Hoe lang moet een warmtepomp draaien?
26 augustus 2022

Hoe lang moet een warmtepomp draaien?

Een warmtepomp voor een zwembad is een machine dat het water in het zwembad verwarmd. Warmtepompen voor het zwembad zijn niet goedkoop, maar hebben een heel hoog rendement. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp de beste manier is om het zwembadwater aangenaam op te warmen. Wij raden dit apparaat dan ook ten zeerste aan.

Maar hoe lang moet een warmtepomp draaien? Deze vraag krijgen we vaak, net als vele andere vragen over de warmtepomp. In dit artikel vind je daarom alle antwoorden die je kunt hebben over de warmtepomp voor een zwembad.

Is een warmtepomp energiezuinig?

Een warmtepomp is uitermate energiezuinig. Het haalt zijn warmte namelijk voor een groot deel uit de buitenlucht. Slechts 20% van de warmte wordt door de warmtepomp zelf ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp zeer milieuvriendelijk is.

Hoe lang moet een warmtepomp draaien?

Als je na de winter het zwembad weer gebruiksklaar wilt maken, dan kun je het best de warmtepomp een aantal dagen lang constant laten draaien. Is het water op de gewenste temperatuur? Dan kun je de pomp tussen 10 uur per dag aanzetten.

Dek je het zwembad na gebruik af met een afdekzeil? Dan is vaak 6 uur per dag al voldoende. Als je gebruik maakt van een overkapping, dan hoeft de warmtepomp vanzelfsprekend nog minder lang aan te staan.

Wat kost een warmtepomp voor een zwembad?

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van het vermogen en de kwaliteit van de pomp. Je kunt al een warmtepomp aanschaffen voor enkele honderden euro´s. Als je echter kwaliteit wilt, dan kun je rekenen op een prijs tussen € 1800,- en € 5000,-. Kies voor een warmtepomp die iets meer vermogen levert dan je eigenlijk nodig hebt, dan weet je zeker dat het water goed en snel verwarmd wordt.

> Lees ook: Hoe snel warmt een warmtepomp een zwembad op?

Hoeveel verbruikt een warmtepomp van een zwembad?

De zogenaamde COP waarde geeft het vermogen van een warmtepomp aan en geeft aan hoeveel warmte de pomp uit 1kw kan halen. Bij elke warmtepomp staat een COP waarde vermeld. Bij een COP waarde van 2.5 haalt de pomp 2.5kw warmte uit 1kw energie. Wil jij een zo zuinig mogelijke warmtepomp? Kies dan voor een warmtepomp met een hoge COP waarde.

Wanneer moet je de warmtepomp aanzetten?

Als het zwemseizoen start, dan zet je de warmtepomp een aantal dagen continu aan. Je kunt dit doen wanneer je wilt; sommige mensen willen al in februari zwemmen, anderen beginnen in mei. Als het zwemwater op de juiste temperatuur is, dan zet je de pomp het liefst ´ochtends aan en laat deze tussen 6 en 10 uur draaien per dag.

Werkt de warmtepomp ook als het vriest?

Een warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht te halen. Deze vraag is dan ook heel begrijpelijk. Het antwoord kan dan ook verrassend zijn: Ja, bepaalde warmtepompen werken ook als het vriest. Tot -7 kunnen deze warmtepompen zorgen voor warm water in jouw zwembad.

Kan een warmtepomp aangesloten worden op een zonnepaneel?

Wil je nog energiezuiniger te werk gaan? Dan zou je een warmtepomp kunnen aansluiten op een zonnepaneel. Dat werkt echter alleen als je de paneel van omzetten naar een 230V aansluiting.

Kun je subsidie krijgen voor een zwembad warmtepomp?

In sommige gevallen kun je subsidie krijgen voor een warmtepomp. Je kunt dit aanvragen op de website van de Rijksoverheid.

Welke warmtepomp heb ik nodig?

De keus voor de warmtepomp moet je laten afhangen van de hoeveelheid water dat in jouw zwembad zit. Op de website van Wellness Tuinier staat duidelijk vermeld bij de waterpompen hoeveel water ze kunnen verwarmen. Daarnaast kun je ook kiezen voor enkele waterpompen die het water kunnen verwarmen bij vorst tot -7.

Het valt aan te raden om te kiezen voor een warmtepomp die iets meer capaciteit heeft dan je eigenlijk nodig hebt.

Kan een warmtepomp buiten geplaatst worden?

Een warmtepomp kan het best buiten geplaatst worden. Je kunt zorgen voor een soort ombouw om de pomp te beschermen tegen weersinvloeden, maar de pomp moet wel voldoende ruimte hebben om te kunnen luchten.

Warmtepompen en meer bij Wellness Tuinier

Hoe lang moet een warmtepomp draaien? In dit artikel heb je antwoord gekregen op deze en nog veel meer vragen. Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld gekregen van de werking en de voordelen van een warmtepomp voor een zwembad.

Bij Wellness Tuinier kun je alles vinden op gebied van wellness en zwembaden. In onze webshop vind je bijvoorbeeld een groot assortiment warmtepompen. Deze kun je eenvoudig bij ons bestellen en eventueel zelf installeren. Natuurlijk kunnen wij jou daar ook bij helpen! Wellness Tuinier is namelijk niet alleen een webshop, wij kunnen een project van A tot Z helemaal verzorgen.

Wil je een zwembad in de tuin, inclusief warmtepomp, maar weet je nog niet zo goed welke? Neem dan contact met ons op! Samen gaan we dan een gesprek aan om de mogelijkheden voor jou te bespreken. Wij vervullen graag al jouw wensen!