Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
30 augustus 2022

Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?

Het is voor veel mensen een droom om een echt zwembad in de tuin te hebben. Dankzij de verschillende zwembaden die tegenwoordig aangeboden worden, ligt deze mogelijkheid voor steeds meer mensen binnen hun bereik. Een zwembad heeft echter regelmatig onderhoud nodig, dat wordt nog wel eens vergeten.

Een onderdeel daarvan is het wateronderhoud, dit is heel belangrijk om veilig en gezond te kunnen zwemmen. Maar wat voor systemen heb je nodig om het water te kunnen onderhouden? In dit blog vertellen we je er meer over.

Schoon en helder zwemwater

Als je gebruik gaat maken van je zwembad, dan wil je dat natuurlijk wel doen in schoon, helder en hygiënisch zwemwater. Je wilt er namelijk zeker van zijn dat vuil uit het water verwijderd is. We hebben het dan over zichtbaar vuil in de vorm van bladeren, takjes en bloemen, maar ook over onzichtbaar vuil. Het onzichtbare vuil is iets waar mensen met een zwembad niet snel aan denken.

Alle zwembaden hebben een gedegen filtersysteem nodig, of je nu een groot of een klein zwembad hebt. De basis van goed wateronderhoud begint bij een hoogwaardige pomp en een goed filtersysteem. Wat waterbehandeling betreft kun je kiezen voor twee systemen; een PH-Redox systeem of een zoutelektrolyse systeem. Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen. Wil je een zo onderhoudsvrij mogelijk systeem? Dan is een zoutelektrolyse systeem heel aanlokkelijk. Een zoutelektrolyse systeem hoef je slechts één keer in het jaar aan te vullen met zout. Daarna onderhoud het systeem zichzelf.

Heb je gekozen voor een PH- Redox systeem, dan zul je regelmatig de kwaliteit van het zwemwater moeten controleren. Maak je vaak gebruik van het zwembad? Test het water dan om de paar dagen. In de periode dat het zwembad minder vaak gebruikt wordt kun je dit wekelijks doen. Je controleert het zwemwater door de pH-waarde en het aanwezige chloor te meten. Hier zijn speciale testmiddelen voor verkrijgbaar.

> Lees ook: Hoe duur is een chloorsysteem voor een zwembad?

Skimmer

Bijna ieder zwembad in zowel Nederland als België is voorzien van een skimmer. Een skimmer is bedoeld om het water aan de oppervlakte van het zwembad naar de filterinstallatie af te voeren. Aan de oppervlakte van het zwembad bevindt zich in de meeste gevallen veel verontreiniging. Een skimmer zorgt ervoor dat drijvend vuil op het wateroppervlak afgevoerd wordt naar de zandfilter en de filterpomp.

Afhankelijk van de grootte van het zwembad is het verstandig om minimaal één, maar het liefste meerdere skimmers te plaatsen. Om een goede waterzuivering te garanderen wordt aangeraden om per 25m³ zwembadinhoud minstens 1 skimmer te plaatsen.

Een skimmer wordt zowel bij ondergrondse zwembaden als bij bovengrondse zwembaden geplaatst. Voor een inbouwzwembad noemt men dit een inbouw skimmer, voor een opzetzwembad een oppervlakte skimmer. Alleen in combinatie met een inspuiters zal een skimmer naar behoren werken. Om het vuil beter af te kunnen voeren staan inspuiters meestal recht tegenover een skimmer. Insecten, bladeren, plastic, papier en andere grote stukken vuil worden opgevangen via de skimmer door een bodemput. Hier komt het vuil terecht in een skimmermandje voordat het naar de filterpomp vloeit.

Zwembad laten aanleggen door Wellness Tuinier

Wil jij een zwembad in jouw tuin laten aanleggen? Wellness Tuinier is dé wellness specialist van Nederland. Wij nemen namelijk alle zorg uit handen. Natuurlijk kun je bij ons terecht voor het zwembad en wij plaatsen het voor je. Maar wij kunnen ook het hele project verzorgen; het ontwerpen van het bad en de tuin, het gat graven en plaatsen van het bad en de renovatie van de tuin. Wij hebben alle kennis en kunde in huis om van het hele project een succes te maken.

Heb je interesse in onze producten en diensten? Neem dan contact met ons op! Je kunt ons bereiken door te bellen naar +31 (0)180 554 666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl Ook kun je gebruik maken van het contactformulier.

Zou je onze producten in het echt willen komen bekijken? Maak dan een afspraak om langs te komen in onze showroom in Krimpen aan den IJssel. We zien je graag verschijnen!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Kan een warmtepomp binnen staan?
Kan een warmtepomp binnen staan?