Kan een warmtepomp in een kast?
30 augustus 2022

Kan een warmtepomp in een kast?

Wil jij jouw zwembad op een duurzame maar effectieve manier verwarmen? Dan is een warmtepomp de oplossing voor jou! De warmtepomp haalt warmte voor het grootste deel uit de omgeving. Hierdoor werkt het apparaat zeer zuinig. Veel mensen hebben al gekozen voor een warmtepomp vanwege de vele voordelen dat het biedt. Een nadeel dat mensen noemen is de duidelijke aanwezigheid van het apparaat in de tuin.

Een logische vraag is dan ook: Kan een warmtepomp in een kast?

Kan een warmtepomp in een kast?

Een warmtepomp moet buiten geplaatst worden. Het apparaat heeft namelijk aanvoer van buitenlucht nodig om voldoende rendement te leveren. De warmtepomp is nogal een kolossaal apparaat. Het is dan ook logisch dat mensen deze het liefst niet opvallend in hun tuin vlak naast hun mooie zwembad willen plaatsen. Het neemt simpelweg de sfeer weg.

Er is een oplossing: Een speciale omkasting om de warmtepomp laten plaatsen. Je mag de warmtepomp namelijk niet zomaar in elke zelfgemaakte kast plaatsen. De pomp moet zijn warmte kwijt kunnen en moet voldoende buitenlucht kunnen aanzuigen. Voor alle warmtepompen bestaat een speciale omkasting. Deze zijn aan alle kanten voorzien van lamellen. Zo kan de warmtepomp voldoende lucht aanzuigen en kan het zijn warmte goed kwijt.

> Lees ook: Kan een warmtepomp binnen staan?

Nadeel van een omkasting om een warmtepomp

Het grootste nadeel van een omkasting om een warmtepomp is het feit dat de warmtepomp minder rendement zal leveren. Er zit nu eenmaal een beschermende laag om de pomp, deze houdt voor een deel de stroom van buitenlucht tegen. Hierdoor zal de pomp minder warmte van de buitenlucht kunnen omzetten in warmte voor het zwemwater.

Een ander nadeel is het geluid. Voorheen maakten warmtepompen een hoop geluid. De moderne pompen zijn echter fluisterstil, behalve als ze onjuist geplaatst worden in een omkasting. Trillingen van de pomp worden dan doorgegeven aan de omkasting, wat zeer veel geluid veroorzaakt. Als je kiest voor een omkasting om de warmtepomp, laat deze dan door een expert plaatsen.

Alternatief voor een omkasting

Een warmtepomp moet in de buurt van het zwembad worden geplaatst om optimaal te werken. De omkasting is een oplossing om het opvallende karakter van de pomp wat weg te nemen. Het is echter geen ultieme oplossing.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de pomp aan drie zijden te omheinen door middel van houten panelen of een muurtje. Je doet dat op dezelfde manier als je afvalbakken van het zicht ontneemt. Zo is de pomp uit het oog genomen, maar kan het wel goed zijn werk doen.

Wellness Tuinier; voor zwembaden en alle benodigdheden

Kan een warmtepomp in een kast? Wel als je kiest voor een speciaal daarvoor gemaakte omkasting. Heb jij een zwembad dat verwarmd wordt door een warmtepomp? Wil je een omkasting om deze pomp laten plaatsen? Neem dan contact met ons op, Wellness Tuinier helpt je graag!

Wil jij een zwembad laten plaatsen, met warmtepomp en omkasting? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leveren niet alleen alles op gebied van zwembaden en wellness, we bieden ook onze diensten aan. Je kunt bij ons zelfs terecht voor het hele project van A tot Z. Interesse? Neem dan contact met ons op!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?