Wat is een warmtepomp met omkasting?
30 augustus 2022

Wat is een warmtepomp met omkasting?

Je kunt een warmtepomp met omkasting zien als een geluidsdemper die over de buitenunit (het gedeelte van de warmtepomp buiten het zwembad) heen wordt gezet. De buitenunit zie je dus niet meer. De omkasting zorgt ervoor dat je bijna geen last meer hebt van het geluid van de warmtepomp.

Een omkasting is voorzien van lamellen die zorgen voor de aan-, en afvoer van lucht naar de buitenunit. Raakt dit belemmerd, dan gaat de ventilator van de warmtepomp hard werken. Dit is niet de bedoeling, aangezien dit geluidsoverlast veroorzaakt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp genereert warmte op basis van buitenlucht en grondwater. Het toestel kan warm water en warme lucht genereren, en wordt dan ook vaak gebruikt als bijkomend toestel om sanitair warm water of woningverwarming te genereren. In de meeste gevallen wordt een warmtepomp gebruikt om het zwembadwater op te warmen.

Als je een warmtepomp gebruikt voor het opwarmen van je zwembad, dan is dit in de meeste gevallen een lucht-water warmtepomp. Dit houdt in dat het water opgewarmd wordt door de buitenlucht. De omgevingslucht wordt aangezogen door de warmtepomp, waardoor er vervolgens warmte gegenereerd wordt aan de hand van een compressor. De ontstane warmte wordt, door middel van een warmtewisselaar, overgedragen aan het zwembadwater. Zo kan het zwembadwater op koelere dagen verwarmd worden tot een aangename temperatuur.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp als zwembadverwarming?

Het is niet zo gek dat steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp om hun zwembad te verwarmen, het toestel heeft namelijk zeer veel voordelen. We noemen de belangrijkste:

  • Een warmtepomp is milieuvriendelijk. Warmte wordt op basis van de omgevingslucht gegenereerd, een hernieuwbare en gratis energiebron. Je bent dus geen extra kosten kwijt aan brandstof.
  • Een warmtepomp is energie-efficiënt. Je hebt wel elektriciteit nodig, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om gebruik te maken van zonnepanelen. Je hoeft dus niet afhankelijk te zijn van energieleveranciers.
  • Je kunt het zwembad het hele jaar door verwarmen met een warmtepomp. Alleen als het echt te koud is zal een warmtepomp niet volstaan, maar dit is alleen het geval als de omgevingslucht te koud is om buiten te zwemmen. Met een warmtepomp kun je vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst zwemmen.

> Lees ook: Waarom een omkasting om warmtepomp?

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een omkasting?

Zoals je hebt kunnen lezen is een warmtepomp niet alleen een milieubewuste keuze, het biedt ook nog eens financiële voordelen. Wil je echter af van die opzichtige buitenunit in de tuin? Dan is een omkasting een mogelijke oplossing. Zo geniet je volop van het comfort van een warmtepomp én van een mooie tuin zonder storende elementen. Er zijn echter een paar factoren waar je rekening mee moet houden voordat je een omkasting aanschaft.

Omkasting voor elke soort warmtepomp

Voor elke soort warmtepomp met een buitenunit is een omkasting mogelijk; zowel een lucht/water-warmtepomp als een lucht/lucht-warmtepomp. Hou er echter wel rekening mee dat een omkasting een negatieve invloed heeft op het rendement van je warmtepomp.

Het geluid van de warmtepomp

Een omkasting kan ervoor zorgen dat de warmtepomp meer lawaai gaat maken, omdat het geluid terugkaatst. Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van Silent Blocks; voetjes van piepschuim die de trillingen dempen en daarmee het geluid verminderen.

Onderhoud van de warmtepomp

Heeft jouw warmtepomp onderhoud nodig? Dan dient de buitenunit vrij toegankelijk te zijn. De omkasting moet je er volledig vanaf kunnen halen.

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

In dit blog heb je kunnen lezen wat een omkasting van een warmtepomp is en hoe het precies werkt. Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.

Bij de Wellness Tuinier kun je alle soorten zwembaden en pools bestellen die je maar kunt bedenken. Onze professionele werknemers kunnen daarnaast al het werk voor je uit handen nemen. Niet alleen leveren en plaatsen wij het gewenste zwembad, we kunnen ook je hele tuin renoveren en aanpassen op de plaatsing van het zwembad.

Heb je vragen over de juiste beplanting rondom je zwembad? Of heb je iemand nodig die jouw zwembad onderhoudt? Ook daar kunnen we je mee helpen.

Wil je meer informatie over de aanleg van een zwembad? Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt voor jouw type tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, maar bellen of mailen behoort ook tot de mogelijkheden.

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

zwembad noordoosten
Zwembad voor rolstoelgebruikers
Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?