Kan een warmtepomp binnen staan?
30 augustus 2022

Kan een warmtepomp binnen staan?

Steeds meer zwembad eigenaren kiezen voor een warmtepomp om hun zwembad mee te verwarmen. Het apparaat werkt namelijk heel zuinig en effectief. Je hoeft het apparaat slechts enkele uren per dag aan te zetten om het zwembadwater op een aangename temperatuur te krijgen. Moderne warmtepompen houden zelf de temperatuur van het water in de gaten. Wordt de temperatuur te laag, dan schakelt het in.

Is het water weer op temperatuur? Dan gaat de warmtepomp vanzelf weer uit. Gemak dient de mens! Een nadeel dat mensen wel eens noemen is de aanwezigheid van een groot apparaat in de tuin. De volgende vraag is dan ook logisch: Kan een warmtepomp binnen staan?

In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Hoe werkt een warmtepomp?

De naam zegt het eigenlijk al: Een warmtepomp heeft als doel het opwarmen van het zwembadwater. Het systeem werkt dankzij een koelmiddel, de warmtepomp is hiermee gevuld. Het koelmiddel neemt warmte op van de buitenlucht. Als het koelmiddel warm wordt dan verdampt het naar een gas. Het gas verplaatst zich dan naar de compressor. Daar wordt het samengeperst waardoor het gas nog heter wordt.

Het koude zwembadwater stroomt door leidingen langs het hete gas van de warmtepomp. Hierdoor wordt het water opgewarmd en stroomt het warm terug het zwembad in. Het gas koelt af door dit proces, waardoor het weer verandert in een koelmiddel. Dit proces gaat continu door.

Kan een warmtepomp binnen staan?

Om optimaal te kunnen werken moet de warmtepomp voldoende aanvoer hebben van buitenlucht. Een warmtepomp mag daarom niet binnen staan. Het apparaat zou simpelweg niet voldoende rendement leveren en niet voldoende warmte kunnen produceren.

De warmtepomp moet daarom buiten geplaatst worden. Warmtepompen voor een woning worden vlak naast het huis geplaatst, een warmtepomp voor een zwembad zo dicht mogelijk bij het zwembad. Op zo´n manier is het rendement van de pomp het hoogst.

> Lees ook: Kan een warmtepomp in een kast?

De warmtepomp uit het zicht nemen

Een warmtepomp mag dus niet binnen worden geplaatst. Een gevolg daarvan is dat je een groot opvallend apparaat vlak naast je zwembad hebt staan. Je kunt dit oplossen door een mooie omkasting om de pomp te laten plaatsen. Deze is gemaakt van aluminium en is voorzien van meerdere lamellen om de pomp goed te kunnen laten functioneren. De pomp moet namelijk voldoende lucht kunnen aanzuigen.

Ga niet zelf aan de slag om een omkasting te maken. De kans is groot dat je daardoor het rendement van de warmtepomp wegneemt. Een speciale omkasting voor de warmtepomp kun je bestellen bij specialistische bedrijven of bij Wellness Tuinier.

Wellness Tuinier; dé wellness specialist van Nederland

Kan een warmtepomp binnen staan? Nee, het apparaat moet buiten staan! Je kan er wel een speciaal daarvoor gemaakte omkasting om plaatsen. Heb jij een warmtepomp en wil je zo´n omkasting? Neem dan contact op met ons, wij bouwen een geschikte omkasting om de pomp heen.

Wil je een zwembad laten plaatsen, inclusief warmtepomp en omkasting? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen het gehele project van A tot Z voor je uitvoeren. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact met ons op!

LAAT JE INSPIREREN

Brochure aanvragen

Welkom bij Wellness Tuinier, uw partner voor het creëren van de perfecte wellness tuin. Van zwembaden en plunge pools tot buitendouches, spa’s en barrelsauna’s, wij bieden een totaalproject van A tot Z in samenwerking met onze dealers. Laat u inspireren door onze expertise en download onze brochure om meer te ontdekken over de mogelijkheden. Met onze werkwijze helpen wij u graag bij het realiseren van uw droomtuin.

Relevante artikelen

Zwembaden

Uniek groen onze dealer in België
Chloor toevoegen aan het zwembadwater
Chloor toevoegen aan het zwembadwater, hoe doe je dat?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een zomerzeil voor je zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Wat zijn de voordelen van een winterzeil voor het zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Hoe duur is een chloor systeem voor een zwembad?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Welke systemen heb je nodig voor wateronderhoud?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Hoeveel dB mag een warmtepomp maken?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?
Heeft een warmtepomp krachtstroom nodig?