polypropyleen zwembad
09 augustus 2022

Zwembad op het zuiden? Hier moet je rekening mee houden

Heb je een tuin op het zuiden en wil je graag een zwembad laten plaatsen? Waar moet je dan rekening mee houden? Hoe kun je je tuin zo ontwerpen dat je alle voordelen van een zwembad op het zuiden maximaal benut? Voor het ontwerp van de tuin is de ligging cruciaal. Als je een zwembad in je tuin wilt laten plaatsen en je gaat slim om met het tuinontwerp, dan profiteer je van een groot aantal voordelen. Een tuin op het zuiden ligt vrijwel de gehele dag in de zon; ideaal als je een zonaanbidder bent! Hoe kun je dan het maximale uit je tuin op het zuiden halen? En waar kun je je zwembad het beste plaatsen? In dit blog leggen we het aan je uit.

Een tuin op het zuiden

Als je in het bezit bent van een tuin op het zuiden, dan schijnt er in de zomerperiode de hele dag zon in je tuin. Voor de meeste mensen geldt dat dit optimaal genieten is, maar het kan ook erg warm worden. Heb je een tuin op het zuiden, dan is het belangrijk om te kijken waar je een aantal schaduwplekken kunt creëren. Kies je voor natuurlijke schaduw, zoals bomen en struiken, of toch liever een gecreëerde schaduw, zoals een overkapping of je woning? Hou bij de keuze voor schaduw rekening met het feit dat natuurlijke schaduw koeler is dan gecreëerde schaduw.

Een volgend punt om over na te denken is waar je de schaduw wilt creëren. Wil je overdag in de schaduw kunnen zitten of toch liever aan het einde van de middag en ’s avonds? Dit bepaalt de ligging van het terras. Schaduwplekken kun je onder andere creëren op de volgende manieren:

Natuurlijke schaduw

 • Bomen
 • Planten
 • Hagen
 • Groendak
 • Klimop als parasol
 • Pergola met beplanting
 • Dakplataan

Gecreëerde schaduw

 • Veranda
 • Overkapping
 • Schaduwdoek
 • Parasol

Beplanting in een tuin op het zuiden

Heb je een tuin met veel zonlicht, zoals met een tuin op het zuiden het geval is, dan is het belangrijk dat je hier je beplanting op aanpast. Een tuin op het zuiden heeft niets aan planten die het goed doen in een schaduwrijke omgeving. Gelukkig zijn er veel bomen en planten die houden van veel zonlicht en warmte, zoals:

 • Zonnehoed
 • Brandende liefde
 • Zonnekruid
 • Zonnehoed
 • Vlambloem
 • Klokjesbloem
 • Riddersporen

Bij het ontwerp van de tuin is het erg belangrijk om rekening te houden met de ligging. Een tuin op het zuiden heeft veel warme en droge periodes. Daarom is het belangrijk om je gazon en beplanting regelmatig water te geven in de zomer.

Zwembad op het zuiden; waar plaats ik mijn bad?

Heb jij een tuin op het zuiden en wil je dus een zwembad op het zuiden laten plaatsen? De beste plaats in jouw tuin wordt dan bepaald door omringende factoren die een eventuele schaduw in de tuin kunnen werpen. Een tuin op het zuiden is een grote wens van de meeste Nederlanders. Dat komt omdat de zon dan de gehele dag in de tuin schijnt. De eigen woning kan dan namelijk niet voor schaduw in de tuin zorgen.

Een zwembad op het zuiden plaatsen is dus eigenlijk ideaal. Toch kunnen er factoren zijn die voor schaduw kunnen zorgen. Je kunt dan denken aan omringende hoogbouw, grote planten of bomen of woningen van je buren. Een zwembad kan het best geplaatst worden in de zon, dit zorgt namelijk voor het meeste comfort en biedt de meeste voordelen. In de praktijk is het meestal zo dat tuinen op het zuiden voldoende mogelijkheden bieden om een zwembad in de zon te plaatsen. Je kunt daarom het beste op een zonnige dag nagaan hoe en of er schaduw valt in de tuin. Zijn er geen enkele belemmerende factoren die zorgen voor schaduw? Dan kun je de plaatsing laten afhangen van je smaak of misschien van de wind. De wind waait meestal uit het zuidwesten tot westen. Dit kan voor verkoeling zorgen in een zonnige en warme tuin, maar ook voor kou waardoor het onaangenaam wordt. Dit is iets om goed rekening mee te houden.

Zwembad op het zuiden laten plaatsen

Wil je een zwembad op het zuiden laten plaatsen? Deze ligging biedt eigenlijk de meeste mogelijkheden, omdat een zuidelijke tuin meestal de hele dag zon heeft. Toch kunnen deze mogelijkheden ervoor zorgen dat het juist moeilijk wordt om te bepalen waar het zwembad moet komen.

Het best kun je hiervoor een specialist inschakelen. Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij graven niet alleen een gat en plaatsen het bad, wij gaan eerst een uitgebreid gesprek aan met jou! Hierin kun jij je wensen aangeven en voorzien wij je van onze kennis en advies. Aan de hand van dit gesprek maken wij een mooi ontwerp waarin we het zwembad op exact de goede plek plaatsen. Wij kunnen tevens de gehele tuin renoveren na het plaatsen van het bad.

Heb je interesse in onze diensten en producten of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Hydro pool

Wat zijn de nadelen van een hydropool?
Wat zijn de voordelen van een hydropool?
Wat kost een hydropool?
Wat is een hydropool?
Hoe groot is een hydropool?
Welke kleuren tegels kies je voor de hydropool?
Een hydropool met zwemmachine; wat is dat?
Welke tegels passen het beste bij een hydropool?