voor schaduw zorgen.

Wellness Tuinier; voor alle wellness wensen

Wil jij een zwembad op het noordoosten plaatsen? Dit is geen enkel probleem als je goed rekening houdt met alle factoren die voor schaduw kunnen zorgen. Daarnaast is het ook belangrijk dat het zwembad niet te dicht tegen begroeiing komt te liggen, dit zorgt voor veel vuil in het bad. Er komt daarom nog veel kijken bij het plaatsen van een zwembad. Het best kun je het daarom laten uitvoeren door een specialist.

Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij hebben vele tuinen in Nederland voorzien van mooie zwembaden en andere wellness producten. Daarom hebben wij veel ervaring met het plaatsen van het bad en welke plek in jouw tuin daar het meest geschikt voor is. Heb je interesse in onze diensten en producten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?