Hoe duur is zwembadonderhoud?|Chloor toevoegen aan het zwembadwater
30 augustus 2022

Hoe duur is zwembadonderhoud?

Wil je een zwembad laten installeren in je tuin? Dan heb je niet alleen te maken met de kosten van het kopen en plaatsen van het zwembad, maar ook met de kosten van zwembadonderhoud. Je kunt de kosten van zwembadonderhoud onderverdelen in drie categorieën.

Allereerst heb je de energiekosten voor het filteren en het verwarmen van het zwembad. Daarnaast heb je kosten voor het vullen van het zwembad. Tot slot moet je rekening houden met kosten voor het zwembadonderhoud zelf.

Hoeveel ben je kwijt aan zwembadonderhoud?

Om een realistische inschatting te maken van de kosten voor zwembadonderhoud zijn we in dit voorbeeld uitgegaan van de drie categorieën – energiekosten, vullen zwembad en onderhoudsproducten – en een standaard bouwkundig zwembad van 10 bij 5 meter. De onderhoudskosten van een zwembad zijn namelijk afhankelijk van het totale volume van je zwembad.

Energiekosten voor het onderhouden van een zwembad

Je kunt de energiekosten van een zwembad in twee delen onderverdelen. Aan de ene kant heb je de kosten voor de filterpomp. In principe gebruik je deze het hele jaar door, al zal er in de zomerperiode intensiever gebruik van maken. Op jaarbasis kost dit ongeveer 150 euro. Dit is inclusief het laten draaien van de filterpomp, het automatisch openen en sluiten van het rolluik en het branden van zwembadverlichting.

In Nederland heb je ook een verwarming nodig voor het zwembad. Qua zwembadverwarming types heb je veel mogelijkheden, maar er wordt het meest gebruik gemaakt van een warmtepomp. Wil je een zwembad met afdekking van april tot eind oktober verwarmen? Dan kun je uitgaan van ongeveer 600 euro aan verwarmingskosten per jaar.

Kosten voor het bijvullen van het zwembad

De prijs van 1000 liter water is afhankelijk van waar je woont, maar de gemiddelde prijs in Nederland is 1,50 euro. Wil je de exacte prijs weten, dan kun je het beste contact opnemen met de watermaatschappij, zodat je precies kunt berekenen wat het kost om jouw zwembad te vullen.

Hoeveel water je precies op jaarbasis nodig hebt voor het zwembad is van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst heb je te maken met de weersomstandigheden. Heb je in een zomer veel warme dagen, dan zal er meer water verdampen dan wanneer het koud is. Dit heeft als gevolg dat het zwembadwater vaker bijgevuld moet worden.

Zwem je vaak? Dan zal het zwembad ook vaker bijgevuld moeten worden. Wanneer je in en uit het zwembad stapt gaat er water verloren, maar ook tijdens het zwemmen zal er water uit je zwembad verdwijnen.

Valt er veel regen in de zomer? Dan heeft dit ook effect op de hoeveelheid water die je nodig hebt voor het bijvullen van je zwembad. De regen zorgt ervoor dat jouw zwembad op een natuurlijke manier bijgevuld wordt. In de winter kun je hierdoor het waterniveau constant houden.

Een laatste factor die van invloed is op het bijvullen van je zwembad is het zwembadfilter. Het filter zal regelmatig teruggespoeld (ook wel backwash genoemd) moeten worden om de kwaliteit van het filter te garanderen. Tijdens het terugspoelen van het filter kun je tot vijf centimeter aan zwembadwater verliezen.

Het advies is om elke 14 dagen een backwash uit te voeren. Als je uitgaat van een periode van april tot eind oktober dan dien je dus 15 keer een backwash uit te voeren, wat neerkomt op 75 centimeter aan waterverlies.

Kosten van onderhoudsproducten

Zuiver en gezond zwembadwater is erg belangrijk. Om de kwaliteit van het zwembadwater te garanderen moet je regelmatig producten toevoegen aan het zwembadwater. Je kunt dan bijvoorbeeld dene]ken aan pH-, en chloor producten.

Voor deze producten kun je uitgaan van een bedrag tussen de 300 en 400 euro per jaar. Als je je zwembad goed onderhoud, zullen deze kosten lager zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen. Bij slechte weersomstandigheden zal de waterkwaliteit verminderen en zul je ook producten moeten toevoegen. Alleen in de winter hoef je bijna geen producten te gebruiken.

> Lees ook: Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?

Hoe duur is zwembadonderhoud?

Tips om de onderhoudskosten van je zwembad te verlagen

Zoals je hebt kunnen lezen ben je er niet alleen met het installeren van een zwembad; ook het onderhoud van je zwembad vraagt wat van je budget. Als je een optelsom maakt van de kosten voor energie, water en onderhoudsproducten, dan kom je op zo’n 1500 euro per jaar aan onderhoudskosten. Wil je de onderhoudskosten verlagen? Maak dan gebruik van onderstaande tips.

Zwembad verwarmen én afdekken

Je kunt veel energieverlies voorkomen door je zwembad af te dekken wanneer je er geen gebruik van maakt. Je kunt dan denken aan een automatisch rolluik of een afdekzeil. Het is een investering, maar de kosten van het verwarmen van je zwembad gaan niet zomaar verloren.

Wanneer je het zwembad niet afdekt, gaat zo’n 80% van het warmteverlies verloren via het wateroppervlakte. Dek je je zwembad echter af met een zeil, dan kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen. Maak je gebruik van een automatisch rolluik met solar lamellen, dan kun je nóg meer geld besparen. Solar lamellen zorgen er zelfs voor dat het zwembadwater enkele graden stijgt, zonder gebruik te maken van zwembadverwarming.

Vuil in het zwembad vermijden

Wil je besparen op het gebruik van onderhoudsproducten? Zorg er dan voor dat je het zwembadwater zo schoon mogelijk houdt door vuil in het zwembad te vermijden. Vuil in het zwembad zorgt ervoor dat je vaker onderhoudsproducten zoals chloor nodig hebt. Ook zul je dan vaker moeten stofzuigen en het filter zal sneller verslijten.

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om het zwembadwater zo schoon mogelijk te houden. Zorg er allereerst voor dat je het zwembad niet plaatst onder of in de buurt van bomen. Als je veel bomen rondom je zwembad hebt staan, overweeg dan om een aantal te verwijderen. Bomen zorgen ervoor dat er veel bladeren in het zwembad terecht komen, die vervolgens zorgen voor een hoger verbruik van zwembadchemicaliën.

Een andere tip is het aanleggen van een terras rondom je zwembad. Dit houdt zoveel mogelijk gras uit het zwembad dat aan je voeten blijft kleven. Ook een buitendouche is ideaal om je zwembadwater schoon te houden. Spoel je af voordat je in het zwembad springt, dit houdt zonnebrandcrème, huidschilfers, deodorant en haren uit het water.

Maak regelmatig gebruik van een zwembadstofzuiger

Om vuil in het zwembad te vermijden en de waterkwaliteit constant te houden, is het belangrijk om regelmatig het zwembad te stofzuigen. Doe dit echter wel op het ideale moment, want door teveel gebruik te maken van een zwembadstofzuiger verlies je ook weer veel water.

Maak je echter verstandig gebruik van een zwembadstofzuiger, dan beïnvloedt dit het water op een positieve manier. Zo kun je bijvoorbeeld vlak voor een regenbui je zwembad stofzuigen. Het water wordt dan deels vanzelf weer aangevuld en dit scheelt enkele euro’s per jaar.

Juist gebruik van chemische onderhoudsproducten

Met behulp van chemische onderhoudsproducten kun je de waterkwaliteit van het zwembad bijstellen. Denk dan aan chloor producten, pH producten of producten die het ijzergehalte verminderen in het water.

Om erachter te komen welke producten je dient toe te voegen, moet je regelmatig het zwembadwater testen. Als je dagelijks gebruik maakt van het zwembad, moet je ook dagelijks de waterkwaliteit testen. Je kunt dit het beste doen voordat je het water ingaat. Als je niet veel gebruik maakt van het zwembad, test het water dan ongeveer één keer per week.

Maak je zwembad winterklaar

Een laatste tip om de onderhoudskosten voor je zwembad te verlagen is het goed winterklaar maken van je zwembad. Bij het winterklaar maken van je zwembad reinig je het bad voor de laatste keer. Al het vuil is dan uit het zwembad voordat je deze afdekt met een winterzeil. Door het winterklaar maken van je zwembad kun je sneller opstarten in de lente en zal de waterkwaliteit ook een stuk beter zijn.

Producten voor wateronderhoud bij Wellness Tuinier

Heb jij een zwembad en wil je het zwembadwater schoonhouden? Wellness Tuinier heeft alles in huis om te zorgen voor hygiënisch en kristalhelder water. Je kunt onze producten bestellen in onze webshop.

Wil jij een zwembad laten plaatsen en oriënteer jij je op gebied van onderhoud? Wij geven je graag advies waarin we de mogelijkheden uiteen zetten. Wellness Tuinier kan je van A tot Z helpen, van het ontwerpen van het zwembad en tuin tot het plaatsen en renoveren. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?