Hoe voorkom ik scheuren in mijn zwembad?
30 augustus 2022

Hoe voorkom ik scheuren in mijn zwembad?

Ben jij geïnteresseerd in een zwembad in jouw eigen tuin? Niet zo´n opzetzwembad maar een echt mooi bad waar je het hele jaar van kunt genieten? Laat dan een prachtig zwembad plaatsen, het is niet alleen een verrijking van je leven, maar het verhoogt ook de waarde van je woning.

Een zwembad kan jarenlang meegaan, mits het op de juiste manier gebruikt en onderhouden wordt. Misschien heb je wel eens gehoord dat mensen scheuren in hun zwembad kregen. Dat kan in bepaalde gevallen gebeuren. Hoe voorkom ik scheuren in mijn zwembad? In dit artikel geven we hier antwoord op.

Lees ook: Hoe duur is zwembadonderhoud?

Hoe voorkom ik scheuren in mijn zwembad?

Scheuren in het zwembad kunnen optreden. Meestal zijn ze echter het gevolg van verkeerd gebruik maken van het zwembad. De volgende factoren kunnen voor scheuren zorgen in het oppervlak van het zwembad. Het is dan ook belangrijk om deze in acht te nemen.

Zorg dat het water niet te warm is

We krijgen wel eens de vraag: Moet het zwembad gevuld worden met warm of koud water? Als je een zwembad vult met warm water, dan komt dit water uit de boiler van de watervoorziening van de woning. Dit water is 60 graden Celsius warm, dat is veel te warm voor het materiaal waar zwembaden van gemaakt worden.

Een reactie van het zwembad kan zijn dat het blaren gaat vormen of zelfs scheurvorming is mogelijk. Vul daarom altijd het zwembad met koud water en laat het water verwarmen met een warmtepomp.

Let op in de winter

Scheurvorming is ook mogelijk in de winter als het vriest. Je zult daarom altijd een deel water in het zwembad moeten laten staan, ook al maak je geen gebruik van het zwembad. Daarnaast zul je de warmtepomp aan moeten laten staan. Zo zal het water in het zwembad niet bevriezen en kunnen er daardoor geen scheuren ontstaan in het zwembad. De reden dat je water in het zwembad moet laten staan is omdat de vorst anders vat kan krijgen op het oppervlak van het zwembad.

Ga rustig om met het zwembad

Jouw kinderen zullen het graag doen in het zwembad: Bommetje! Helaas is het niet bevorderlijk voor de staat van het zwembad. Bovendien kost het je een hoop water! Het is veel verstandiger om rustig om te gaan met het zwembad. Natuurlijk kan een hoogwaardig zwembad wel een stootje hebben, maar langdurig wild omgaan met het zwembad zal voor voortijdige slijtage zorgen. Scheuren in het zwembad zijn dan een gevolg.

Het zwembad moet goed geplaatst worden

Een juiste plaatsing van een zwembad is van heel groot belang voor de levensduur. Voor sommige zwembaden heb je een speciale ondervloer van beton nodig. In alle gevallen is het zo dat een stabiele ondergrond heel belangrijk is. Bovendien moet het waterpas liggen. Als de ondergrond namelijk gaat verzakken, dan heeft dit effect op het zwembad. Het zwembad kan schuin gaan liggen, hierdoor komt alle druk op één kant van het bad. Een gevolg is dat het bad kan gaan scheuren.

Een verzakkende ondergrond kan meerdere oorzaken hebben; niet de juiste grond, het grondwaterniveau of onjuiste plaatsing. Je kunt het plaatsen van een zwembad daarom het best laten uitvoeren door een ervaren bedrijf.

Kies voor een zwembad van polypropyleen

Een polypropyleen zwembad heeft veel voordelen, twee van deze voordelen houden het voortijdig vertonen van scheuren tegen: Het materiaal is zeer sterk en duurzaam en het materiaal kan goed tegen warme temperaturen. Het is bestand tegen een temperatuur tot 40 graden Celsius.

Wellness Tuinier; voor alles op gebied van wellness

Hoe voorkom ik scheuren in mijn zwembad? In dit artikel hebben we tips gegeven hoe je dit kunt doen. Ben je op zoek naar wellness producten? Kijk eens op onze website, daar vind je alles op gebied van wellness. Wil je een zwembad laten plaatsen? Dan helpen wij je graag, wij kunnen het hele project zelfs van A tot Z verzorgen. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?