Wateronderhoud bij een klein zwembad: waar moet ik aan denken?
26 augustus 2022

Wateronderhoud bij een klein zwembad: waar moet ik aan denken?

Het is voor veel mensen een droom om een echt zwembad in de tuin te hebben. Dankzij de verschillende zwembaden die tegenwoordig aangeboden worden, ligt deze mogelijkheid voor steeds meer mensen binnen hun bereik. Een zwembad heeft echter regelmatig onderhoud nodig, dat wordt nog wel eens vergeten.

Een onderdeel daarvan is het wateronderhoud, dit is heel belangrijk om veilig en gezond te kunnen zwemmen. Maar een klein zwembad, heeft die ook wateronderhoud nodig en werkt dat hetzelfde als een groot zwembad? In dit artikel kun je meer over lezen.

Moet het water van een klein zwembad ook gereinigd worden?

Als je gebruik gaat maken van je zwembad, dan wil je dat natuurlijk wel doen in schoon, helder en hygiënisch zwemwater. Dat gaat op voor grote zwembaden, maar wateronderhoud bij een klein zwembad is ook belangrijk. Je wil er namelijk zeker van zijn dat vuil uit het water verwijderd is. We hebben het dan over zichtbaar vuil in de vorm van bladeren, takjes en bloemen, maar ook over onzichtbaar vuil. Het onzichtbare vuil is iets waar mensen met een kleiner zwembad niet snel aan denken.

Toch weet iedereen hoe snel een klein opblaasbadje smerig wordt. Binnen een dag of twee voel je een vettige laag vuil op de plastic bodem van het kinderbadje. Dat gebeurt ook met jouw kleine zwembad zoals een plunge pool of spa. Het is daarom erg belangrijk om deze net zo goed schoon te houden als een groot zwembad.

Wateronderhoud bij een klein zwembad: waar moet ik aan denken?

Als je een zwembad hebt laten plaatsen in de tuin, dan zul je hoogstwaarschijnlijk goed op de hoogte zijn van het belang van wateronderhoud. De meeste richtlijnen hiervoor richten zich echter op grote zwembaden.

Je zou misschien denken dat kleine zwembaden minder snel vuil worden, maar het tegendeel is waar. Kleinere zwembaden worden sneller vuil. Dat komt door de volgende factoren:

  • Kleinere zwembaden worden sneller warm. Warmte zorgt voor toename aan bacteriën en snellere groei van algen;
  • Een kleiner zwembad wordt vaak gebruikt door meerdere mensen. Een kleine hoeveelheid water wordt daardoor gebruikt door meerdere mensen. Hierdoor wordt het water sneller vuil;
  • Een klein zwembad wordt vaak gebruikt om in te relaxen, daardoor wordt de temperatuur van het water hoger ingesteld. Meer warmte = meer bacteriën;
  • Mensen nemen de wateronderhoud bij een klein zwembad vaak minder serieus. Een vuil zwembad kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Je moet er daarom goed aan denken om serieus om te gaan met het wateronderhoud van het zwembad.

> Lees ook: Hoe voorkom ik scheuren in mijn zwembad?

Hoe pleeg je goed wateronderhoud bij een zwembad?

Als je kiest voor een klein zwembad, denk dan niet dat deze geen gedegen filtersysteem nodig heeft. De basis van goed wateronderhoud begint bij een hoogwaardige pomp en een goed filtersysteem. Wat waterbehandeling betreft kun je kiezen voor twee systemen; een PH-Redox systeem of een zoutelektrolyse systeem. Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Wil je een zo onderhoudsvrij mogelijk systeem? Dan is een zoutelektrolyse systeem heel aanlokkelijk. Een zoutelektrolyse systeem hoef je slechts één keer in het jaar aan te vullen met zout. Daarna onderhoud het systeem zichzelf.

Heb je gekozen voor een PH- Redox systeem, dan zul je regelmatig de kwaliteit van het zwemwater moeten controleren. Maak je vaak gebruik van het zwembad? Test het water dan om de paar dagen. In de periode dat het zwembad minder vaak gebruikt wordt kun je dit wekelijks doen.

Je controleert het zwemwater door de pH-waarde en het aanwezige chloor te meten. Hier zijn speciale testmiddelen voor verkrijgbaar.

Wellness Tuinier; voor alle wellness producten en diensten

Het wateronderhoud van een klein zwembad is erg belangrijk. Je moet aan de volgende zaken denken: Laat een goede pomp en filtersysteem installeren, reinig het bad dagelijks na gebruik, test regelmatig de kwaliteit van het zwembadwater.

Bij Wellness Tuinier kun je terecht voor alle producten en hulpmiddelen op gebied van zwembaden en wellness: Verschillende zwembaden, pomp- en filtersystemen en alles voor wateronderhoud.

Onze producten kun je via onze webshop aanschaffen. Ben je geïnteresseerd in onze diensten? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier op de website.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?