Wat is het verschil tussen een zoetwater en zoutwater zwembad?
30 augustus 2022

Wat is het verschil tussen een zoetwater en zoutwater zwembad?

Op zonnige zomerdagen is het heerlijk om te genieten van een eigen zwembad in de tuin. Natuurlijk wil je het zwembadwater zo schoon en helder mogelijk houden. Om jouw zwembad vrij te houden van bacteriën en algen dien je het zwembadwater goed te desinfecteren. Zo voorkom je groen en troebel water. Je kunt hiervoor gebruik maken van zout of chloor.

Een chloor zwembad staat ook wel bekend als een zoetwater zwembad. Een zwembad dat gedesinfecteerd wordt met zout wordt een zoutwater zwembad genoemd. Maar wat is nu precies het verschil tussen een zoetwater en een zoutwater zwembad? In dit blog leggen we het aan je uit.

De voor-, en nadelen van een zoetwater zwembad

Een zoetwaterzwembad wordt gedesinfecteerd met chloor. Als desinfectiemiddel is chloor zeer effectief; het voorkomt dat algen en bacteriën in het zwembadwater kunnen groeien. Het water blijft prachtig schoon en je hebt geen last van troebel of groen water.
Chloor wordt aan het water toegevoegd door middel van chloortabletten. Deze doe je in een chloordrijver of je voegt het als vloeistof toe aan de leidingen.

Het wordt dan automatisch in de juiste dosering aan het water toegevoegd. Als je regelmatig gebruik maakt van het zwembad, en afhankelijk van de weersomstandigheden, zal je meer chloor moeten toevoegen aan het water om de juiste waterbalans te houden. Een nadeel van chloor is dat je er rode ogen en huid irritatie van kunt krijgen.

De voor-, en nadelen van een zoutwater zwembad

Een natuurlijk alternatief voor een chloor zwembad is een zoutwater zwembad. Het zwembadwater wordt dan gedesinfecteerd met zout. Door middel van een zoutelektrolyse wordt het zout omgezet in chloor en loog. In een zoutwater zwembad zit dus ook chloor, maar dit is natuurlijk van aard. Het chloor wordt omgezet naar zout. Zo vormt het een gesloten systeem en hoef je tussendoor geen zout toe te voegen.

Als je eenmaal een zoutelektrolyse hebt geplaatst, dan is het toevoegen van zouttabletten of zoutkorrels het enige wat je hoeft te doen. In tegenstelling tot een zoetwaterzwembad hoef je een zoutwater zwembad niet dagelijks te testen. Een zoutwater zwembad heeft dus veel minder onderhoud nodig dan een zoetwaterzwembad. Op de lange termijn bespaar je hier veel tijd en geld mee. De aanschafprijs van een zoutwater zwembad ligt wel hoger dan die van een zoetwater zwembad, omdat een zoutelektrolyse erg duur kan zijn.

Zwembad met zout water door Wellness Tuinier

Wil je een zwembad laten aanleggen met zout water? Dan ben je bij Wellness Tuinier aan het juiste adres. Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad. H

eb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Of heb je iemand nodig die jouw zwembad onderhoudt? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Een zwembad aanleggen is een ware aanslag op je tuin. Je kunt pas echt genieten van je zwembad als je tuin er ook netjes bij ligt, nietwaar? De Wellness Tuinier heeft hoveniers en tuinontwerpers in dienst die van je hele tuin een paradijs kunnen maken, of je nu een grote of een kleine tuin hebt.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?