Wat is een solarbol?|Bestaat er ook een zwembad met bubbels?|Kun je een zwembad overdekken met afstandsbediening?|Een zwembad met whirlpool; zijn hier mogelijkheden voor?|Hoe creëer je een aflopend zwembad in de tuin?|Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor het opwarmen van een zwembad?|Wat is een normale temperatuur voor zwembadwater?|Wat is de gemiddelde temperatuur van zwembadwater zonder warmtepomp?|Een zwembad met kleurtjes; bestaat dat?
29 augustus 2022

Wat is een solarbol?

Heb je wel eens gehoord van een solarbol? Met een solarbol kun je het zwembadwater op een natuurlijke en duurzame manier verwarmen. De solarbol is een verwarmingssysteem dat bestaat uit een doorzichtige koepel waarin zwarte slangen opgerold liggen.

Je legt de solarbol naast het zwembad in de volle zon, het zwembadwater stroomt dan door de slangen heen. Wanneer de zon schijnt worden de slangen verwarmd, wat vervolgens ook het zwembadwater verwarmd.

Zwembadwater verwarmen met een solarbol

Hoe goed het zwembad verwarmd wordt met een solarbol hangt af van meerdere factoren, zoals:

  • De capaciteit van de filterpomp;
  • De grootte van het zwembad;
  • De weersomstandigheden;
  • Hoe goed het zwembad geïsoleerd is;
  • Waar het zwembad geplaatst is (zon of schaduw);
  • Hoe warm je het water wilt hebben.

Wanneer de omstandigheden optimaal zijn, kan de solarbol het zwembadwater tot 5 graden verwarmen. Om de solarbol optimaal te benutten, kun je onderstaande tips toepassen.

  • De solarbol kan een zwembad van 7000 tot 75000 liter verwarmen. Om de verwarmingssnelheid te vergroten kun je meerdere solarbollen op elkaar aansluiten (maximaal 4).
  • Het zwembadwater wordt via de filterpomp naar de solarbol gebracht. Het is belangrijk dat de filterpomp sterk genoeg is om dit aan te kunnen, maar niet krachtig genoeg is om het water te snel door de slangen heen te laten stromen. In dat geval heeft het water geen mogelijkheid om op te warmen.
  • Een solarbol moet geplaatst worden in de zon. Wanneer de solarbol in de schaduw ligt, worden de zwarte slangen (en dus ook het water) niet warm.
  • Heb je het zwembad goed geïsoleerd? Dan zal het water sneller warm worden en blijven. Een zwembad kun je isoleren door gebruik te maken van beschermingstegels, een afdekzeil of een solarzeil.

> Lees ook: Verschillende manieren om uw zwembad te verwarmen

Hoe sluit je een solarbol aan?

Er bevinden zich twee gaten voor de slangaansluiting onder de solarbol, aan de zijkant en in het midden. Vanuit het midden stroomt het zwembadwater naar de zijkant via de verwarmingspoel. Vanuit hier stroomt het water dan weer terug het zwembad in. De lange slang wordt aangesloten op de filterpomp en de korte slang is voor het eventueel aansluiten van een extra solarbol.

Wanneer de solarpomp geïnstalleerd moet worden schakel je de filterpomp uit. Hetzelfde geldt voor als je de solarbol los wilt koppelen. Het is belangrijk om een stevige en geschikte plek te vinden voor de solarbol, waar de ondergrond vlak en stevig is. Als de bol gevuld is met water wordt deze namelijk erg zwaar.

Wat is een bypasskit en wanneer heb je het nodig?

Met een bypasskit kun je bepalen wanneer er water door de solarbol stroomt en wanneer niet. Het heeft vele voordelen om een bypasskit te hebben. Zo zorgt een bypasskit voor een betere doorstroming, reguleert het een te hoge pompcapaciteit en heeft het ook nog eens invloed op de temperatuur.

Het is belangrijk dat er alleen zwembadwater door de solarbol stroomt op zonnige dagen, anders wordt het zwembadwater niet verwarmd, maar koelt het juist af. Ook kun je het zwembadwater beter niet in de nacht door de solarbol laten stromen. Dit kun je allemaal regelen met een bypasskit.

Een solarbol voor het zwembad kopen bij Wellness Tuinier

Een solarbol kan het zwembadwater tot wel 5 graden verwarmen. Bij Wellness Tuinier kun je terecht voor alle diensten en producten op gebied van wellness; zwembaden, spa´s en Hydropools, maar natuurlijk ook solarbollen.

Als je zelf een solarbol wilt installeren dan kun je deze bestellen via onze webshop. Wil je een solarbol laten installeren door ons? Neem dan contact met ons op.

Je kunt contact met ons opnemen door te bellen naar 0180-554666 of mailen naar info@wellnesstuinier.nl. Heb je vragen over onze solarbollen of over één van onze andere producten of diensten? Via onze website kun je op werkdagen met ons chatten, wij helpen je graag!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?