Hoe werkt een zwembad met zout water?
26 augustus 2022

Hoe werkt een zwembad met zout water?

Heb je een zwembad in de tuin en wil je in de zomermaanden gebruik maken van helder en schoon zwembadwater? Niemand zit te wachten op groen water, algenvorming en stinkend water in de zomer (en ieder ander jaargetijde). Om dit te voorkomen is het belangrijk om een desinfectiemiddel aan het water toe te voegen.

Er zijn twee mogelijkheden als het gaat om de desinfectie van het zwembad; een chloor zwembad of een zoutwater zwembad. Maar hoe werkt een zwembad met zout water precies? Wat zijn de voor-, en nadelen van deze twee manieren van desinfectie? In dit blog zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Zwembadwater desinfecteren met chloor

Om zwembaden en spa’s de desinfecteren wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van chloor. Chloor wordt aan het water toegevoegd middels chloortabletten of in vloeibare vorm via een automatische dosering in het leidingwerk.

Algen en bacteriën krijgen geen kans om zich te ontwikkelen wanneer er chloor is toegevoegd aan het water. Wel is het belangrijk dat je de pH waarde in de gaten houdt. Als deze te laag of te hoog is, dan werkt het chloor namelijk niet goed. De beste pH waarde ligt tussen de 7,2 en 7,6. Je kunt dit meten met een zwembad tester.

De toevoeging van chloor dient constant te worden herhaald. Dit komt door de invloed van veelvuldig gebruik van het zwembadwater en de weersomstandigheden. Om infecties te voorkomen is het dus belangrijk om regelmatig chloor toe te voegen aan het zwembadwater. Een zoutwater zwembad bevat ook chloor; chloor is namelijk een onderdeel van zout. Een nadeel van chloor is dat het kan zorgen voor een gevoelige huid, jeuk en rode ogen.

> Lees ook: Wat is het verschil met een zoetwater en een zoutwater zwembad?

Zwembadwater desinfecteren met zout

Wil je het zwembadwater op een natuurlijker manier desinfecteren? Dan kun je beter kiezen voor zout. Zout wordt direct aan het zwembadwater toegevoegd waarna het door een zoutelectrolyse apparaat wordt omgezet naar natuurlijk chloor. Een zoutwater zwembad bevat dus ook gewoon chloor. Een zoutelectrolyse apparaat wordt daarom ook wel een chloorgenerator genoemd. Een zoutwater zwembad werkt dus alleen met een zoutelectrolyse apparaat.

Een zoutelectrolyse apparaat maakt gebruik van zwembadzout wat door het systeem wordt omgezet in koperionen en een laag gehalte natuurlijk chloor. Hierdoor bevat het zwembadwater een laag gehalte zout, zo laag dat je het niet eens merkt. Ook het natuurlijke chloor ruik, zie of proef je niet.

Waar moet je rekening mee houden bij een zoutwater zwembad?

  • Zout tast soms ijzeren en aluminium delen van een zwembad aan;
  • Chloor is een onderdeel van zout;
  • Een zoutwaterzwembad proeft niet naar de zee;
  • Gebruik altijd zwembadzout dat geschikt is voor zwembaden.

Zwembad met zout water door Wellness Tuinier

Wil je een zwembad laten aanleggen met zout water? Dan ben je bij Wellness Tuinier aan het juiste adres. Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Of heb je iemand nodig die jouw zwembad onderhoudt? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?