wat is de afkorting van polypropyleen
17 augustus 2022

Mag ik mijn zwembadwater zomaar lozen?

Mag ik mijn zwembadwater zomaar lozen? Dit vraag je je misschien af als je van plan bent om je zwembad leeg te laten lopen. Er kunnen verschillende redenen bestaan om je zwembad leeg te laten lopen. Misschien heb je een feestje gehad en is er flink gezwommen in het zwembad. Het is dan wel zo fris om het water te verversen. Het kan ook zijn dat je je zwembad schoon wilt maken en op wilt slaan voor de winter. Het kan ook voorkomen dat je zwembadwater groen aan het worden is door het ontstaan van algen. Er zijn verschillende manieren om je zwembad leeg te laten lopen. In dit blog vertellen we je er meer over en geven we antwoord op de vraag: Mag ik mijn zwembadwater zomaar lozen?

Zwembad leeg laten lopen met een tuinslang

Wil je je zwembad laten leeglopen? Dan kun je hier heel gemakkelijk een tuinslang voor gebruiken. Hiermee kun je het water uit je zwembad overhevelen naar het riool of een andere afvoer. De tuinslang dien je helemaal onder het water te dompelen, zodat deze vol komt te zitten met water. De uiteinden van de slang houd je dicht met je handen (het is slim om dit met twee personen te doen!). Het ene uiteinde van de tuinslang laat je op de bodem van het zwembad liggen, terwijl je het andere uiteinde naast de afvoer legt. Om de slang in positie te houden zou je eventueel gebruik kunnen maken van een zwaar object, maar zorg er wel voor dat je het zwembad niet beschadigt terwijl je dit doet.

Het water loopt nu automatisch door de tuinslang uit je zwembad. Hou rekening met de volgende punten terwijl je dit doet:

  • Zorg ervoor dat de tuinslang niet verstopt raakt met afval in het water, zoals bladeren of plastic. Dit kan ervoor zorgen dat je zwembad gewoon vol blijft staan. Het is verstandig om regelmatig te controleren of de tuinslang nog doorloopt. Een andere manier om een verstopte tuinslang tegen te gaan is het zwembad op voorhand vrijmaken van vuil met een skimmer of stofzuiger.
  • Maak je gebruik van een normale tuinslang, met een diameter van een paar centimeter, dan kan het even duren voordat je zwembad helemaal leeg is, helemaal als je een zwembad hebt van meer dan 1000 liter. Je kunt er in dat geval voor kiezen om meerdere slangen te gebruiken, of een speciale zwembadslang te kopen met een grotere diameter.

Zwembad leeg laten lopen met een pomp

Het is ook mogelijk om je zwembad leeg te laten lopen door gebruik te maken van een pomp. Vooral als je een groot zwembad hebt is het handig om te werken met een afvoerpomp. Dit wordt ook wel een dompelpomp genoemd. Zo’n dompelpomp maakt het mogelijk om 3500 liter per uur weg te pompen. Je zwembad is dan binnen no time leeg.

Kun je zwembadwater met chloor gewoon de tuin in laten lopen?

Als je zwembadwater schoon is kun je dit gewoon de tuin in laten lopen. Je gazon zal er dankbaar voor zijn, vooral als het al een tijd niet heeft geregend. Het wordt een ander verhaal als je jouw zwembadwater behandeld hebt met chloor. Chloor wordt aan zwembadwater toegevoegd om bacteriën te doden. Als dit in je tuin terecht komt, dan zal het ook je planten doden. Chloor is schadelijk voor de wortels van planten en gras en doodt daarnaast ook de nuttige bodemfauna. Volgens het Besluit Afvalwater Huishoudens is het ook nog eens illegaal om water met chloor te laten weglopen in je tuin. Het is vervuild water en dus schadelijk voor het milieu. Doe je het wel, dan kun je een forse boete krijgen. Je kunt je zwembadwater dus niet zomaar lozen. Maar wat kun je dan wel doen als je te maken hebt met chloorwater?

Water met chloor kun je het beste via het riool afvoeren. Je kunt hiervoor gebruik maken van een tuinslang of een dompelpomp, zoals hierboven vermeld. De afvoer kun je dan bij een riool opening leggen.

De Wellness Tuinier voor zwembad en tuin

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?