26 augustus 2022

Hoe warmt een zwembad het snelst op?

Na een lange winter zijn we blij als we weer heerlijk kunnen genieten van de tuin. De temperatuur wordt weer aangenaam en alles komt weer tot leven. Voor veel bezitters van een zwembad is dit ook de periode dat het zwembad klaar gemaakt wordt voor het seizoen. Het kan namelijk in april en mei al prima weer zijn om te gaan zwemmen.

Het water van het zwembad heeft natuurlijk wel wat onderhoud nodig, de hygiëne zal gecontroleerd moeten worden en het water zal op temperatuur moeten komen. Hoe warmt een zwembad het snelst op? Het is een logische vraag waar je in dit artikel het antwoord op krijgt.

Manieren om een zwembad op te warmen

Er bestaan verschillende manieren om een zwembad op te warmen. De meest voordelige manier is door zonlicht en buitentemperatuur. De temperatuur van het water zal steeds warmer worden naarmate de zon sterker wordt en de temperatuur stijgt. Dit kan natuurlijk wel erg lang duren.

Je kunt deze tijd verkorten door gebruik te maken van de volgende hulpmiddelen:

  • Solar-afdekking: Het grootste deel van de warmte van een zwembad gaat verloren door verdamping. Zonlicht verwarmt het water. Een nadeel is echter dat het oppervlaktewater vooral verwarmt, een deel hiervan verdampt waardoor warmte verloren wordt. Het warmteverlies kan worden verminderd door het zwembadoppervlak te bedekken met Solar-afdekking.
  • Solar-ringen: Een alternatief voor Solar-afdekking zijn Solar-ringen. Net als de afdekking verminderen de ringen het verdampingsproces tot 10%. Ze zijn klein van formaat, je kunt ze overal in het zwembad plaatsen. Ze werken als een soort zonneschild die de warmte absorberen en naar het zwembad verplaatsen.
  • Zonnepanelen: Zonnepanelen worden gebruikt om warmte-energie om te zetten in elektrische energie. Deze elektriciteit kan vervolgens de boiler laten draaien, waardoor het zwembad binnen enige tijd verwarmt. Het is een milieuvriendelijke installatie die alleen de energie gebruikt via zonlicht.

Hoe warmt een zwembad het snelst op?

Bovenstaande manieren zijn zeer energiezuinig doordat ze gebruik maken van de warmte van zonlicht. Het zijn echter geen snelle manieren om een zwembad op de warmen. Een zwembad warmt het snelst op door middel van een warmtepomp. Afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp kan deze het zwembadwater in 24-72 uur zo´n 11 graden opwarmen.

Als het seizoen begint, dan kun je daarom het best de warmtepomp enkele dagen achter elkaar laten draaien. Laat de pomp continu aanstaan tot de gewenste temperatuur bereikt is. Daarna kun je de warmtepomp enkele uren per dag laten draaien. Er bestaan moderne warmtepompen die je op een bepaalde temperatuur kunt afstellen. Als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt, dan gaat de pomp vanzelf aan.

> Lees ook: Hoelang moet een warmtepomp draaien?

Kost een warmtepomp veel stroom?

Om het zwembadwater snel op te warmen kun je het best gebruik maken van een warmtepomp. Deze warmt het water vrij snel op. Het is dan ook logisch dat je denkt dat zo´n pomp veel stroom verbruikt. Dat is echter niet waar. Een warmtepomp is juist een zeer rendabel en energiezuinig apparaat. Dat komt omdat het gebruik maakt van de warmte van de buitenlucht.

De warmtepomp is heel effectief in het omzetten van warmte, slechts 20% van de warmte moet worden geproduceerd door het apparaat zelf, 80% komt van de omgevingswarmte.

Een warmtepomp voor het zwembad kopen bij Wellness Tuinier

Hoe warmt een zwembad het snelst op? Door middel van een warmtepomp! Een warmtepompen is een zeer zuinig en effectief werkend apparaat. Wil je ook een warmtepomp kopen voor jouw zwembad? Bij Wellness Tuinier kun je terecht voor alle diensten en producten op gebied van wellness; zwembaden, spa´s en Hydropools, maar natuurlijk ook warmtepompen.

Wij hebben een ruim assortiment warmtepompen. Ze staan handig onderverdeeld op capaciteit en temperatuur vermogen. Als je zelf een warmtepomp wilt installeren dan kun je deze bestellen via onze webshop. Wil je een warmtepomp laten installeren door ons? Neem dan contact met ons op, dan kunnen wij de meest geschikte pomp voor jou uitzoeken en plaatsen.

Je kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Heb je vragen over onze warmtepompen of over één van onze andere producten of diensten? Via onze website kun je op werkdagen met ons chatten, wij helpen je graag!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?